in

Mire használható a cementkötésű forgácslap?

kaplarfatelep

A könnyűszerkezetes házak építése során gyakran alkalmazott burkolóanyag a cementkötésű forgácslap.

A rétegelt lemezhez és OSB laphoz hasonlóan használhatjuk fal- és padlóburkoláshoz, álmennyezet készítéséhez. Ezenkívül zsaluzáshoz is kiválóan alkalmas.

A cementkötésű faforgácslap gyártása

A cementkötésű faforgácslap a Falco cég által gyártva, BETONYP® márkanéven vált ismertté. Előállításához egészséges kérgezett fenyőt használnak, amihez cementet és hidratációs adalékanyagokat használnak.

A Káplár fatelepen kapható cementkötésű faforgácslapok összetétele számszerűen 63% faanyag, 25% cement, 10 % víz és 2 % adalékanyag. Ezek az összetevők adják a kedvező tulajdonságait, ami miatt a könnyűszerkezetes építészet egyik közkedvelt építőanyaga.

A cementkötésű faforgácslap minőségi osztályai

A termék két minőségi kategóriában kapható, amelyek közül az első osztályú termékkel szemben nagyon magas követelményeket támasztanak. Ezek ugyanis semmilyen hibát nem tartalmazhatnak. A másodosztályú termékeken is csak minimális hibák fordulhatnak elő. Ezek lehetnek benyomódások vagy kiemelkedések, szélhiba és szennyezettség, viszont idegen zárványanyagot nem tartalmazhatnak.

A cementkötésű faforgácslap tulajdonságai

A termék hosszú élettartammal bír, és jól viseli a külső hatásokat. Akár a szélsőséges hőmérsékleti körülményeket, a nagyon hideget és a nagyon magas hőmérsékletet is jól bírja.

Nagyfokú tűzállósággal rendelkezik, ami olyan helyeken teszi lehetővé a felhasználását, ahol kifejezetten ügyelni kell a tűzvédelmi szempontokra. Tehát tűzálló ajtó, térelválasztó panel vagy szauna kialakításához is használhatjuk. Tűzvédelmi osztályba sorolását tekintve A2-S1, D0-ás és B-s1, d0-ás típusok kaphatók. Felülete lehet csiszolt és csiszolatlan.

Kültéri felhasználás

A lapok ellenállnak a farontó rovaroknak és gombáknak, nem penészednek, és nem tartalmaznak egészségre káros azbesztet sem. Így nemcsak beltéri, hanem kültéri felhasználásra is alkalmasak anélkül, hogy rovar- és gombaölő szerrel kellene impregnálni őket. Készülhet belőlük garázs illetve valamilyen melléképület is.

Beltéri felhasználás

Beltérben nagyon sokféle célra felhasználható, mivel könnyen megmunkálható anyagról van szó, amit fúrhatunk, vághatunk, illetve a kívánt színre festhetünk. Jó hangszigetelő tulajdonsága és ütésállósága még inkább bővíti a felhasználási kört. Így ha térelválasztó panelt szeretnénk készíteni, vagy álmennyezetet kialakítani, a cementkötésű forgácslappal ezt könnyen megvalósíthatjuk. Ugyanakkor fal- vagy padlóburkolatként is megállja a helyét, hiszen strapabíró anyagról van szó.

Felszerelés szempontjából is praktikus, hiszen szegecselhető, csavarozható vagy pneumatikus kapcsozással is rögzíthető. Ha felhasználás előtt tároljuk egy ideig, fedett helyen, száraz körülmények között szükséges elhelyezni.

A cementkötésű faforgácslap tehát beltérben és kültéren egyaránt praktikusan felhasználható építőanyag.

Fedőmatrac

Fedőmatrac

alifelni

Ford Fiesta Alufelni