in

Mikroszkópos gyökérkezelés: közel 100%-os végeredmény, fájdalommentes beavatkozás

Mikroszkópos gyökérkezelés: közel 100%-os végeredmény, fájdalommentes beavatkozás
Mikroszkópos gyökérkezelés: közel 100%-os végeredmény, fájdalommentes beavatkozás

A fogorvosi beavatkozások sokszor rendkívül ijesztőek, a gyökérkezelésnek pedig különösen rossz híre van a betegek körében.

A közvetlen környezetből érkező rémtörténetek, a sikertelen kezelésekről szóló információk már előre félelemmel töltik el az embert.

A fogorvoslás területén ugyanakkor az elmúlt évtizedekben óriási fejlődés történt, és az elmúlt évek technológiai innovációinak köszönhetően már nincs ok az aggodalomra. A fogorvosi mikroszkóp az egyik legígéretesebb fejlesztés, amely jelentősen megnöveli a beavatkozások sikerrátáját – legyen szó fogágybetegség orvoslásáról vagy gyökérkezelésről.

A fogászati mikroszkóp forradalmasította a gyökérkezelést

A fogorvosi rendelő meglátogatása mindig stresszes pillanat. Bár a fogproblémák egytől egyig sok kellemetlenséggel járnak, a legnagyobb félelmek még manapság is a gyökérkezeléshez kapcsolódnak. Nem véletlenül, hiszen ez a típusú beavatkozás nagyon sokáig egyet jelentett a sikertelen kezelésekkel.

Ahhoz, hogy egészen pontosan meg lehessen érteni a fogászati mikroszkóp és a mikroszkóppal történő gyökérkezelés egyedülállóságát, érdemes tisztában lenni a hagyományos gyökérkezelés hátterével.

A hagyományos gyökérkezelésről röviden

Gyökérkezelésre a fog belső részének megfertőződése és sérülése esetén van szükség. A probléma hátterében leggyakrabban a kezeletlen fogszuvasodás vagy fogtörés áll. Ezekben az esetekben ugyanis a fog külső részei – a zománc és a dentin – megsérülnek, és nem tudják többé ellátni védelmi feladatukat a fog élő részével, a fogbél tekintetében.

A kórokozók könnyedén bejutnak a lágyrészbe, és az így keletkező fertőzés miatt fogbélgyulladás keletkezik. Ekkor jelentkeznek azok a tipikus tünetek – úgy, mint a szinte csillapíthatatlan, éles, lüktető fájdalom – amelyek miatt az érintettek nagy része azonnal orvoshoz fordul.

Az ilyen típusú fogproblémákat nagyon sokáig a fog eltávolításával orvosolták. Ehhez képest már a klasszikus gyökérkezelés is hatalmas előrelépést jelentett, amikor is a fogak eltávolítása helyett a gyökércsatornákat feltárták és kitisztították.

dentpoint 02

Ám amikor a szabad szemmel nem látható, szerteágazó gyökércsatornák vagy az anatómiailag kedvezőtlen elhelyezkedésű fogak nem sikerült eltávolítani az összes fertőzött szövetet, a beavatkozások nem vezettek eredményre. Ilyenkor a szakemberek többször is megismételték a kezelés, de általában sikertelenül.

Ma viszont a mikroszkópos gyökérkezelésnek hála, mindez már csak a múlté. A fogászati mikroszkóp használata egyaránt biztosítja a fájdalomérzet csökkentését és a beavatkozás közel 100%-os sikerességét. Mondhatni, hogy az innovatív eszköz maximálisan forradalmasította a gyökérkezelés teljes folyamatát.

A fogászati mikroszkóp áttörő sikert arat a fogorvosok és pácienseik körében

A hagyományos, illetve a mikroszkóppal történő gyökérkezelés folyamata majdhogynem teljesen megegyezik. Az eljárás során ugyanúgy eltávolítják a szuvas és a keményszöveti fogrészeket, feltárják a gyökércsatornákat és minden gyulladásban lévő lágy szövetet kitisztítanak.

Továbbá a mikroszkópos gyökérkezelés esetén is sor kerül:

  • egy fertőtlenítő eljárásra (ami közben megszabadulnak a fogban található baktériumoktól);
  • és a gyógyszeres tömés behelyezésére.

A gyógyszeres tömésnek minimum 1 vagy 2 hétig kell bent maradnia. Ez idő alatt kiderül, hogy a fog hogyan reagált a kezelésre, illetve, hogy a végleges gyökértömés előtt szükség van-e még további beavatkozásra.

A folyamat tehát szinte ugyanaz, az egyetlen különbség a fogászati mikroszkóp alkalmazása. Az innovatív eszközzel ugyanis azok a komplex és láthatatlan gyökércsatornák is feltérképezhetővé válnak, amikre korábban nem volt lehetőség. Ráadásul nem is akárhogyan: a mikroszkóp 30-szoros nagyításra is képes.

dentpoint 03

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a mikroszkóp alatt történő gyökérkezelés után a fog akár egy életen át tartós marad. Így nem meglepő, hogy mind a fogorvosok, mind a pácienseik rajonganak az új technológiáért. Az innováció sikerességi rátája nem mindennapi eredményeket mutat, segítségével a kezelések 99%-ban sikeresek.

A fogászati mikroszkóp több szempontból is megoldást jelent

Fontos tudni, hogy a fogászati mikroszkóp sokoldalú újítás, nem csak a gyökérkezelések során biztosít kimagasló eredményeket. Óriási segítség az összes olyan beavatkozás során, ami nagy precizitást igényel. Ilyen lehet például a fogágyműtét, de egy ínybetegség kezelése is.

Ha mégis fogpótlásra van szükség

Előfordulhat azonban, hogy mikroszkópos gyökérkezelés sem nyújt megoldást és a fog vagy fogak elvesztése elkerülhetetlen. Ilyenkor válik szükségessé a fog, vagy a fogak pótlása, amelyre a legkorszerűbb megoldást a fogimplantátumok jelentik.

Fogimplantátumok beültetésével ugyanis nem csak egyetlen fog pótlása, vagy pár fogból álló foghiány kezelhető, de akár kiterjedt vagy teljes foghiány is!

Az all-on-4 fogpótlásnak köszönhetően már egy előrehaladott csontveszteség esetén sem kell azonnal a csontpótlástól tartani, ráadásul ez a technológia viszonylag kedvező áron elérhető. Összességében kijelenthetjük, hogy manapság majdnem minden szájüregi problémára jut egy korszakalkotó megoldás!

hoszigeteles

Így alkothatjuk meg elképzeléseinket gipszkartonból

A szaunahasználat előnyei

A szaunahasználat előnyei