in

Mire kell figyelni műlencse beültetés után?

Mire kell figyelni műlencse beültetés után?
Mire kell figyelni műlencse beültetés után?

A műlencse beültetés a 40 év felettiek számára nyújt végleges megoldást a tökéletes látás elérésére.

A szemüveg folytonos keresgélése, cserélgetése rengeteg bosszúságot okoz és a viselése sem túl kényelmes. A műlencse beültetés a lézeres látásjavításnál hatékonyabb lehetőséget kínál négy X felett is.

A műlencse beültetés előnyei

A műlencse beültetés remek opció a látásjavításra azoknak, akik sem közelre, sem pedig távolra nem látnak jól, ám szürkehályog még nincs a szemükön. Sokan közülük nem tudják megszokni a szemüveg viselését vagy kényelmetlennek tartják, számukra szintén jó megoldás lehet a műlencse.

A lézeres látásjavítás 45 év felett már nem túl hatékony, ráadásul bizonyos életkor felett sokszor a szürkehályog megjelenése követi a műtétet. A műlencse beültetés ugyanakkor képes megakadályozni ennek kialakulását. Lényege, hogy az eljárás során lézeres technikával a saját szemlencsét tökéletesen működő műlencsére cserélik.

A műlencse beültetésnek tehát számos előnye van:

  • közelre és távolra is éleslátást képes biztosítani
  • nincs dioptriakorlát és korhatár
  • élethosszig tartó megoldást nyújt
  • megakadályozza a szürkehályog későbbi kialakulását
  • a műtét rövid és abszolút fájdalommentes

Teendők a műtét elvégzése előtt

A műlencse beültetést természetesen egy alapos szemészeti vizsgálat előzi meg. A műlencséknek számos fajtája van, melyek közül a megfelelő típus kiválasztásával biztosítható az operáció sikeressége. Az orvosi vizsgálat alkalmával az életmód, a személyes igények és tulajdonságok, adottságok figyelembevételével kerül meghatározásra, milyen legyen a beültetni kívánt lencse. Ezt követi a lencse pontos tervezése és megalkotása.

A műlencséknek három típusa létezik: a trifokális, a tórikus és a monokórikus. A trifokális lencse tulajdonképpen egy olyan multifokális lencse, mely tökéletes látást biztosít közelre, távolra és középtávolra is. A trifokális lencse szürkehályogra is beültethető és a páciensek 80%-a a műtétet követően örökre elhagyhatja szemüvegét. Az egyfókuszú, vagyis monokórikus lencse csak egy távolságra teremt lehetőséget az éleslátásra. A tórikus lencse a cilinderes lencse dioptriájának figyelembevételével kerül megalkotásra, így a cilinderes dioptria is korrigálható műlencsével.

Maga a műtét csupán 10-20 percig tart és teljesen fájdalommentes. A látásélesség kialakulása és véglegessé válása akár több hétig is elhúzódhat a műtétet követően, ám nagyjából 1 hónap után a látás színgazdag és éles lesz.

Több dologra is kell figyelni a műlencse beültetés után. Az első napokban előfordulhat fényérzékenység vagy könnyezés is. Hétköznapi tevékenységek nyugodtan végezhetőek, a súlyos tárgyak emelésétől és a hajolgatástól azonban ajánlott tartózkodni. Orvosi kontrollvizsgálatra a műtét másnapján és két hónap elteltével kerül sor. A tapasztalatoknak és a fejlett technológiák alkalmazásának hála komplikációk és szövődmények a lehető legritkább esetben alakulnak ki, de utólagos korrekcióra természetesen van lehetőség.

A műlencse beültetés remek lehetőség azoknak, akiket zavar a szemüveg, lézeres látásjavításra nem alkalmasak, de szeretnének életesen látni életük végéig.

Idiopátiás tüdőfibrózis - nehéz diagnosztizálni

Idiopátiás tüdőfibrózis – nehéz diagnosztizálni

Íme az egyik legkülönlegesebb barber shop Budapesten

Íme az egyik legkülönlegesebb barber shop Budapesten