in

Egyre több európai országban, köztük Magyarországon is kiterjedt influenzajárvány van

Terjedő Influenzajárvány
Terjedő Influenzajárvány

…közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton Facebook-oldalán.

Mint kifejtették: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) közös influenza-jelentése szerint Európában terjed az influenza, főleg a kontinens nyugati és északi részén.

Az ECDC-hez beérkezett, a 2015. január 12. és 18. közötti időszakra vonatkozó adatok szerint Finnország, Svédország, Lettország, Anglia, Hollandia, Belgium, Portugália, Olaszország, Szlovénia és Horvátország, továbbá Magyarország is földrajzilag kiterjedt influenzajárványról számolt be.

A WHO európai régiójából 29 ország számolt be fokozódó influenzaaktivitásról. Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek légúti mintáinak 40 százalékából mutatták ki az influenzavírust a laboratóriumi vizsgálatok. Magyarországon ez az 50 százalékot is meghaladta az elmúlt héten – hangsúlyozta az ÁNTSZ.

Mint felidézték: az Országos Epidemiológiai Központ legutóbbi összegzése szerint az elmúlt héten 16 400 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ezzel hivatalosan Magyarországon is megkezdődött a szezonális influenzajárvány.

Az ÁNTSZ felhívta a figyelmet, hogy az általános személyi higiénés szabályok betartásával – különös tekintettel a kézmosásra, a köhögéssel és tüsszentéssel kapcsolatos etikettre – a fertőzés esélye csökkenthető. Javasolt az eldobható papír zsebkendő használata – jegyezték meg.

Az ECDC és a WHO heti influenzajelentése az egyes országokban működő figyelőszolgálatok adatait összesíti.

A figyelőszolgálatok adatai általában háziorvosok jelentésein alapulnak, akik ellátási körzetei a népesség legalább egy-öt százalékát lefedik. Az orvosok az influenzaszerű tünetekkel vagy akut légúti fertőzéssel hozzájuk forduló betegek számáról szolgáltatnak információt a nemzeti központoknak. Ezeket az adatokat összesítik az európai rendszerben. Ezen felül a tagországok az intenzitásról, a földrajzi kiterjedésről, az emelkedő vagy csökkenő aktivitásról is jelentést adnak.

Budapest, 2015. január 24., szombat (MTI)

 

Disneylandből kezdett el ismét terjedni a kanyaró Amerikában

Disneylandből kezdett el ismét terjedni a kanyaró Amerikában

cukor

Közétkeztetés: máris csökkent a gyerekek cukorfogyasztása