in

Az egészségügyi szektorban lép szövetségre a GE és az INTEL

A GE és az Intel 250 millió dollárt fektet be az új piaci lehetőségek kiaknázására
A két cég az önálló életvitelt és a krónikus betegségek kezelését lehetővé tevő innovatív technológiák fejlesztésében és forgalmazásában kíván együttműködni


FAIRFIELD, Conn.; SANTA CLARA, Calif., 2009. április 2. – A GE (NYSE:GE) és az Intel Corporation (NASDAQ: INTC) ma bejelentette, hogy társulást hoz létre olyan otthoni ápolást lehetővé tevő egészségügyi technológiák fejlesztésére és forgalmazására, amelyek elősegítik az idősek önálló életvitelét és a krónikus betegségekben szenvedők kezelését ,akár otthoni körülmények között is, az idősek választásának megfelelően.

Az együttműködés értelmében a GE Healthcare értékesíti és forgalmazza a krónikus betegségekben szenvedő páciensek kezelésére tervezett Intel Health Guide elnevezésű ápolásmenedzsment rendszert. A krónikus betegségekben szenvedők számának drámai mértékű növekedésével és a népesség elöregedésével párhuzamosan, egyre nő az igény a kórházi ápolást kiegészítő otthoni ápolásra. A GE Healthcare és Intel ezen égető problémákra kínál megoldást. A távgyógyászatot és az otthoni ápolást lehetővé tevő eszközök és berendezések piaca az előrejelzések szerint a 2009.-re tervezett 3 milliárd dollárról 2012-re 7,7 milliárd dollárra bővülhet[1].

Jeff Immelt, a GE elnök-vezérigazgatója, és Paul Otellini, az Intel elnök-vezérigazgatója a mai napon hozta nyilvánosságra a két cég tervezett társulását, melynek keretében az elkövetkező öt év során több mint 250 millió dollárt fordítanak az otthoni ápolást lehetővé tevő technológiák, és a kapcsolódó termékek kutatására és fejlesztésére. A bejelentés legfontosabb pontjai:

Globális termékkutatási és fejlesztési társulás: Az egymást kiegészítő szakterületeken szerzett tapasztalatok és széleskörű kutatóbázis egyesítésével a GE Healthcare és az Intel együttműködik az otthoni ápolást lehetővé tevő következő generációs egészségügyi technológiák fejlesztésében és forgalmazásában. Ezen túlmenően mindkét cég bővíteni kívánja az otthoni ápolást és az önálló életvitelt segítő technológiák terén folytatott jelenlegi kutatási programjait olyan új területek irányába, mint például az elesés megelőzése, a gyógyszerek bevételének ellenőrzése, alvás közbeni légzéskimaradás, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, és a jó közérzet figyelése. Az Intel vezető szerepet tölt be az etnográfiai kutatás és a technológiai fejlesztés terén, a GE pedig óriási szakértelemmel és globális elosztói hálózattal rendelkezik az egészségügyi információ-technológiai alkalmazások, az elektronikus kórtörténetek, az életveszélyes állapotok kezelése és a passzív monitoring területén – ezek párosítása tökéletesen beleillik a két cég stratégiai terveibe.

 

Kereskedelmi megállapodás: A GE Healthcare fogja értékesíteni és forgalmazni az Egyesült Államokban az Intel Health Guide elnevezésű személyi egészségügyi rendszerét. A betegápolási rendszerek piacvezető gyártójaként, az egészségügyi szektort teljes szegmensét lefedő forgalmazói hálózatával a GE Healthcare elősegítheti az innovatív technológia előnyeinek megismertetését, így többek között lehetővé teszi a betegek számára egészségi állapotukat saját  maguk monitorozzák, továbbá közvetlen kommunikációs csatornát biztosít az egészségügyi szakemberek felé is.

„A gazdaság újbóli fellendüléséhez és a növekedéshez elengedhetetlenül szükséges az egészségügyi szolgáltatások elérhetőségének javítása és a költségek csökkentése. Úgy gondoljuk, hogy ez a partneri társulás megteremti a költségcsökkentés lehetőségét azáltal, hogy biztosítja a kórházon kívüli kezelés lehetőségét a betegek számára, miközben megadja az egészségügyi szakembereknek mindazokat az adatokat, melyek a betegek lehető legjobb ellátásához szükségesek. Az Intel és GE egyetért abban, hogy a megfelelő technológia alkalmazásával több millió otthonban megteremthető a hatékony egészségügyi ellátás lehetősége, és javítható az idősek, illetve a krónikus betegségekben szenvedők életminősége. Együttműködésünk eredményeként innovatív termékekkel tudjuk kiszolgálni ezt a gyorsan növekvő piacot.” – nyilatkozta Jeff Immelt.

Otellini szerint: „Napjainkban az egészségügy leginkább arra keresi a választ, hogyan építhetne be minél több, fejlettebb technológiát a hagyományos egészségügyi rendszerekbe. Ezek a beruházások szükségesek, mert használatukkal hatékonyabbá tehető az egészségügyi ellátórendszer, önmagukban mégsem elégségesek az egyre növekvő igények kielégítéséhez, melyek egy csaknem végsőkig leterhelt rendszert érintenek. A GE és az Intel társulása nemcsak az időseknek és a krónikus betegeknek nyújt segítséget, hanem óriási előrelépést, minőségi változást jelent az egészségügyi szolgáltatások minőségében.”

