in

Közétkeztetés: máris csökkent a gyerekek cukorfogyasztása

cukor
cukor

A januárban hatályba lépett közétkeztetési rendelet kapcsán a tapasztalatok szerint máris csökkent a gyermekek cukorfogyasztása.

A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló rendelet értelmében a tálalókonyhákon az ételekhez só, illetve cukor nem adható. Ugyanakkor a rendelet már nem korlátozza a só, vagy cukorszórók elhelyezését az éttermekben. Fontos azonban tájékoztatni a fogyasztókat arról, hogy “A túlzott só- és cukorfogyasztás szív- és érrendszeri betegségekhez, elhízáshoz és cukorbetegséghez vezethet!”

A Hungast tapasztalatai szerint a tálalópulton elhelyezett cukortartót egyes gyerekek rutinszerűen használják, ugyanakkor az automatikus mozdulatokat követően, függetlenül attól, hogy abból mennyi cukor távozik, jóízűen elfogyasztják az ételt.

A módszer bevezetésével a korábbi mennyiségben kiszabott és a tálalókonyhán automatikusan felhasznált cukor mennyiségének töredéke fogyott el amellett, hogy az ételek ízletességének megítélése továbbra is pozitív.

Tehát ez esetben beigazolódni látszik a jogalkotó szándéka: nem kell az egyes ételeket mindenképp megcukrozni, annak mértékét a fogyasztókra kell bízni. Ezáltal a gyermekek összes cukorfogyasztása csökken. Persze arra érdemes odafigyelni, hogy olyan cukorszóró kerüljön kihelyezésre, vagy a fogyasztó kérésére átadásra, melyen keresztül egy mozdulattal nem nagy mennyiségű cukor távozik.

Terjedő Influenzajárvány

Egyre több európai országban, köztük Magyarországon is kiterjedt influenzajárvány van

Országos Mentőszolgálat

A kis sérülés is nagy bajhoz vezethet