in

Cukorbetegség babavárás idején

Magyarországon a cukorbetegséggel szövődött terhességek gyakoriságát 6-8%-ra becsülik

Cukorbetegség babavárás idején
Cukorbetegség babavárás idején

A terhességi cukorbetegség bármely kismamát érintheti, de vannak, akiknél életkoruk, életmódjuk, vagy éppen genetikai adottságaik miatt fokozottabban fennáll a kóros állapot kialakulásának veszélye. 

  • Egyes kutatások szerint a gesztációs diabéteszben szenvedő nők 50%-nál alakul ki a későbbiekben 2-es típusú diabétesz.1
  • Magyarországon a cukorbetegséggel szövődött terhességek gyakoriságát 6-8%-ra becsülik.2

A diabétesz korunk egyik legelterjedtebb népbetegsége, melynek három fő változatát, az 1-es és 2-es típusú cukorbetegséget, valamint a gesztációs diabéteszt, avagy terhességi cukorbetegséget különböztetjük meg.

Utóbbi előfordulása ritkább, és az esetek nagy részében csak a szülésig tart, egyes kutatások szerint azonban a várandósság alatti és utáni kellő odafigyelés és az optimális súly elérése nélkül könnyen maradandó 2-es típusú diabétesszé alakulhat át.

Hazánkban ma már közel 800 ezer diagnosztizált cukorbeteg él, és körülbelül ugyanennyi lehet azoknak a száma, akik még nem tudnak diabéteszükről, vagy nem vettek részt szűrésen.

2027-re, még óvatos számítások szerint is a magyar lakosság 20-70 év közötti korosztályában előreláthatólag minden tizedik ember küzd majd diabétesszel.3

Mi az a terhességi cukorbetegség?

A diabétesz a várandóssághoz társuló egyik leggyakoribb kóros állapot. Terhesség során ugyanis a hormonális változások és az inzulinérzékenység csökkenése miatt az inzulinszükséglet akár három-négyszeresére is emelkedhet, és ha ezt a fokozott igényt az anyai szervezet nem tudja kielégíteni, könnyebben felborul a szénhidrát-anyagcsere és megemelkedik a vércukorszint.

cukorbetegseg terhesseg idejen

Magyarországon a cukorbetegséggel szövődött terhességek gyakoriságát kb. 6-8%-ra becsülik, de a klinikai tapasztalat azt mutatja, hogy ez a szám folyamatosan emelkedik, ami vélhetőleg a kedvezőtlen életmódbeli változásoknak tudható be.2

Akik veszélyeztetettek

A terhességi cukorbetegség bármely kismamát érintheti, de vannak, akiknél életkoruk, életmódjuk, vagy éppen genetikai adottságaik miatt fokozottabban fennáll a kóros állapot kialakulásának veszélye.

Ebbe a rizikócsoportba tartoznak például a 35 évnél idősebb várandós nők, a túlsúlyos kismamák, az asszisztált reprodukcióval megfogantak, valamint azok, akiknek családi kortörténetében szerepel a cukorbetegség, esetleg várandósság előtt már kialakult náluk az inzulinrezisztencia, vagy egy korábbi terhességük során is volt gesztációs diabéteszük.

A terhességi cukorbetegségnek sajnos nem igazán vannak jellemző tünetei, így, bár bizonyos esetekben a szomjúság, a szokásosnál gyakoribb vizelési inger, a szájszárazság vagy a fáradtság árulkodó jelek lehetnek, a kialakult betegségre csak szűrővizsgálatokkal lehet biztosan fényt deríteni.

A gesztációs diabéteszt, terheléses vércukorvizsgálattal szűrik.4

Ha a kismamánál nem állnak fenn az imént említett rizikófaktorok és a rendszeres vérvizsgálatok sem mutatnak emelkedett vércukorértéket, akkor a cukorterhelést a 24-28. hét között végzik el. Ellenkező esetben azonban már a terhesség korai szakaszában, a 10-12. héten sort kerítenek rá, és ha a korai teszt nem mutat kóros értékeket, a vizsgálatot a második trimeszterben is megismétlik.

Így hat a magzatra és a kismamára

Fontos odafigyelni a jelekre, hiszen a gesztációs diabétesz nem csak a kismamára, hanem a fejlődő magzatra, a szülés körülményeire, mindezek által pedig a baba születés utáni életére is nagy hatással lehet.

Amellett, hogy megnövekedhet a fertőzések és szövődmények kialakulásának kockázata, a kezeletlen terhességi cukorbetegség a méhlepény sejtjeit is károsíthatja, rontva a magzat oxigén és tápanyagellátottságát. Gyakori továbbá a nagyobb születési súly, ezáltal pedig megnő a koraszülés kockázata is.1

Terhesség előtt diagnosztizált cukorbetegség

Cukorbetegen a terhesség tervezése, előkészítése rendkívüli gondosságot igényel, hiszen a nem megfelelő vércukorszint befolyásolhatja a magzat fejlődését, valamint növelheti a vetélés és a halvaszületés kockázatát is.

A szövődmények megelőzése érdekében ezért nagyon fontos a szakemberek segítségével való felkészülés, és a szűrővizsgálatok időben történő elvégzése. S bár a cukorbetegség kezelésére az injekciós megoldások mellett ma már innovatív, szájon át szedhető készítmények is elérhetők, a terhesség ideje alatt ezeket mindenképp inzulinos kezelésre kell visszaállítani, az esetleges fejlődési rendellenességek elkerülése érdekében.

Elengedhetetlen továbbá a veseműködés és a pajzsmirigy rendszeres ellenőrzése, valamint a szemfenék ereinek vizsgálata.

A terhességi vércukorszint optimalizálása egyénre szabott diétával és kezelési terv kialakításával lehetséges, melyben diabetológus szakorvos, dietetikus és mozgásterapeuta segíti az érintett kismamákat.

Kiemelkedően fontos a vércukor rendszeres ellenőrzése és az eredmények rendszeres dokumentálása, a diéta, az inzulin és mozgásterápia pontos beállítása ugyanis csak ezen értékeknek folyamatos nyomon követésével lehetséges.

Utánkövetés

Bár a terhesség alatt kialakult anyagcsere-zavar az esetek nagy részében a szülést követően helyreáll, egyes kutatások szerint a gesztációs diabéteszben szenvedő nők felénél alakul ki a későbbiekben 2-es típusú diabétesz.1

Ennek esélye az optimális testsúly elérésével jelentősen csökkenthető. Mind az anya, mind a baba esetében fontos az utánkövetés: a rendszeres szakorvosi konzultáció és a szűrővizsgálatok elvégzése mellett az egészséges táplálkozás és a fizikailag is aktív életmód kialakítása elengedhetetlen.4 Némi tudatossággal azonban sokat tehetünk egészségünk hosszútávú megőrzése érdekében.

1 https://www.cdc.gov/diabetes/basics/gestational.html
2 https://maternity.hu/terhessegi-cukorbetegseg-gesztacios-diabetesz/

3 http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/a_cukorbetegseg_nem_csak_az_idosek_betegsege

4 https://www.cukorbetegkozpont.hu/terhessegi-cukorbetegseg

Kutatásból derül ki, hogy milyen feneket szeretnek a magyarok

Kutatásból derül ki, hogy milyen feneket szeretnek a magyarok

Még mindig hagyományos fogkefét használsz?

Még mindig hagyományos fogkefét használsz?