A GE és az Intel jelenleg a betegfelügyelet és az otthoni ápolás terén folytat aktív tevékenységet, melynek eredményeképpen jól ismert márkanevű termékekben kamatoztatja széleskörű iparági szakértelmét:

A GE Quiet Care rendszere egy passzív távfelügyeleti rendszer, mely nyomon követi az idősek tevékenységét és viselkedésmintáját, majd riasztja a gondozókat az esetleges egészségügyi problémát vagy vészhelyzetet – például elesést vagy betegség előjeleit – jelző állapotváltozás esetén. A rendszert elsősorban az infokommunikációs eszközökkel segített életvitelt lehetővé tevő létesítményekben használják az Egyesült Államokban. A GE Healthcare ugyancsak jelentős kapacitásokkal rendelkezik az intenzív osztályon használatos betegfelügyeleti készülékek, a szív-diagnosztikai berendezések, a hordozható lélegeztetőkészülékek, és az egészségügyi információ-technológiai alkalmazások, többek között az elektronikus kórtörténetek és a klinikai döntéstámogatási alkalmazások fejlesztésében.

Az Intel Health Guide rendszere olyan átfogó személyi egészségügyi rendszer, mely egy otthoni betegfelügyeleti készüléket egyesít egy online csatlakozófelülettel, így lehetővé teszi, hogy az orvosok a páciensek otthonában kövessék figyelemmel azok egészségi állapotát, és távolról biztosítsanak kezelést számukra.  A Health Guide életjel-gyűjtő és páciens-emlékeztető alkalmazásokat, valamint videokonferenciákat és riasztásokat lehetővé tevő kommunikációs eszközöket foglal magában. Az  Intel világszínvonalú szakértelemmel bír az online kognitív felméréseket és szociális interakciót lehetővé tevő csúcstechnológiájú termékek és eszközök  felhasználóbarát csatlakozófelületeinek  fejlesztésében, melyek óriási szerepet játszanak majd az egyszerűen használható otthoni ápolást segítő egészségügyi termékek tervezésében.

Mindkét cég a közelmúltban jelentette be, hogy önálló életvitelt és otthoni ápolást lehetővé tevő termékek kifejlesztését célzó külső finanszírozású kutatási programokban vesznek részt: a GE Healthcare vezetésével a magán- és a közszféra szervezeteit tömörítő konzorcium alakult, mely a magyar kormány által is támogatott három éves, összesen 5 millió dollár költségvetésű kutatóprogram keretében az otthoni ápolást lehetővé tevő berendezések kifejlesztésével foglalkozik. Az új módszerek alkalmazása lehetővé válik, hogy az idős emberek egészségügyi állapotában esetlegesen bekövetkező változásokat saját otthonukban lehessen figyelemmel kísérni.

Az Intel és az Ír Fejlesztési Hivatal 30 millió dolláros beruházással önálló életvitelt elősegítő technológiákat kutató központot (TRIL – Technology Research for Independent Living) hozott létre, ahol az iparág és a tudományos élet világszínvonalú szakemberei működnek együtt az önálló életvitelt segítő technológiák kutatásában.

Az öregedési statisztikákkal foglalkozó Federal Interagency Forum előrejelzése szerint 2030-ra az Egyesült Államokban mintegy 71,5 millió ember – vagyis az USA lakosságának csaknem 20 százaléka – lesz 65 éves vagy annál idősebb, szemben a 2006-ban nyilvántartott 37 millió amerikaival. A Betegségellenőrző és Megelőző Központok szerint a krónikus betegségek, mint például a szívrendellenesség, a cukorbetegség és a magas vérnyomás évente több mint 1,7 millió amerikai életét követeli, és az Egyesült Államokban minden 10 halálesetből 7 ezek miatt következik be.


 

 


Háttér információ

GE

A GE sokoldalú technológiai, média- és pénzügyi szolgáltató cég, mely a világ legégetőbb problémáira megoldást kínáló termékek és szolgáltatások megalkotásának szenteli magát a repülőgép-hajtóművektől, az áramfejlesztő, víztisztító, biztonságtechnológiai és egészségügyi képalkotó berendezésektől a vállalati és lakossági pénzügyi szolgáltatásokig vagy akár a televíziós műsorkészítésig. A GE több mint 100 országban tevékenykedik, és több mint 300 000 munkatársat foglalkoztat világszerte. Bővebb információért tekintse meg a vállalat honlapját: www.ge.com. A bejelentéssel kapcsolatban bővebb információt itt találhat:   www.ge.com/press/healthalliance

Intel

A szilíciuminnovációban világelső Intel (NASDAQ: INTC) az emberek munkáját és életét folytonosan jobbá tevő technológiákat, termékeket és kezdeményezéseket fejleszt, illetve dolgoz ki. Bővebb információ az Intelről itt található: www.intel.com/pressroom és blogs.intel.com. Bővebb információ az Intel Health Guide rendszeréről az alábbi weblapon található: www.intel.com/go/healthguide.

A Quiet Care a Living Independently Group, Inc. bejegyzett védjegye, melyet a General Electric licenc alapján használ. Az Intel az Intel Corporation, vagy annak Egyesült Államok-béli, illetve más országbeli leányvállalatainak védjegye.

[1] Egyesült Államok-béli és európai összevont adatok.  A Data Monitor jelentései Észak-Amerika távgyógyászati kiadásairól, valamint a távgyógyászati kiadásokról 2007 és 2012 között.

 

Sajtókapcsolat:

Magyarország

G. Kárpáti Éva

Mmd Corporate, Public Affairs and Public Relations Consultants

1062 Budapest, Aradi u. 8 – 10.

Tel. +36-1-266-7833

eva.karpati.gray@mmdcee.com

Európa

Dr. Val Jones

GE Healthcare

Val.jones@ge.com

Tel.  +44 7917 175 192

Tudatosan a stroke ellen

Stroke – Ne késlekedjen – Kampány az életért!

A migrén kialakulását vizsgálja a Semmelweis Egyetem új kutatócsoportja

Az agyi érkatasztrófa okai