in

Miért fontos, hogy megfelelő mennyiségben igyunk?

Sokszor foglalkozunk azzal, hogy hogyan, mennyit és mikor eszünk, de csak nagyon kevés figyelmet szentelünk az ivási szokásainak. Sajnos a legtöbb felnőtt túl keveset iszik.


Sokan nem a megfelelő minőségű folyadékot választják és gyakran addig várnak, amíg szomjasak lesznek. Ez pedig folyadékhiányt okoz a szervezetben.

Köztudott, hogy az ember majdnem egy hónapot kibír táplálék nélkül, de amennyiben folyadékról van szó, ez az intervallum csupán 5-7 nap. Ezért fontos az egészségünk érdekében, hogy szervezetünk elegendő folyadékhoz jusson, hiszen csak akkor érzünk szomjúságot, ha a testsúlyunk 0,5 %-át folyadék formájában már elvesztette.

Víz: a tökéletes megoldás

A víz egy színtelen, szagtalan, színtelen, átlátszó folyadék és szervezetünk kétharmada ebből a kétkomponensű (H2O) folyadékból áll, és erre a látszólag semmi fontossággal nem bíró egyszerű alapanyagra van utalva. Víz az alapanyaga vérnek, az izzadságnak és sejtek számára is létfontosságú.

A víz irányítja a test hőmérsékletét (izzadság formájában).Szervezetünk naponta sok folyadékot veszít különböző formában és fontos ezt azonnal pótolni. Egy részét a táplálékunkkal vesszük magunkhoz, de a másik részét, körülbelül 1.5-2 litert folyadék formájában meg kellene innunk.

Bár szervezetünk egy bizonyos mértékig felveszi a harcot a folyadékhiánnyal, megpróbálja kiegyenlíteni a hiányt, de egy bizonyos pont után már károsodnak a szervek.

Ha kevés folyadékot fogyasztunk, a vérünk besűrűsödik, nem tudja megfelelően ellátni az egyes szerveket, ez leghamarabb az agyat érinti, és a koncentráció nehézségeiben mutatkozik meg. Veseproblémákat, székrekedést okozhat, kiszárad a nyálkahártya és a bőr, könnyebb dolguk van a baktériumoknak és a vírusoknak.

Víz

Tudományos kutatások bebizonyították, hogy a testsúly 2%-ának megfelelő folyadékveszteség már komolyan befolyásolja a teljesítményt. Ezért kellene jobban odafigyelni testünk vészjelzéseire: a szomjúságra, a fejfájásra, az étvágytalanságra, hányingerre, vagy a szájszárasságra.

Mindenképpen fogyasszunk több folyadékot, ha sokat izzadunk, például melegben nyáron, vagy egy túl meleg helységben, lázas állapotban; hányásnál, hasmenésnél vagy diétánál szintén figyeljünk oda az elfogyasztott folyadék mennyiségére. Testi igénybevételnél, például sport közben szintén igyunk többet, hiszen a folyadékveszteségnek hamar teljesítménycsökkentő és egészségveszélyeztető hatása van, hiszen a víz fontos szerepet játszik a vér áramlásában és a test hűtésében.

Az idősebb emberek gyakran sajnos túl kevés folyadékot fogyasztanak, és kevésbé veszik észre a hiányos folyadékbevitel következményeit. Sok embernek téves elképzelései vannak az elegendő folyadékmennyiség nagyságáról, illetve tartanak a mellékhelység gyakori látogatásától. Idősebb embereknél fokozottabban kell figyelni a kiszáradásra, hiszen a következmények náluk sokkal súlyosabbak lehetnek. Tudósok ezért az ajánlják, hogy naponta 2.25 liter folyadékot vegyenek magukhoz a szépkorúak. Ennek kétharmada tényleges folyadékbevitel legyen, egyharmadát pedig a táplálékból – zöldségből, gyümölcsből, tejtermékből fedezzék.

Fontos mindenkinek: minden evéshez igyunk egy pohár folyadékot, így könnyebben emésztünk. Így biztosítva van a minimális folyadékbevitel is és a bevitt táplálékból is könnyebben vonja ki a szervezetünk a számára fontosakat.

Osszuk el a napi folyadékmennyiséget egyenlően. Kutatók bebizonyították, hogy aki folyamatosan kisebb mennyiséget iszik, az több folyadékot vesz magához, mint aki kevésszer, de nagy mennyiséget fogyaszt.

Tartson magánál a munkahelyén, otthon vagy a szabadidős elfoglaltság közben is szem előtt egy üveg vagy pohár italt. Így könnyebben ragadja meg a kínálkozó lehetőséget.

Ha nem szereti a vizet, vagy könnyen elfeledkezik a folyadékfogyasztásról, akkor még inkább törekedjen a változatosságra. Válogasson kedvére az ásványvizek között, próbálja ki az ízesített változatokat is, igyon higított gyümölcsleveket, válogasson új gyümölcsteák közül. Tévhit, hogy a kávé és a feketetea elvonja a folyadékot a szervezettől, de folyadékbevitel szempontjából minőségibb a választás a fentebb leírtak közül.

Az alkohol viszont ténylegesen elvonja a szervezetből a folyadékot és az ásványi anyagokat, ezért van, hogy alkoholfogyasztás után nagyobb a szomjúságérzet. Ezt a szomjúságot már frissítő italokkal, ásványvízzel csillapítsuk.

Amit a kozmetikumok szavatossági idejéről és tárolásáról tudnia kell az ember lányának

Fogápolás gyermekeknél

Fogápolás gyermekeknél