in

Stroke – Ne késlekedjen – Kampány az életért!

Tudatosan a stroke ellen
Tudatosan a stroke ellen

A Magyar Stroke Társaság április elsejétől országos kampányt indít, ezzel is felhívni a társadalom figyelmét a Stroke veszélyére, az időablak fontosságára.  Ugyanakkor szeretné megismertetni a lakosságot a szélütés tüneteivel.


A mai napon a Magyar Stroke Társaság Budapesten a Duna Palotában tartotta a kampányindító sajtótájékoztatóját, amelyet  Várkonyi Andrea a TV 2 közismert személyisége vezényelt le.

Csiba László professzor a Magyar Stroke Társaság elnöke a tájékoztatón hangsúlyozta: a most induló kampány fő célja, hogy megismertessék a lakosságot a Stroke tüneteivel, hangsúlyozva, hogy azok észlelésekor azonnal hívják a mentőket. Az időfaktor fontosságát jelképezi a kampány jelmondata is “Stroke-ne késlekedjen” – ” Minden perc számít”

Sajnos a betegek nincsenek tisztába a Stroke tüneteivel, szívesen várnak,, gondolván, hogy másnapra kialusszák, nem is számítva arra, hogy ezzel mekkora bajt okoznak nemcsak maguk, hanem a közvetlen környezetük és a társadalom számára is.

Tünetek és előjelek

  • hirtelen kialakuló féloldali végtaggyengeség, bénulás, ernyedt, zsibbadt arcfél (arcizmok, kar, láb bénulása az egyik testfélen)
  • hirtelen kialakuló beszéd megértési zavar, szóformálási nehézség
  • hirtelen bekövetkező látászavar: kettőslátás, látótér kiesés, látásvesztés vagy csökkenő látásélesség
  • hirtelen egyensúlyvesztés, szédülés, koordinációs zavarok
  • a térérzékelés hirtelen elveszítése, hirtelen memóriazavar

Ezek lehetnek múló jellegűek vagy maradandóak, és együtt vagy külön-külön is előfordulhatnak. Akár már egyetlen jel megléte is figyelmeztethet a Stroke kialakulására. A tünetek kialakulása viszonylag hirtelen történik: pl. ébredéskor, vagy pár perc alatt. Senkit ne tévesszen meg, ha a tünetek gyors javulást mutatnak, mert visszatérhetnek, és végleges bénulássá súlyosbodhatnak.

A Társaság szeretné, hogy a kampány hozzájáruljon a Magyarországon egyre nagyobb teret hódító Stroke visszaszorításához, a szélütést kísérő szövődmények csökkentéséhez, az azonnali orvosi ellátáshoz különös tekintettel az azonnali vérrögoldásra. Csiba László professzor hangsúlyozta, a Stroke megelőzhető, gyógyítható, ám csak akkor várható gyógyulás, ha a kezelést azonnal, legfeljebb három a legújabb protokoll szerint 4,5 órán belül elkezdik. Hozzátette azt is, hogy ehhez szükséges a mentőszolgálattal való szoros együttműködés is, hiszen a gyorsaság életet menthet.

A statisztikai adatok szerint a Stroke később jelentkezik, mint a szívinfarktus. Utóbbit átlagosan Magyarországon 58 évesen kapják meg az emberek, ezzel szemben az agyi érkatasztrófát 8-10 évvel később – mondta a professzor, aki szerint, ha a népesség öregszik, akkor valószínűleg a Stroke-ok száma is növekedni fog.

A Stroke ugyanakkor fűzte hozzá, Csiba doktor igen komoly szociális problémát is jelent, hiszen a beteget teljesen ledönti a lábáról, aki ez által  állandó ápolásra szorul, ami nemcsak a családnak, hanem magának a társadalomnak is komoly terhet jelent. A stroke-os betegek kórházi kezelése közel háromszor annyiba kerül, mint egy szívinfarktusosé.

