in

Egészség adatbázis a Google-nél!

A világ első számú keresőmotorját fejlesztő amerikai Google cég újabb szolgáltatással rukkolt elő, ezúttal az egészségügy területén.


A szolgáltatást használó magánszemélyek megadhatják biztonságos módon az egészségügyi adataikat hozzátartozóiknak, orvosaiknak.

Ez az új szolgáltatás szükség esetén jól jöhet. A szolgáltatás Google Health néven fut, és tavaly május óta működik, de eddig a felhasználók csak maguknak gyűjthették benne adataikat. Ezután ezeket az adatokat megtekinthetik mindazok, akiknek ezt a felhasználó engedélyezi. Természetesen a kiválasztottak azonban csak láthatják, de nem módosíthatják ezeket az adatokat.

A folyamat úgy zajlik, hogy a felhasználó a “share this profile” funkcióra kattintva megadja a kiválasztott személyt, akinek harminc napig élő linket biztosít az adatokhoz a rendszer. A felhasználó ezt a “bepillantási jogot” bármikor előbb is visszavonhatja, és menet közben is látja, hogy ki férhet hozzá az adataihoz.

A rendszerben másolatok tárolhatók laboreredményekről, receptekről, kórházi zárójelentésekről. Ezek frissítésére automatikusan is van mód, abban az esetben, ha a Google Health-szel az adott kórház szerződésben áll. Van mód ezen adatok kinyomtatására is. Jó ötlet, hogy a rendszertől figyelmeztetést kérhet a felhasználó mobiljára, hogy ideje beszedni a gyógyszerét. (hasonló e-mail-es szolgáltatás itt is létezik az Egészségügy.Info-n, de ezt is csak regisztrált felhasználók vehetik igénybe. Bejelentkezés után menjen az “Emlékeztető” menüpontra a saját menüben.)

A Google kapcsán legtöbbször felmerül, hogy máris túl sok adatot tárol az Internetezőkről a szerverein és ezt sokan aggályosnak is tartják. A cég állítja, hogy biztonságos módon kezeli az egészségügyi adatokat, sőt az adatok semmilyen kapcsolatba sem kerülnek a kereső motor rendszerrel. Reméljük, hogy így van.

Mindenképpen üdvözítő egyébként a kezdeményezés, már csak az a kérdés, hogy mikor ér el hozzánk. Talán még épp itt az ideje egy hazai szolgáltatónak, vagy az OEP-nek lépni ez ügyben, hogy a jövőben ne legyenek ezek az adatok kiszolgáltatva idegen kezekbe.

Már hazánkban is elérhető a legmodernebb fogbeültetési technológia

Tudatosan a stroke ellen

Stroke – Ne késlekedjen – Kampány az életért!