in

Amit a kozmetikumok szavatossági idejéről és tárolásáról tudnia kell az ember lányának

A legtöbb szépségápolási terméket a megfelel tárolásnak köszönhetően sokáig használhatjuk. Azokon a kozmetikumokon, amelyek kevesebb, mint 30 hónapig őrzik meg a minőségüket, azt a dátumot kell feltüntetni, amíg biztonságosan felhasználhatóak


Ez viszont nem áll, ha a kozmetikumot időközben felbontják.

Azért, hogy ez ne vezessen félreértésekhez, vezették be 2005-ben a csomagoláson feltüntetett szimbólumot: egy nyitott krémes tégely, mellette egy számmal és egy M betűvel, (month=hónap), azaz felbontás után hány hónapig lehet használni az adott terméket.

Ami a tárolást illeti, általános érvényű tanács, hogy száraz, hűvös helyen tartsuk féltett kincseinket. Semmiképp ne a hűtőszekrényben, hiszen a hideg is okozhat minőségi problémákat: a zsírok és a víz különválhatnak, a púder törékennyé válhat és a rúzsok elveszíthetik a színüket. Ha mégis kétségeink támadnának, legtöbbször rögtön észrevehető, ha egy kozmetikum megromlott: a szín, az állag, az illat nem a megszokott. Ilyenkor fájó szívvel, de váljunk meg kedvencünktől.

A szavatossággal kapcsolatban felsorolunk néhány támpontot, mennyi ideig is használhatjuk a terméket.

A szemkrémek szavatossága általában csupán néhány hónap, hiszen a szemkörnyéki vékony és érzékeny bőrt kímélni kell a sok tartósítószertől.

A szempillaspirálok a felbontás után három-hat hónapig használhatók, folyékony szemtusoknál ez az idő nyolc hónap is lehet. Amint gyulladást okoznak, azonnal le kell cserélni egy másik termékre.

Önbarnítók fél évig kényeztethetik a bőrünket, utána veszíthetnek az ígért hatásukat.

Krémek és maszkok esetében mindegy, hogy az arcunkra vagy a testünkre használjuk, az eltarthatóság ideje egy év. Abban az esetben, ha az olaj és a víz különválik, azonnal dobjuk ki.

Az alapozók körülbelül egy évig használhatók, esetükben fontos időnként a kupakot tisztítani.

A körömlakkok felnyitásuk után egy évig használhatók, utána nehezen kenhetőek és nyúlósak.

A parfümök egy-két évig nem veszítenek minőségükből, ha hűvös sötét helyen tároljuk. Ha a szín és az illat nem egyezik meg az eredetivel, váljunk meg a drága ajándéktól.

Smink- és arclemosó termékeknél a szavatossági idő akár két év is lehet, az alkoholtartalmú arctonikot akár három évig is őrizhetünk.

A rúzsokat, szájfényeket, ha mindig jól visszazárjuk, akár három évig is használhatjuk.

A púder akár öt évig is eláll, de az ecsetet, illetve a szivacsot rendszeresen mossuk ki, vagy cseréljük ki.

A dezodoroknak van a leghosszabb eltarthatóságuk, addig használhatjuk, amíg ki nem száradnak.

A betegbiztosító társaságok milliárdokat fektetnek be a dohányiparba

Miért fontos, hogy megfelelő mennyiségben igyunk?