A tájékoztatón megjelent az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője Győrfi Pál is, aki a Stroke kezelés tekintetében beszélt a mentősök szerepéről, és arról, hogy a szélütés tüneteinek észlelésekor azonnal hívják a mentőt, hiszen az időablaknak a beteg szempontjából igen nagy jelentősége van. Nagyon fontos tette hozzá, hogy a jövőben javítsák a mentőszolgálat hatékonyságát, ugyanakkor kellő hangsúlyt kell fektetni arra, hogy ne fussanak felesleges köröket, a beteg valóban az ellátási helyre kerüljön. Nem utolsó sorban – tette hozzá, fontosnak tartja a megfelelő lakossági kommunikációt is.

Két stroke-os beteggel is találkozhattak a sajtó képviselői. Mind a kettőnek sikerült hamar felépülnie, amely elsősorban a gyors intézkedésnek köszönhető.

Zita tavaly áprilisában 42 évesen kapott stroke-ot. Több mint húsz éve magas a vérnyomása, gyógyszereit rendszeresen szedte.

Egyik reggel éppen szokásos kávéját itta, amikor furcsa érzések törtek rá, egyik percről a másikra elejtette a poharát, annyi ereje még volt, hogy odamenjen a kolléganőihez, azonban már megszólalni nem tudott. A jobb szája lefittyent, a jobb keze nem engedelmeskedett. Azonnal értesítették a mentőt, akik nem sokára megérkeztek, majd a kórházba szállították. Elmondása szerint 4-5 nap teljesen kiesett az emlékezetéből. A kezelést követően következett a rehabilitáció, melynek segítségével újra meg tanult írni, olvasni és számolni. Miután hazabocsátották, tovább folytatta a gyógytornát és végezte a beszéd-készségfejlesztő gyakorlatokat. Erős akaratának köszönhetően néhány hónap elteltével sikerült újból bekapcsolódnia a dolgos hétköznapokba. Mint bevétel ellenőr nap, mint nap számlákat egyeztet. Néha még keresi a szavakat, néha elakad a hangja, az írása csúnyább lett, de boldog, hogy a stroke-nak nem lett komolyabb következménye, jól tudja, hogy vigyáznia kell magára, hiszen bármikor kaphat egy újabb szélütést, éppen ezért állandó kontrollra jár, és rendszeresen szedi a gyógyszereket.

István 2008 decemberében, 58 éves korában kapott stroke-ot. Otthonában érte a szélütés, többször elesett a szobában, ügyetlenné vált, egyensúlyzavara volt, nem értette, hogy mi történik vele, nem találta a szavakat, nem tudott megszólalni. Felesége és lánya vöröskeresztes lévén azonnal felismerték a Stroke tüneteit, késlekedés nélkül hívták a mentőt, akik kórházba szállították, ahol azonnal ellátták, vérrögoldót kapott. Másnapra már jobban érzete magát, büszke férfi révén nem bírta elviselni, hogy megmosdassák, így összeszedte minden erejét és kiment a fürdőszobába. Egyre több szó jutott az eszébe, a beszéde folyamatosan javult.

Sosem volt semmi baja, gyógyszert nem szedett, azonban egy lelki trauma érte, hiszen 57 évesen elveszítette munkáját, a stressz hatására egészségi állapota megromlott. Jelenleg galériaőrként éli mindennapjait. Igen kemény küzdelem áll mögötte, hiszen a több stoke-os sorstársához hasonlóan kemény harcot kellett megvívnia, logopédus és gyógytornász segítségével meg tanult újra beszélni és mozogni. A szélütés nem múlt el nyomtalanul, hiszen még mindig előfordul, hogy keresnie kell a szavakat, és nem egyszer újra kezdi mondandóját, de jól tudja, hogy kitartó munkával az állapota egyre jobb és jobb lesz.

Mind a két beteg családjában volt stroke-os beteg.

