in

Erkölcsi bizonyítvány az egészségügyben

Erkölcsi bizonyítvány
Erkölcsi bizonyítvány

Bizonyos munkakörök esetében már az álláshirdetésben is jelzik, hogy kérni fogják az erkölcsi bizonyítványt. Néhány pozíció esetében ugyanis csak akkor lehet esélyünk, ha büntetlen előélettel rendelkezünk.

Az egészségügy tipikusan egy olyan terület, ahol az erkölcsi bizonyítvány bemutatására szükség lehet. Ha ezen a területen szeretnénk elhelyezkedni, akkor ezen a linken érdemes tájékozódni: https://egerallas.hu/allasok/egeszsegugy-gyogyszeripar.

Pontosan mi az az erkölcsi bizonyítvány?

Teljes nevén a hatósági erkölcsi bizonyítvány egy olyan dokumentum, mely a bűnügyi nyilvántartási rendszerben kezelt adatok alapján igazolja, hogy büntetlen vagy büntetett előélettel rendelkezünk. Emellett kérésre az is szerepel benne, hogy bizonyos foglalkoztatásoktól vagy közügyektől el vagyunk-e tiltva.

Az erkölcsi bizonyítvány kérelmezésére bármely természetes személynek van lehetősége, állampolgárságtól és lakóhelytől függetlenül. Ezt megtehetjük elektronikusan, postai úton, de akár személyesen is a bűnügyi nyilvántartó szerv által működtetett ügyfélszolgálaton is.

Általában akkor kéri a munkáltató ennek a dokumentumnak a bemutatását, ha ahhoz érdeke fűződik. Némely munkakörök esetében nem kérdés, hogy be kell mutatni, például az egészségügyben.

Nem kérhető minden esetben

Jogszabály rendelkezik arról, hogy a munkáltatónak előre tájékoztatnia kell a pályázót arról, hogy csak akkor jöhet létre a munkaviszony, ha bemutatja az erkölcsi bizonyítványt. Természetesen a bemutatott erkölcsi bizonyítvány kapcsán a munkáltatónak be kell tartania az adatvédelemre vonatkozó jogszabályokat.

Korlátozó vagy kizáró feltételt abban az esetben határozhat meg a munkáltató, ha az adott pozícióra jelentkező személy foglalkoztatása valamilyen nagyfokú érdek sérelmének veszélyével járhatna együtt. A munka törvénykönyve rendelkezik is ennek kapcsán. Például ilyen a veszélyes anyagok őrzése.

Nem csak a pályázótól kérhetik

Nem csupán az álláshirdetésre jelentkezéskor, hanem akár a későbbiekben is dönthet úgy a munkáltató, hogy látni akarja az erkölcsi bizonyítványt, amikor már hosszú ideje alkalmaz minket. Ez általában nem kedvtelés vagy hasraütéses alapon megy, hanem mert megváltoznak a munkakörülmények, és a munkavállaló olyan feladatokat kaphat, melyek során üzleti titkokkal szembesülhet. Az üzleti életben, gyógyszeripar bizonyos területein és még számos egyéb helyen előfordulhat ez.

Természetesen megtagadhatjuk az erkölcsi bizonyítvány bemutatását, azonban ez esetben számolnunk kell a következményekkel. Ennek kapcsán nehéz általános dolgot megfogalmazni, hiszen az adott munkakörtől, a munkáltatótól és egyéb körülményektől is függ, hogy mire számíthatunk a bizonyítvány bemutatásának megtagadása esetén.

 

Hasznos tippek a kutyafekhely kiválasztásához

Hasznos tippek a kutyafekhely kiválasztásához

A leggyakoribb fogászati problémák és megoldásaik

A leggyakoribb fogászati problémák és megoldásaik