in

AnyScan, a nukleáris medicina mérföldköve

Integrált kezelés, pontosabb diagnózis a betegségek hatékony kezelésére Debrecenben világviszonylatban is egyedülálló eszközökkel!


Európa egyik legkorszerűbb Nukleáris Medicina Központja épült fel a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában, ahol a hagyományos SPECT, PET és CT vizsgálatokon túl egy magyar fejlesztésű, de világviszonylatban is egyedülálló AnyScan képalkotó berendezés – ötvözve a hármas funkciót – segíti a betegségek gyors felismerését, és a hatékony kezelési módszerek kiválasztását. A multimodalitású készülék új fejezetet nyithat a daganatos betegségek valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések diagnosztikájában is.

A Debreceni Egyetemen 2009. július 2-án megnyílt, egyben Magyarország legnagyobb Nukleáris Medicina Központjának újdonsága, hogy integráltan találhatók meg benne a hagyományos eljárások és a legújabb vizsgálati módszerek. Az új épületben így helyet kapott – a Mediso Kft. által kifejlesztett és gyártott – a világviszonylatban is egyedülálló multimodalitású berendezés, a SPECT, PET és CT vizsgálatokat vegyítő hi-tech AnyScan készülék.

A betegségek korai felismerését ez a hármas modalitású diagnosztikai rendszer támogatja, amelynek egyedisége a pontosabb, funkcionális és morfológiai képalkotás sajátos ötvözetében rejlik. Míg korábban a különálló SPECT, PET és CT műszerekkel felállított diagnózis a betegek áthelyezését igényelte, az új detektor egyszerre és leegyszerűsítve, ugyanakkor nagyobb pontossággal állapítja meg a betegségek fázisait, elősegítve ezzel többek között a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések pontosabb felismerését. Az egyes képalkotó eljárások ugyanakkor külön-külön is alkalmazhatóak, így javul a gép kapacitásának kihasználtsága, és csökken a vizsgálatok előjegyzési ideje.

Miniszteri próba

„A mai napon átadott multidimodalitású, hibrid berendezéssel a hazánkban népbetegségnek számító kardiovaszkuláris megbetegedéseket is könnyebben kiszűrhetjük. A CT segítségével jól látható az erek anatómiája, a SPECT készülék a szívizom vérellátását térképezi fel, míg a PET vizsgálattal a szívizom életképessége is meghatározható. Így rövid idő alatt teljes képet tudunk adni a szív anatómiai és funkcionális állapotáról” – ismertette az Anyscan előnyeit Dr. Paragh György egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának elnöke.

„Az AnyScan képalkotó berendezés mellett még PET-CT készülék, planáris gamma kamerák, SPECT, valamint SPECT-CT műszerek biztosítják a Nukleáris Medicina Központ magas színvonalú betegellátását, melyhez nagyban hozzájárulnak a leletezésnél használt saját fejlesztésű értékelő szoftverek is ” – tájékoztatott Bagaméry István, a beruházó Mediso Kft. ügyvezetője.

A centrumban hamarosan kialakításra kerülő nyolcágyas fekvőbeteg részlegen lehetőség nyílik továbbá a rosszindulatú betegségek izotópterápiájára, valamint a nehezen kezelhető, gyulladásos ízületi betegségek kezelésére is. Az épületben kialakított képzési központban pedig a legkorszerűbb számítástechnikai rendszerek segítségével történik majd a gyakorlati alapú medikus, valamint a hazai és nemzetközi szakemberképzés.

„A jelentős magyar találmány lényegesen javítja a betegellátás színvonalát” – hangsúlyozta a megnyitón Székely Tamás egészségügyi miniszter.

A több, mint 2000 m2 alapterületet érintő beruházást a nukleáris medicina diagnosztikai rendszereinek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Mediso Kft. hajtotta végre és a központot a PET-CT Orvosi és Diagnosztikai Kft. bevonásával üzemelteti. Az új épület és műszer átadása újabb állomása a Debreceni Egyetemmel kötött közreműködői szerződés teljesítésének. A szerződés keretében került az egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumába az új, világviszonylatban is a legkorszerűbb PET-CT berendezés, mely Európában is csak Maastrichban és Koppenhágában áll a betegek rendelkezésére. A műszerpark új AP-kamerával, 2 fejes SPECT-tel, SPECT-CT-vel bővült, valamint megújult a 4 fejes SPECT készülék is. Továbbá hardver- és szoftvercsere valósult meg mind az értékelő állomásokon, mind az irodai egységekben.


