in

Gyermekeket gyógyítók készenlétben

Gyermekorvosi ügyelet
Gyermekorvosi ügyelet

Gyermekeinkért általában sokkal jobban aggódunk, mint saját magunkért, így az egyik legfontosabb a legjobb kezekben tudni csemeténket, ha baj van.

A gyerekek sokfélék, vannak, akik súlyosabb betegségeket is könnyebben vészelnek át, vannak, akik egyszerűbb problémától is nyűgösebbek, megijednek. Az orvosok számára igazi kihívás szót érteni és megnyugtatóan fellépni krízishelyzetekben, egészen más készségekre van szükség, mint egy felnőtt beteg esetében. Nem elég jó orvosnak lenni, a gyermeklélektanhoz is értenie kell annak, aki a gyerekek gyógyítására adja a fejét.

jo gyermekorvos

A gyermekgyógyászaton belül is vannak az átlagostól eltérő szituációk, ahol helytállnak a szakemberek, akik nem csupán orvosok lehetnek.

Az egyik legfontosabb terület a gyermekorvosi ügyelet, ahol az orvosoknak a nap 24 órájában helyt kell állniuk. Milyen szerepet töltenek még be a gyermekorvosok? Cikkünkből kiderül!

Gyermekorvosi ügyelet

Amikor rendelési időn kívül váratlan vagy szokatlan esemény történik, a legbiztonságosabb ügyeleti ellátást igénybe venni.

Gyermek háziorvosi ügyeletek Budapesten és vidéken egyaránt hétvégén és munkaszüneti napokon, illetve több helyen este 18 és másnap reggel 8 óra között érhetők el.

Gyermekorvosi ügyelet
Gyermekorvosi ügyelet

Az ügyeletet ellátó helyekről és telefonszámokról érdemes az interneten tájékozódni. Néha elég a telefonos segítség, de – főleg a magánszektorban – videókonzultációra is lehetőség van. Sürgős és kérdéses esetben a gyermekorvos kivonul a helyszínre vagy a mentők segíthetnek.

Milyen esetekben érdemes gyermekorvosi ügyeleti ellátást hívni?

Az akut, lázas állapotok, hirtelen és súlyosan fellépő légúti betegségek, köhögési rohamok, vírusos és bakteriális fertőzések gyanúja, nem múló hányás, hasmenés esetén mindenképpen. Különösen érdemes tájékozódni a lehetőségekről hosszabb utazások előtt. Ilyenkor megnyugtató a tudat, hogy akár az éjszaka közepén is van kihez fordulni.

Gyermekmentő szolgálatok

A gyermekmentő szolgálatok speciális feladatokat látnak el. Tagjai nem csupán orvosok, de rájuk is szükség van, hiszen a cél fizikailag, lelkileg, értelmileg sérült, sokszor árva gyerekek gyógyítása, felkarolása és segítése.

gyermekmento szolgalat

Többféle gyermekmentő szolgálat létezik, leginkább alapítványi formában működnek. A tagság és a munka önkéntes, ezek a szervezetek a civilek támogatásából tudják finanszírozni elismerésre méltó munkájukat.

A munkájuk sokrétű: a koraszülött mentéstől a gyermekélelmezésig, a táboroztatástól az örökbefogadás segítéséig, rászoruló gyermekek különböző terápiájáig, adományok gyűjtésétől a szállításig és elosztásig mindenre találunk példát. Magyarországon több ilyen szolgálat is működik, a támogatás mindenhol jól jön.

Bohócdoktorok

Ha a betegség súlyos és elhúzódó, a megszeppent apróságok nem kerülhetik el a hosszadalmas kórházi kezelést. A betegség már önmagában ijesztő lehet, egy kisgyereknek nehéz elmagyarázni, mi is történik velük valójában. A kétségbeesés, a szülőktől elszakadva kialakult szorongások, félelmek a gyógyulást sem segítik.

Bohócdoktor
Bohócdoktor

A bohócdoktorok viszont tudják oldani a feszültséget, képesek megvigasztalni az elkeseredett kis betegeket.

Ez sokat segíthet a felépülésben és abban is, hogy a kórházban töltött idő maradandó lelki károsodások nélkül múljon el.

De ki lehet bohócdoktor? Tulajdonképpen lehet bohóc is – vagyis inkább előadói képességekkel megáldott és célirányosan továbbképzett önkéntes – meg doktor is, ha vállalja ezt a hozzáadott többletet egy igazi orvos. A legtöbb bohócdoktor inkább a lelket istápolja, miután elvégezte az idevonatkozó képzést.

ki lehet bohocdoktor

A felkészülés során nemcsak pszichológiai és kommunikációs, hanem egészségügyi ismeretekre is szert tesznek. Munkájuk hatékonysága bizonyított, egyértelműen szükség van rájuk.

Összegzés

A gyerekek gyógyítása, gyógyulása közben a lelket is több sérülés érheti, a trauma feldolgozásában pedig a legkülönfélébb módon lehet segíteni. A gyermekorvosok munkáját (legtöbbször) önkéntesek is segíthetik, akik sokat tesznek azért, hogy a felépülés gyors és krízismentes legyen, és a kis páciensek minél előbb számukra biztonságos környezetbe kerülhessenek.

Gyermekeket gyógyítók készenlétben

Még mindig hagyományos fogkefét használsz?

Még mindig hagyományos fogkefét használsz?

Tiszta energiából egészséges fűtés

Tiszta energiából egészséges fűtés