in

Őssejt-terápia lehet a koronavírus egyik gyógymódja?

Őssejt-terápia lehet a koronavírus egyik gyógymódja?
Őssejt-terápia lehet a koronavírus egyik gyógymódja?

A tudomány még nem találta meg a legjobb módszert a koronavírusban megfertőzöttek gyógyítására, de az őssejt-terápia is felkerült a lehetséges hatékony gyógymódok közé.

A világon jelenleg is többszáz kutatóközpontban vizsgálják, hogyan tudják csökkenteni a betegek szervezetébe juttatott mesenchymális (szöveti) őssejtek a koronavírus-fertőzés okozta tüdőkárosodást és a légzőszervekben kialakult gyulladást.

Az orvostudomány régóta ismeri az őssejtek azon különleges képességét, hogy számukban sokszorozódnak és bizonyos sejtfunkciókra tudnak specializálódni. Ezzel segítik elő a szervezet regenerálódását, egy betegségben károsodott szerv vagy szövet elhalt sejtjeinek pótlását.

Képesek felvenni különböző elhalt sejtek szerepét

és ezekben a funkciókban osztódni, valamint gyulladásgátló-, csillapító hatásukkal is elősegítik a szervezet regenerálódását. Az őssejtek gyógyászatban történő alkalmazása tulajdonképpen szervezetünk egészséges működésre törekvésének megismerésén és mesterséges előállításán alapszik.

Az emberi szervezet öngyógyító mechanizmusában egyik főszerepet játszó őssejt-forma az úgy nevezett mesenchymális (szöveti) őssejt. Ezeknek az őssejteknek gyógyászati célból történő legyűjtésére több forrás is rendelkezésre áll, mint például a zsírszövet, a csontvelő. Az egyik legoptimálisabb formában a születéskor, a köldökzsinór-szövetben van jelen, esetleges felhasználásra abból kitenyészthető.

A koronavírus járvány elleni ádáz küzdelemben az őssejt-terápia is felkerült az alkalmazható lehetséges gyógymódok közé. Gyakorlati alkalmazását azonban a vakcinák esetében is megismert módon, alapos klinikai vizsgálatok előzik meg.

Az elmélet szerint és a klinikai vizsgálatok alapján, a beteg szervezetébe jutatott mesenchymális őssejtek csökkenteni tudják a vírusfertőzés okozta tüdőkárosodást és a légzőszervekben kialakult gyulladást.

Mivel ezen őssejtek nem tartalmazzák azt az enzimet, amelyhez a SARS-CoV-2 vírus kötődni tud, így

a mesenchymális őssejtek ellenállóak a kórokozóval szemben.

„A világon több mint száz ilyen irányú kutatás folyik, több megközelítésben. Vannak olyan vizsgálatok, ahol a fertőzött zsírszövetéből kinyert őssejtekkel végzik a terápiát, de ígéretesnek bizonyul és több tudományos munkacsoport dolgozik a köldökzsinór-szövetből kinyerhető őssejtekből előállított készítmények alkalmazásán. A klinikai vizsgálatokat nyilvántartó clinicaltrials.gov honlap szerint jelenleg 252 őssejtes kutatás zajlik a világon (lásd ábra), melyek célpontjában a tüdőbetegségek kezelése áll, és közel 80 kifejezetten a koronavírusos betegek őssejt-terápiáját vizsgálja.”

– mondta el jelenleg folyó kutatásokról Fekete Zoltán, az FH Biobank őssejt programjának vezetője.

“Reméljük, hogy a COVID-19 világjárványt a vakcina megérkezésével hamarosan magunk mögött tudhatjuk, de a vírus-fertőzés okozta megbetegedések őssejtes kezelésére irányuló vizsgálatok újabb igazolása annak, milyen perspektívákat ígér az őssejtek gyógyászati alkalmazása általában.”

– tette hozzá a szakember.

Őssejt-terápia lehet a koronavírus egyik gyógymódja?

Májműtét 50 km távolságból – most még állatokon

Májműtét 50 km távolságból – most még állatokon

Országos Vasutas Véradónap

Országos Vasutas Véradónap