in

Mire jó még a banán?

Mire jó még a banán?
Mire jó még a banán?

A banán egy hihetetlenül sokoldalú gyümölcs. Használhatjuk frissítő turmixhoz, sülve, vagy nyersen, íze mindig kellemes marad. Ez is megmagyarázza, hogy miért ez egyik legkedveltebb gyümölcs a világon.

Szóval szeretjük és esszük a banánt. De miért is jó ez nekünk?

Különböző kutatások azt mutatják, hogy ha esszük, akkor azon belül is hármat kell megenni minden nap. Így a szervezetünk körülbelül napi 1500 mg káliumhoz jut, és rengeteget spórolhatunk az egészségügyi kiadásokon.

Mik is pontosan az előnyei? Íme 10 egészségügyi előny, ha minden nap eszik belőle:

1. Csökkenti a vérnyomást

A tanulmányok azt mutatják, hogy mindössze napi három banán jelentősen csökkentheti a vérnyomást. Egy közepes méretű banán mintegy 422 mg káliumot tartalmaz, emellett szinte nátrium-mentes. A magas kálium-nátrium arány segít, hogy semlegesítse a sok nátrium vérnyomás-emelő hatását. Édesanyáknak javallt chips helyett is adni gyermekeiknek.

2. Javítja az emésztést

A banán tele van emészthető és emészthetetlen rosttal. A rostok fontos elemét képezik a táplálkozásunkban. Segítenek szabályozni az emésztés sebességét. Közhiedelemben tévesen terjedt el, hogy a banán “fog”, akinek székrekedése van, igenis inkább fogyasztania kell segítségképpen. Érdemes gyakran szerepeltetni a reggelinkben. Fogyasztásával jól indul a nap, tovább érezzük magunkat energetizáltnak.

3. Javítja a szív- és érrendszer egészségét

Fontos, hogy magas rosttartalmú élelmiszereket fogyasszunk és a banán ilyen. Magas rosttartalmú ételekkel a szívünkön is segítünk. Közismert, hogy a  magas rosttartalom szív védő hatású, így fogyasztásával megelőzhetjük a kardiovaszkuláris betegségeket és a szívkoszorúér-betegséget

4. Segít egészséges sejteket építeni

Gazdag B6-vitaminban. Egy banán elfogyasztásával a B6 vitamin egy felnőttnek a napi szükséges mennyiség 20 %-a biztosítva van. A B6-vitamin segít a szervezetnek inzulint termelni, és a gyümölcs az egészséges sejtek képződéséhez elengedhetetlen aminosav tartalmával járul még hozzá.

5. Pótolja az elvesztett ásványi anyagokat

Mivel viszonylag könnyen emészthető, nem irritálja a gyomor-bél traktust. Tény, hogy a banán nem csak segíti az emésztést, hanem segít helyreállítani azt, ha hasmenéskor sok ásványi anyagot kell pótolni. A csecsemőknél az első szilárd ételek közt van, amiket bevezetnek.

6. Gazdag C vitaminban

A C-vitamin egy fontos antioxidáns, amely semlegesíti a káros szabad gyököket a szervezetben. A szabad gyökök töltetlen atomok, molekulák vagy ionok, melyek folyamatosan fejtik ki pusztító munkájukat a sejtekben,  a szervezetben. A C-vitamin segíti, hogy vérereink egészségesek maradjanak, segítségével szervezetünk kollagént termel, szükséges az izmokhoz, csontokhoz, szövetekhez. Egy banán elfogyasztásával aznap a napi C vitamin szükségletünk 15%-át biztosítottuk szervezetünk számára.

7. Javítja a sportteljesítményt

Sok sportoló szereti a banán, de nem csak az íze miatt. A banán erősíti az izmokat, és antioxidánsokat juttat a szervezetünkbe. Egy laboratóriumi vizsgálatban kimutatták, hogy egy kerékpáros sportoló terhelés alatt ha 15 percenként megeszik fél banánt, az olyan, mintha egy szénhidráttal dúsított sportitalt inna 15 percenként.

8. Kiváló táplálék vérszegénység esetén

Mivel a banánnak magas a vastartalma, fogyasztása fokozza a hemoglobint a vérben, így segít leküzdeni a vérszegénységet. Az anémia olyan állapot, amikor a vörösvértestek vagy a hemoglobin csökken a vérben, ami a fáradtsággal, sápadtsággal és légszomjjal jár. Sőt, a banán B6-vitamin szintje szabályozza a vér glükóz szintjét, ami szintén segíthet vérszegénységben szenvedőknek.

9. Elnyomja az éhségérzetet

Általában elmondható, hogy a banán fogyasztása hamarabb teltebb érzést ad a gyomrunkban, mint más gyümölcs. Érzékelhetően csökkenti az étvágyat és az éhségérzetet, hiszen a “gyümölcshús” tömörebb. Ez segít a fogyókúrázóknak is a kevesebb táplálékbevitelben.

10. Emeli a hangulatunkat, segít, hogy  jól érezzük magunkat

Egy közepes méretű banán körülbelül tartalmaz 27 mg magnéziumot. Ez az ásványi anyag segít fellendíteni a hangulatunkat, ill. támogatja a jó alvást. A férfiaknak és a nőknek 320 mg és 420 mg magnéziumot kell fogyasztaniuk naponta a jó közérzetükhöz. Alacsony magnéziumszinttel nagyobb valószínűséggel szenvednek szorongás, ingerlékenység, depresszió és más rendellenességektől. Mivel sokan nem kapnak elég magnézium táplálékuk által, megfontolandó ilyen esetekben enni egy banánt. Ez majd feltölti, és pozitív hangulatba hozza.

Mire jó még a banán?

bananszeletek

Onkológiai intézet: gyógyíthatatlan daganat megismeréséhez vezethet egy kutatás

Onkológiai intézet: gyógyíthatatlan daganat megismeréséhez vezethet egy kutatás

Zikaláz Magyarországon

Zikaláz Magyarországon?