in

Az 5 legjobb egészségügyi marketingtrend 2023-ban

Az 5 legjobb egészségügyi marketingtrend 2023-ban
Az 5 legjobb egészségügyi marketingtrend 2023-ban

Az egészségügyi marketing iparág gyorsan fejlődik és változik az új technológia és a fogyasztói viselkedés miatt. Az egészségügyi marketing minden eddiginél digitálisabb megközelítést alkalmaz. Íme az 5 legnépszerűbb trend, amelyeket várhatóan többet fogsz látni 2023-ban:

1. Az egészségügy folyamatos fogyasztói átalakulása

Az egészségügyi szervezetek célközönsége nem csupán csak a betegekről szól – ők fogyasztók is egyben. Ahogy az egészségügyi üzleti modell egyre inkább fogyasztóivá válik, a betegek úgy veszik át az irányítást saját egészségügyi dolgaik intézésében.

A betegek jó minőségű, mégis megfizethető egészségügyi forrásokhoz szeretnének hozzájutni, és egyre inkább részt vesznek az ellátások megválasztásában is. A betegek ma már fogyasztói szemlélettel közelítenek az egészségügyi ellátáshoz. Ennek eredményeként az egészségügyi szervezeteknek úgy kell marketinget adniuk a célközönségüknek, mint a hagyományos fogyasztóknak.

Ez azt jelenti, hogy be kell mutatni, hogy egy szervezet szolgáltatásai miként adnak értéket a betegek életéhez, és el kell magyarázni, hogy a betegek miért válasszák az egyik egészségügyi ellátást a másik helyett.

Ezt az egészségügyi marketing-trendet az ellátáshoz való fokozott hozzáférés táplálja, hiszen a mai, modern betegek minden korábbinál több ellátási lehetőséghez és információhoz férhetnek hozzá. A sikeres egészségügyi szervezetek profitálni fognak ebből a váltásból azáltal, hogy proaktívan megszólítják az ügyfeleket marketingen keresztül, és a bizalom kiépítésén dolgoznak.

A marketinganyagok elkészítésekor az egészségügyi szervezeteknek a költségek átláthatóságát kell előnyben részesíteniük, és az információkat könnyen megtalálhatóvá kell tenni. Az árak átláthatósága kifejezetten fontos a betegek számára, hiszen a jelenlegi ellátási költségek növekedése sok ember számára ad aggodalomra okot.

A növekvő költségekre válaszul a betegek aktívan összehasonlítják az árakat, és több árajánlatot kérnek, a konkrét ellátás kiválasztása előtt. Ha az egészségügyi szervezeted átláthatóan mutatja be ezeket az információkat, akkor a szolgáltatásaidat vonzóbbá teheted ezáltal a betegek számára.

2. A SEO fejlődik

A keresőoptimalizálásnak (SEO) a kezdeti idejében az elsődleges célja az volt, hogy a leendő pácienseket a webhelyedre, végül pedig a praxisodba, rendelődbe irányítsa. A SEO azonban mára a szélesebb körű ügyfélélmény szerves részévé fejlődött.

A betegek gyakran keresnek orvosi információkat, hogy öndiagnosztizálhassanak, mielőtt az egészségügyi szolgáltatóhoz fordulnának. Sok beteg gyakran keres informatív tartalmat, hogy megválaszolja a különféle okokból felmerülő általános orvosi kérdéseket.

Egészségügyi vállalkozásod kamatoztathatja ezt az egészségügyi marketingtrendet, ha az informatív tartalmat a teljes ellátási folyamat részévé teszi. A gyakran ismételt kérdéseket tartalmazó oldalak és blogbejegyzések létrehozása fontos, hisz ezek értékes információkat nyújtanak a betegeknek, bizalmat építenek, és segítik az emberekben a márka iránti hűség érzését.

A tartalom létrehozásakor kritikus fontosságú, hogy a betegek keresési szándékán alapuló igényeit kielégítsék. Ezenkívül helyi kulcsszavakat kell beépítened annak érdekében, hogy növeld a jól láthatóságot a környékbeli betegek körében. Győződj meg arról, hogy az egészségügyi szervezeted címe és elérhetőségei naprakészek, hogy a leendő betegid könnyen felvehessék veled a kapcsolatot.

A hangalapú keresés is a SEO fő részévé vált. Rengeteg beteg keres különféle ellátásokat a Google Home, Siri vagy hasonló platformokon keresztül. Arra kell összpontosítanod, hogy a természetes nyelvet beépítsd weboldalad tartalmaiba: a beszélgetési, hétköznapi nyelv és a long-tail kulcsszavak (az átlagnál hosszabb, konkrétabb kulcsszavak) különösen hasznosak lehetnek a hangalapú keresések esetében.