A tájékoztatón felszólalt Dr. Pánczél Gyula, a Magyar Stroke Társaság vezetőségi tagja, a Péterffy S. utcai Kórház Neurológiai Osztályának vezető főorvosa is, aki az úgynevezett “terápiás ablak” jelentőségéről valamint a vérrögoldás fontosságáról beszélt.

A tünetek megjelenésétől kezdve, mint mondta  csak nagyon rövid ideig lehet sikeresen harcolni az idegsejtek túléléséért. Csupán három a legújabb protokoll szerint 4.5 belül lehet feloldani az eret, elzáró vérrögöt. Ha ez nem történik meg, nincs remény az ér által ellátott területet megmentésére. Érthető tehát, hogy a stroke bekövetkezésekor minden egyes perc számít, hiszen a késlekedés idegsejtjeink millióinak és ezzel együtt az érintett agyterületeknek az elhalásával járhat. Nem mindegy, hogy a tüneteket, még ha múló jellegűek is, komolyan vesszük vagy sem, mint ahogy az sem mindegy, hogy mikor kérünk segítséget. Ha a beteg időben megfelelő szakorvoshoz kerül, és megtörténnek a szükséges vizsgálatok, akkor van rá esély, hogy az agyi katasztrófát kiváltó ok megszüntethető, és a beteg maradéktalanul meggyógyul. Azonban minden perc késlekedés jelentősen rontja a beteg esélyeit.

Németh Lajos a TV meteorológusa családjában is előfordult szélütés. Mintegy 30 esztendeje édesanya ebédfőzés közben lett rosszul, sajnos rajta nem lehetett segíteni. Németh Lajos hangsúlyozta,, ő mindent elkövet egészsége érdekében. nemcsak a mozgásra, de az étkezésre is megpróbál odafigyelni.

A rák és a szívbetegségek után a Stroke a harmadik leggyakrabban halált okozó betegség Európában, hiszen éves viszonylatban 1, 4 millió halálesetet regisztrálnak. Magyarországon évente 30-40 ezer új eset fordul elő az országban és 18 ezren halnak meg szélütés következtében Minden negyedik beteg 60 év alatti, azaz a Stroke sajnos nemcsak az idősek betegsége, egyre inkább sújtja a fiatalokat is. A szélütött betegek egyharmada egy hónapon belül meghal, másik harmada tartósan fogyatékos marad.

Friss statisztikai adatok szerint 2008-ban  118 061 esetet kezeltek Stroke miatt (kb. Győr lakossága) és összesen 370 lízis történt. A 118 061-ben benne vannak azok is, akik másodszor vagy harmadszor kényszerültek kórházi kezelésre, az új esetek száma 50 000 lehet. Mivel 2007-ben 195 lízis történt, a lízisszám megduplázódott, de még így is csak 0.74%-át lizáljuk. Ebből a 370-ből 85-öt a debreceni neurológia klinika csinált, tehát 25%-ot. Emiatt országosan 0.6% körül lehet az átlagos lízisszám.

Miért van szükség mindehhez egy kampányra?  Eddig csak a betegségről olvashatott a lakosság, most egy meghökkentő spot formájában ismerheti meg a szélütés tüneteit és az időfaktor fontosságát. A kampány nemcsak a televízióban, hanem a rádióban az írott és az Online médiában is kellő hangsúlyt kap, amelyet a kültéri média egészít ki. Ugyanakkor az orvosi rendelőkben a stroke-ról készült betegtájékoztatóból tájékozódhat a lakosság. Felmérések bizonyítják, hogy az emberek nincsenek tisztában a betegség tüneteivel, és nem tudják, mikor kell a mentőt hívni. Éppen ezért van nagy jelentősége a felvilágosításnak.

A sajtótájékoztató egyben a Magyar Stroke Társaság most elkezdett országos Stroke kampányának startja és első állomása is volt.

További információ:

Diamond Agency részéről

Fadgyas Zsuzsa

06209339619

Király Mónika

06307493470

Egészség adatbázis a Google-nél!

Az egészségügyi szektorban lép szövetségre a GE és az INTEL