in

Még mindig hagyományos fogkefét használsz?

Még mindig hagyományos fogkefét használsz?
Még mindig hagyományos fogkefét használsz?

Néhány évvel ezelőtt még az a vélemény volt általánosan elfogadott, hogy a hagyományos és az elektromos fogkefék is tökéletesen alkalmasak fogmosásra, hiszen kellő alaposság mellett megfelelő tisztítást végeznek.

Mára ez a nézet megváltozott, hiszen az elektromos készülékek egyre fejlettebbé és hatékonyabbá váltak, ráadásul nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a sietős reggeleken hajlamosak vagyunk a szükségesnél rövidebb időt szánni a fogmosásra.

Elsősorban ezeknek tudható be, hogy az elektromos készülékek hatékonyabbak a dentális plakk, illetve a fogínybetegségek megelőzésében.

Gyakorlatilag tényként kezelhetjük, hogy érdemes fogkefére váltani.

Ha az első készülékünket szeretnénk megvásárolni, a kiválasztás okozhat némi fejtörést. Ebben kívánunk segítséget nyújtani az alábbi összeállítással.

Elsőként arról kell döntést hoznunk, hogy milyen típusú elektromos fogkefét szeretnénk használni. Kétféle megoldással találkozunk, ezek a forgófejes és az úgynevezett szónikus készülékek. Egyikről sem jelenthető ki, hogy jobb a másiknál, de a fogmosási szokásaink behatárolhatják, melyiket érdemes választanunk.

A forgófejes készülékek esetében a sörték egy apró gömbalakú felületen helyezkednek el, ennek köszönhetően maga a fej képes egyidejűleg forgó és oszcilláló mozgást is végezni. Mivel maga a fej viszonylag kicsi, így jó megoldást kínál a nehezen elérhető helyek tisztítására. Esetében nem kell nagyobb figyelmet fordítunk a kefe megfelelő tartására, hiszen a gömbfej könnyedén eléri a fogak felületét.

A szónikus kefék nagysebességű oldalirányú mozgást végeznek, így fejtik ki tisztító hatásukat. Noha rendkívüli hatékonyságra képesek, a fejek kialakítása miatt nagyobb odafigyelést igényelnek részünkről. Ha szónikus fogkefét választunk, figyelmek kell fordítanunk a kefe megfelelő tartására is.

Ha új elektromos fogkefét szeretnénk vásárolni, további tulajdonságokra is figyelnünk érdemes. Mindenképpen meg kell említeni két funkciót, ami rendkívül hasznosnak bizonyul.

Az egyik a nyomásérzékelés.

Ha túl erősen nyomjuk a kefét a fogsorunkhoz, illetve az ínyünkhöz, az esetben az érzékelő leállítja a kefe mozgását, megelőzve ilyen módon a kisebb-nagyobb hámsérüléseket.

A másik kétségtelenül hasznos funkció a kétperces időzítő,

ami rezgő- vagy hangjelzéssel tudatja velünk, hogy ideje másik körnegyed mosására váltani. Így elkerülhetjük, hogy a fogmosás aránytalan legyen.

Jó választásnak bizonyulhatnak azok a készülékek, amelyek esetében cserélhető fogkefefejek állnak rendelkezésre. A kialakítástól függően egyes fejek intenzív, kíméletes vagy épp fehérítő tisztítást tesznek lehetővé, de olyan változattal is találkozhatunk, amit kifejezetten fogszabályzás alatt érdemes használni.

Ne feledkezzünk meg a triviálisnak tűnő tulajdonságokról sem. Mindenképpen érdemes figyelmet fordítani a nyélre, hiszen víztől és fogkrémtől csúszóssá nyél tartása nagyon kényelmetlenné válhat, ha nem rendelkezik megfelelő gumis bordázattal. Szerencsére ilyen jellegű nehézségre egyik ismert gyártó termékei esetén sem kell számítanunk.

Az akkumulátorról is érdemes szólni pár szót.

A neves gyártók fogkeféi napi két kétperces fogmosást feltételezve jellemzően hét napig bírják töltés nélkül, viszont az utolsó napokon már jelentősen gyengül a mozgás intenzitása. A tisztítási hatékonyság megőrzése érdekében ajánlott három-négy nap után tölteni őket. Ha körültekintéssel választunk, biztosan elégedettek leszünk a készülékünkkel.

 

Cukorbetegség babavárás idején

Cukorbetegség babavárás idején

Gyermekorvosi ügyelet

Gyermekeket gyógyítók készenlétben