3. Részesítsd előnyben a felhasználói élményt

Ahogy a betegek elkezdték átvenni az egészségügyi termékek és szolgáltatások fogyasztói szerepét, megváltoztak a szolgáltatókkal szembeni elvárásaik is. Konkrétan azt várják, hogy gyors, akadálymentes egészségügyi ellátásban részesüljenek.

Számos lépést megtehetsz, hogy felismerd és megfelelj ezeknek a preferenciáknak. Vállalkozásodnak törekednie kell arra, hogy lehetővé tegye a betegek számára, hogy az általuk előnyben részesített módon keresztül levelezzenek veled – legyen az telefon, SMS-üzenet, online chat vagy e-mail.

Ezenkívül a webhelynek gyorsan be kell töltődnie, és könnyen használhatónak kell lennie. A megtehető lépések közé tartozik a kezdőlap elrendezésének optimalizálása, a tartalom vizuálisan vonzóvá tétele, valamint egyszerű navigációs menük hozzáadása minden oldalhoz.

Ha te is alkalmazni akarod ezeket, akkor dolgozz a páciens teljes élményének minél hatékonyabb digitalizálásán. Tedd lehetővé a betegek számára, hogy online időpontot foglaljanak, hozzáférjenek a vizsgálati eredményekhez vagy más feljegyzésekhez, és kommunikálhassanak a dolgozókkal.

Érdemes megfontolni saját egészségügyi alkalmazás elindítását vagy harmadik féltől származó rendszer igénybevételét. Egy mobilalkalmazással észrevétlenül küldhetsz push értesítéseket, egészségügyi frissítéseket és egyéb aktuális tartalmakat.

4. Továbbfejlesztett személyre szabás

Manapság a páciensek családiasan akarják érezni magukat, amikor egy időpontra mennek egy rendelőbe. Ugyanakkor azt is szeretnék, hogy a teljes élmény hatékony, produktív és értékközpontú legyen.

A betegek elvárják, hogy a teljes ellátási élményt az igényeiknek megfelelően alakítsák ki. Ez az elvárás kiterjed azokra a marketing anyagokra is, amelyekkel találkoznak. A digitális marketingtartalom létrehozásakor ügyelj arra, hogy minden betegtípushoz egyedi céloldalt használj. Ezenkívül módosítsd üzeneteidet a nyújtott ellátás vagy szolgáltatás típusa alapján. Ezek segítségével minden beteg fontosnak érzi magát, függetlenül attól, hogy milyen ellátást kér.

Személyre szabott hirdetéseket is használhatsz, vagy megcélozhatsz olyan embercsoportokat, akik relevánsak a praxisod tekintetében. Mielőtt megpróbálnád használni a hirdetéscélzást (az internetes marketing kampányok bizonyos célcsoportokra való irányítása), egyértelműen határozd meg a célközönséget és az azon belüli különböző szegmenseket. Innentől személyre szabott egészségügyi ajánlásokat és időpontjavaslatokat adhatsz.

Bár az adatok a legnagyobb segítségeid a személyre szabott hirdetési tartalom létrehozásakor, be kell tartanod az összes adatvédelemre vonatkozó követelményt. Előrelátóan kell dolgoznod a pácienseid adatainak védelme érdekében, hogy ne ütközz a HIPAA és egyéb más törvények előírásaival.

5. A vélemények számítanak

A betegek – és általában a fogyasztók – gyakran keresnek egyfajta biztosítékot, mielőtt megvásárolnak egy terméket vagy egy szolgáltatást igénybe vesznek. Ezért a régebbi páciensek véleménye erős befolyást gyakorolhat a leendő betegeid döntéshozatali folyamatára, amikor szolgáltatót keresnek.

Ha egészségügyi szervezetednek számos pozitív értékelése van, akkor ez bizalmat építhet a betegekkel, és új ügyfeleket vonzhat be. Ezzel szemben, ha van néhány kirívóan rossz véleményed, akkor egyes betegeket ez befolyásolhat és inkább nem téged választanak, hanem a konkurenciához fordulhatnak.

A social proofs azaz a közösségi bizonyítékok, mint például az online vélemények, nagyrészt felváltották a szájról szájra terjedő ismertség szerzés folyamatát. Azonban nem csak ez az egyetlen módja annak, amelyet a potenciális páciensek keresnek a közösségi vélemények alapján. Megvizsgálják az ajánlási tartalmakat is, amelyeket te is létrehozhatsz és bemutathatsz webhelyeden.

Az ajánlások és értékelések összeállítása a holnapodon egy kiváló módja annak, hogy meggyőzd a bizonytalan pácienseket, hogy foglaljanak nálad időpontot.

Érezze jól magát Zalakaroson!

Érezze jól magát Zalakaroson!

Bullet journal

Bullet journal: Hogyan kezdd el a saját tervezésedet és szervezd életedet hatékonyan?