in

Vallottak a magyar fogorvosok (kutatási információ)

Vallottak a magyar fogorvosok
Vallottak a magyar fogorvosok

Átlagosan naponta két-három alkalommal mos fogat egy magyar fogorvos, kedveli az elektromos fogkefét, egyébként pedig a kis fejű, sűrű és puha sörtéjű fogkefére esküszik. A fogkrém mindegy milyen, csak legyen jóízű.

Többek között ez derült ki abból a felmérésből, melyet a fogászat hónapja kapcsán Dr. Czinkóczky Béla fogszakorvos, az elrontott és speciális inplantációs esetek szakértője végzett 200 kollégája körében.

“November a fogászat hónapja és a felméréssel szeretnénk felhívni a figyelmet a szájápolás fontosságára, mert az Egészségügyi Világszervezet WHO felmérése szerint a szájüregi daganatok tekintetében világelsők vagyunk. Megfelelő szájápolással ezek a megbetegedések megelőzhetők lennének. Úgy gondoltuk, hogy nincs hitelesebb annál, ha mi fogorvosok vallunk arról, hogy mit csinálunk, hogy ne legyen rossz fogunk” – mondta Dr. Czinkóczky Béla.

Így ápolják a fogukat a magyar fogorvosok

A megkérdezett fogorvosok döntő többsége (94 százaléka) napi két-háromszor mos fogat. Elektromos fogkefét viszonylag sokan, 45 százalék használ. 35 százalékuk elektromos és kézi fogkefét egyaránt használ, 20 százalék pedig csak hagyományos fogkefét, de nem akármilyet:

A legkedveltebb a kis fejű, sűrű, puha sörtéjű fogkefe, mert kíméletesen, de alaposan tisztít, nem sérti az fogínyt és nem koptatja a fogakat.

A fogkrém tekintetében a legtöbben azt mondják, hogy annál, hogy milyen a fogkrém, fontosabb a fogmosás technikája. Emellett egy szempontot emeltek ki a fogorvosok: a fogkrém legyen jóízű.

A válaszadó fogorvosok 95 százaléka nyilatkozott úgy, hogy használ fogselymet, valamint többen szájvizet és fogköztisztítót is.

A megkérdezett fogorvosok 15 százaléka maga is fél a fogorvostól, pedig nem kellene: a válaszadók háromnegyedének nincs egy rossz, kezelt foga sem. 15 százalékuknak mindössze egyetlen egy, és csak 10 százalékuknak van egynél több rossz, kezelt foga.

Dentálkulturális forradalomra lenne szükség

“Sajnos Magyarországon nem divat a dentális esztétika. Sok közszereplő rossz példával, pontosabban rossz foggal jár elöl. Az a küldetésünk, hogy ezen változtassunk. Dentálkulturális forradalomra lenne szükség” – mondta Dr. Czinkóczky Béla.

Pedig a szájüregi daganatok megfelelő szájápolással megelőzhetők lennének, a korai felismerés ugyanakkor megoldást jelenthetne a magas halálozásra – de ehhez időben el kellene menni fogorvoshoz.

200 fogorvos nem tévedhet! Ápolja így a fogát!

Hallgasson a fogorvosára: naponta két-három alkalommal alaposan mosson fogat, lehetőleg kis fejű, sűrű, puha sörtéjű kézi vagy elektromos fogkevével. Emellett használjon fogselymet vagy fogköztisztítót. Egészséges fogak esetén használjon olyan fogkrémet amelyik ízlik. Ezenkívül évente menjen el fogorvosi kontrollra.

“Én is így ápolom a fogaimat és bevált. Nincs egy rossz fogam sem, és nem is félek fogorvostól. Na jó, egy kicsit” – árulta el Dr. Czinkóczky Béla.

 

A módszertanról 

A kérdőív típusa, adatgyűjtés módszertana: online önkitöltős kérdőív, feleletválasztós kérdésekkel.  Mintanagyság: 200 fő praktizáló magyar fogorvos. A megkérdezettek Dr. Czinkóczky Béla szakmai hírlevélének olvasói. A válaszadás önkéntes és anoním. A felmérés nem reprezentatív.

Bio:

Dr. Czinkóczky Béla az elrontott és speciális implantációs esetek szakértője, szájsebész, fogszakorvos, a Magyar Fogorvosok Implantológiai Társasága elnökségi tagja. Igazságügyi orvosszakértő.

A Semmelweis Egyetem Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet, Implantológia osztályvezető főorvosa.

Több hazai implantológiai témájú szakkönyv társszerzője, a Magyar Fogorvos című szakmai folyóirat Implantológia rovatának szerkesztője. Rendszeresen jelennek meg publikációi és szakmai témájú fordításai. Hazai és külföldi kongresszusok, akkreditált továbbképzések és szakmai fórumok rendszeres előadója.

Részt vesz a magyar fogorvosok graduális és posztgraduális implantológiai képzésében, továbbképzésében, fogászati implantációs klinikai programokban, valamint a legújabb termékek és protokollok fejlesztésében, pre-klinikai tesztelésében és véleményezésében.

Fogorvosi diplomáját a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerezte 1993-ban, majd 1996-ban általános orvos diplomát szerzett. Fog- és szájbetegségek-, konzerváló fogászat és fogpótlástan-, valamint szájsebész szakorvos.

A tudás és az oltási hajlandóság között szoros összefüggés van

Ipsos Health Egészségpercek: A tudás és az oltási hajlandóság között szoros összefüggés van

Megjelent a SMile – SM napló mobilalkalmazás

Megjelent a SMile – SM napló mobilalkalmazás