in

Egyre több a stroke a diagnosztizált koronavírusos eseteknél

Egyre több a stroke a diagnosztizált koronavírusos eseteknél
Egyre több a stroke a diagnosztizált koronavírusos eseteknél

Világszerte egyre több fertőzött fiatalt és középkorú pácienst diagnosztizálnak stroke-kal.[1] Még a járványkitörés kezdetén a kutatók arra mutattak rá, hogy a vírus elsősorban a tüdőt támadja meg.

Az elmúlt hónapokban azonban több olyan esetről számoltak be, melyekben a koronavírus és a stroke kialakulása között találtak összefüggést.

Egy friss kutatás szerint fiatalabb betegeknél a stroke akár az első tünete is lehet a koronavírus-fertőzésnek[2], mert a koronavírus ilyen cerebrovaszkuláris (agyi erekhez kötődő) eseményeket válthat ki.

Azokban az amerikai régiókban, ahol magasabb volt a fertőzöttek száma, ott stabil vagy megnövekedett számú ismeretlen eredetű stroke-kal diagnosztizált betegekről számoltak be. Olyan betegekről, akiknél nem találtak a betegség kialakulásához vezető tipikus kiváltó tényezőt – vagyis nem volt előjele. Azóta már számos hasonló esetről számoltak be világszerte.[3]

A stroke egy összefoglaló kategória,

melyet az esetek 80-85 százalékában agyi érelzáródás okoz, aminek következtében az adott ér által ellátott agyi terület nem kap elég vért, infarktus, azaz agyi elhalás következik be.

A fennmaradó esetekben vérzéses stroke lép fel, azaz egy ér megrepedésének következtében az agyban vérömleny alakul ki, ez utóbbit nevezzük agyvérzésnek. Míg más betegség, például a szívinfarktus esetében elterjedt, hogy szúró mellkasi fájdalom észlelésekor azonnal orvoshoz kell fordulni, mert a tünetek kevésbé egyértelműek lehetnek.

Agyi érelzáródást, ún. iszkémiás stroke-ot, vagy a keringési rendszerben máshol (szívben, nagyobb artériákban) képződő, majd onnan a véráramba kerülő vérrög, vagy helyileg az érfalon kialakuló felrakódás, plakk okoz.

Hazánkban hozzávetőlegesen 40–50 ezer embert érint évente,

Európában pedig a harmadik leggyakoribb a halált kiváltó tényezők között.[4] Attól függően kezelhető, hogy melyik típusáról van szó. Az iszkémiás stroke esetén (ilyenkor az agyi eret vérrög blokkolja) az érelzáródást gyógyszerrel kezelik, a vérzéses előfordulásakor pedig akár sebészeti beavatkozásra is szükség lehet.

Egyébként jól felismerhető tünetekkel jelentkezik: Hogyha az arc egyik felének elernyedését, a száj lecsüggedését vagy a végtagok elzsibbadását észleljük, esetleg előjel nélkül kialakuló erős fejfájással, kommunikációs nehézségekkel, beszéd- vagy látászavarral küszködünk, ne várjunk a tünetek elmúlására.[5]

Ha valaki egyszer már átesett rajta, sajnos fennáll az esélye, hogy a probléma ismét fellép. Ha valakinél magas a kockázata annak, hogy vérrög alakuljon ki a szervezetében – pl. pitvarfibrillációja van – véralvadásgátló terápiával csökkentheti a kialakulásának lehetőségét. Az innovatív készítményeknek köszönhetően ma már elérhetők olyan terápiák amiket elegendő naponta egyszer, szájon át alkalmazni.

A kutatás eredményét tekintve megállapították, hogy a koronavírust a stroke új okának vagy rizikófaktorának kell tekintenünk. Legalábbis, a stroke-ban szenvedő betegeket fontos tesztelni, hogy megfertőződtek-e az új típusú koronavírussal, főleg ha fiatalok (50 évesnél fiatalabbak) még a COVID-19 jellemző légzési tüneteinek hiányában is.2

A járvány idején sokan félnek segítséget kérni és szakemberhez fordulni,

és ahogy mindannyiunknak, a stroke-on már átesett betegeknek is nehéz érzelmekkel, kell megküzdeniük ezekben a bizonytalan időkben. Érdemes rutint vezetni életünkbe és hasznos szokásokat kialakítani, mint rendszeres pihentető alvás vagy egészséges, gyümölcsökkel és zöldségekkel gazdagított étkezés. A társas interakció és a családunktól, barátoktól kapott érzelmi támogatás nagy segítséget nyújthat például a szorongás enyhítésében.1 Fontos, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül az árulkodó jeleket, ügyeljünk lelki egészségünkre is, különösen egy ilyen rendhagyó időszakban. Kérjük szakorvos segítségét és rendszeresen konzultáljunk a további lépésekről!

[1] https://weillcornell.org/news/what-to-know-about-stroke-and-covid-19

[2] https://www.medscape.com/viewarticle/938344

[3] https://www.thelancet.com/article/S1474-4422(20)30272-6/fulltext

[4] https://www.doki.net/tarsasag/stroke/info.aspx?sp=55&web_id=

[5] https://www.stroke.org/en/about-stroke/stroke-symptoms

Országos Vasutas Véradónap

Országos Vasutas Véradónap

Mit hozott ez az évtized a genetika területén?