in

Szájhigiénia fontossága a mindennapokban

Szájhigiénia fontossága a mindennapokban
Szájhigiénia fontossága a mindennapokban

Tanácsok, amiket érdemes megfogadni fogaink és ínyünk egészségéért

Rengeteg időt töltünk arcbőrünk ápolásával, testünk karbantartásával és frizuránk megújításával! De mi a helyzet fogaink és ínyünk állapotával? Vajon megfelelően és kellően hatékonyan odafigyelünk-e rá a mindennapokban?

Sajnos, a legtöbb ember meglepően kevés időt szán a megfelelő szájhigiéniára, holott havonta rendszeres járunk kozmetikushoz, fodrászhoz, viszont valamiért sokan úgy gondolják elegendő, ha évente egyszer ellátogatunk a fogorvoshoz. Pedig szakértőnk szerint 3 havonta érdemes lenne szájhigiéniai tanácsadásra is elmenni, hogy még időben megelőzhessük a nagyobb bajt.

„A tanácsadás egy beszélgetéssel kezdődik, ahol a páciens elmondja a fogmosási szokásait, a felhasznált eszközöket, ezután megkérjük, hogy szopogasson el egy plakkfestő tablettát – amely az esetlegesen kimaradt vagy nehezen elérhető helyeket megfesti – így már a páciens is látja, hogy hol vannak a problémák. Javaslatot teszünk a fogmosási módszerre, a fogkefére és a fogkrémre is valamint az egyéb kiegészítő szájápolási eszközökre is, sőt ezek használatát meg is tanítjuk”- árulja el Belinszky Tímea, a CanariaDental klinikai fogászati higiénikusa, majd hozzáteszi, hogy érdemes felhívni a figyelmet a rendszeres polírozásra is, mert a rendszeres polírozással könnyebb eltávolítani a kávé, tea által és a színes ételek okozta létrejött elszíneződéseket.

30 perc bele kell, hogy férjen negyedévente mindenkinek!

„A tévhittel ellentétben ez a kezelés nem luxus, egy arckezelés töredékébe kerül” – mondja a szakember, akitől megtudtuk, hogy nagyon fontos, hogy a páciensben ne alakuljon ki a fogászati széktől való félelem. „Hozzánk rendszeresen járnak gyerekek is, akik mindig mosolyogva távoznak, hiszen tudják, nem kell félni a kezelésektől és így később sem alakul ki bennük a szorongás!” Szájhigiéniai tanácsadásra leggyakrabban a 18-45 éves korosztály jár, ott is a nők vannak többségben. Pedig minden életkorban fontos lenne, hogy a megfelelő szájhigiénia biztosítása hozzá tartozzon a mindennapokhoz! „Az egész eljárás mindössze 30 percet vesz igénybe, ami valljuk be, hogy negyedévente mindenkinek bele kell, hogy férjen az idejébe. Belinszky Tímea, az első országos fogászati hálózat klinikai fogászati higiénikusa átfogó képet ad arra vonatkozóan is, hogy miért érdemes szinten tartani szánk higiéniáját?

belinszky timea_klinikaifogaszati higienikus_canariadental

5 tipp, amit érdemes megfogadni fogaink és ínyünk egészségéért

1. Naponta legalább kétszer (reggel és este) mossunk helyesen fogat!

2. A fogászati problémákat a legegyszerűbben úgy kerülhetjük el, ha gondosan ápoljuk fogainkat, és rendszeresen ellenőriztetjük szájhigiénés állapotunkat!

3. Válasszunk jó minőségű kis fejű, tömött és nagyon puha fogkefét.

4. Fogselymezzünk vagy használjunk fogköztisztító keféket.

5. Ha az ellenőrzések között nem telik el több mint fél év, akkor elkerülhető a komolyabb szájüregi problémák kialakulása, ami jó eséllyel megóv a számtalan egyéb fogbetegségtől is!

Videó: Miért fontos a szájhigiénia?

Cikk:

Szájhigiénia fontossága a mindennapokban

Az immunrendszer természetes gátlása: légzőgyakorlatokkal és jeges fürdővel?

Az immunrendszer természetes gátlása: légzőgyakorlatokkal és jeges fürdővel?

Szex 40 fölött

Szex 40 fölött: a férfiak és a nők is több együttlétre vágynak