HIRDETÉS

 


HÁTTÉRANYAG:

MEDISO KFT.

Az 1990 januárjában alakult, jelenleg több mint 100 fős szakember gárdával dolgozó, budapesti székhelyű Mediso Kft. orvosi berendezések, ezen belül a nukleáris és multimodalitású orvostechnikában használatos képalkotó diagnosztikai rendszerek fejlesztésével, gyártásával, forgalmazásával és szervizelésével foglalkozik. A vállalkozás életében az első nagy mérföldkövet 1998 jelentette, amikor megvásárolták a nagy hagyományokkal rendelkező Gamma Művek nukleáris üzletágát. Azóta a cég folyamatosan bővül, beszállítója a világ egészségügyi- és kutatóintézeteinek. Német és lengyel leányvállalatai, valamint a négy földrészre kiterjedő disztribútori hálózata biztosítják a felhasználókkal való közvetlen kapcsolattartást. A világ 74 országában több mint 700 Mediso berendezés működik, Japántól az Egyesült Államokig. Magyarországon 90 százalékos piaci részesedéssel bír.

PET-CT ORVOSI, DIAGNOSZTIKAI Kft.

A PET-CT Kft. világszínvonalú képalkotó diagnosztikai eszközparkkal, illetve jól képzett szakemberekkel áll a hazai gyógyító, megelőző ellátás szolgálatában. 2005-ben alakult meg,  2007 januárjától 100%-os magyar tulajdonú vállalkozásként a Mediso Kft. a tulajdonosa. Mint a Mediso cégcsoport tagja, Budapesten és Debrecenben végez csúcstechnológiájú vizsgálatokat. A cég budapesti központjában az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet területén elhelyezett GE PET/CT berendezéssel végzi az évente növekvő számú /2009-ben 3233/ OEP által finanszírozott diagnosztikai vizsgálatokat. A debreceni központban az ország egyik legnagyobb nukleáris medicina diagnosztikai egysége működik. A PET-CT Orvosi, Diagnosztikai Kft. debreceni szervezeti egységébe 2007 áprilisában került telepítésre egy Philips Gemini TF 64 típusú PET/CT kamera. Üzembehelyezésétől folyamatosan növekvő számban, aktuálisan, éves szinten hozzávetőleg 3500 beteg vizsgálata zajlik a készülékkel.  Jelenleg többféle radiofarmakon alkalmazásával, döntően onkológiai indikációjú egésztest (koponyaalaptól a combok proximális harmadáig) leképezések történnek, a vizsgálatok kis hányada teljestest módú, illetve töredékük kizárólag koponyát érintő neuroonkológiai természetű. A diagnosztikus paletta részét képezik a coronaria CTA és a rutin PET/CT vizsgálatokat alkalmanként kiegészítő iv. kontrasztos CT vizsgálatok.  A PET-CT Kft. 2009. első félévében sikeresen megszerezte a MSZ EN ISO 9001:2009 szabvány szerinti minőségirányítási tanúsítványt.

DEBRECENI EGYETEM

A Debreceni Egyetem megszakítás nélküli, 470 éves múlttal ma az ország legrégebben, folyamatosan ugyanabban a városban működő felsőoktatási intézménye. 32 ezer hallgatójával és 1500 oktatójával az ország egyik legnagyobb egyeteme, amely 15 karával és 24 doktori iskolájával a legszélesebb képzési és kutatási kínálatot nyújtja.

Az oktatómunka, és különösen a kutatómunka minőségét jelzi, hogy az oktatók közel kétharmada tudományos fokozattal rendelkezik, köztük 26 professzor a Magyar Tudományos Akadémia rendes, vagy levelező tagja.

Ez a kiemelkedő szellemi központ, hatalmas oktatási és K+F kapacitás egyre jelentősebb hatással van a régió gazdasági és társadalmi fejlődésére, kulturális felemelkedésére, egyre nagyobb figyelmet fordít a tudásalapú gazdaság és társadalom igényeinek minél hatékonyabb kiszolgálására, a regionális tudásközpont szerepkör betöltésére.

Újabb élelmiszer termékek visszarendelése

Gyermekágyi lázban ég az egészségügy