Fogászati csontpótlás, mint rutineljárás

0
604
Fogászati csontpótlás, mint rutineljárás
Fogászati csontpótlás, mint rutineljárás

Ma már olyan esetekben is beültethető fogászati implantátum, amikor nincs megfelelő csontszövet egy baleset, vagy hosszan tartó foghiány miatt. Ilyenkor a fogászati csontpótlás lehet a megoldás, ami ma már rutineljárásnak számít.

„Akkor van csontpótlásra szükség, amikor egy fog hiányzik és a helyén a rendelkezésre álló anatómiai szituáció valamiért nem megfelelő. Ahhoz, hogy erre a területre implantátumot lehessen beültetni, a csontot pótolni kell” – mondta be dr. Czinkóczky Béla – az elrontott és speciális implantációs esetek szakértője.

Ha kihúznak egy fogat és a hiány hónapokig fennáll, a fog helyén az állcsont elsorvad, összehúzódik, elvékonyodik. Ez azon túl, hogy esztétikai problémát is okozhat, azt lehetetleníti el, hogy ebbe a területbe implantátum kerüljön beültetésre.

Ugyanaz a működési elv tapasztalható itt is, mint az izmoknál. Ha begipszelnek egy végtagot és azt hosszú hónapokig nem tudja a beteg használni, az izmok elsorvadnak. A fogak és állkapocscsont esetében is ugyanez történik. Ha nem használják, nincs funkcióban, azaz nincs rágás, akkor terhelés nélkül elsorvad.

[indeed-social-locker sm_list=’fb,tw,li,go1′ sm_template=’ism_template_1′ sm_list_align=’horizontal’ sm_display_counts=’false’ sm_display_full_name=’false’ locker_template=3 sm_d_text='<h2>Ez a tartalom megosztás ellenében olvasható</h2> <strong>Ritkán teszünk ilyet, de ez a tartalom megérdemli a megosztást!</strong> Sokan vágynak az egészségre és lehet, hogy a megosztásoddal Te magad segítesz valakit fontos információhoz. (Regisztrált olvasóink belépés után megosztás nélkül olvashatják a cikket!) <p style=”text-align: center;”><strong>Köszönjük a segítségedet!</strong></p>’ not_registered_u=1 enable_timeout_lk=1 sm_timeout_locker=30 ism_overlock=’default’ ]

Az elsorvadás néhány hónap alatt kialakulhat, és bár egyénenként változó, fél év leforgása alatt gyakorlatilag teljesen leépül a csont.

A szakértő hangsúlyozza, hogy a csontszövet életkortól függetlenül felszívódik, ha nincs terhelés alatt, a biológiai folyamatok a végkifejletet nézve ugyanazok, hajlamtól függően hosszabb vagy rövidebb idő alatt, de a sorvadás bekövetkezik.

Mivel pótolható a csont?

A csontpótlás elvégzésére két fajta megoldás létezik hazánkban. Az egyik módszer, amikor saját csontot alkalmaznak a csont építéséhez. Ez történhet szájon belülről vagy a szervezet más részéből  kivett csontszövettel. A szájon belüli megoldás az egyszerűbb. Ilyenkor állcsontot ültetnek be arra a területre, ahol a pótlás szükséges, és egy beavatkozást, jó esetben egy sebet kell csak a betegnek átélnie.

Ha a csontpótlás szájon belül nem oldható meg, például olyan nagy mennyiségű szövetet kell pótolni, klasszikusan a csípőlapát, a térd alatt a lábszár, illetve a fejtető azok a helyek, ahonnan csontot lehet kivenni.

A másik módszernél, szintetikus vagy fél szintetikus csontpótló anyagot használnak. Ennek a verziónak nagy előnye, hogy nem kell plusz sebet ejteni sem a szájban, sem a szájon kívül. Hátránya viszont, hogy ezeknek az anyagoknak a biológiai tulajdonságai kicsit különböznek az emberi csonttól, ebből következően, a pótlások sikeressége, a volumene, a mérete elmarad a saját csonttól.

fogaszati-csontpotlas-beepites-utan

Minél előbb annál jobb

A csontpótlás lényege, hogy alapvetően olyan területet töltünk fel, amelyet szeretnénk, hogy átépülne, becsontosodna és állcsont lenne belőle. Bármely módszert alkalmazva, a végeredmény egy szövet azonos csont. A folyamat azonban lassú, a csontszövet 4-6 hónap alatt regenerálódik. Ha az új terület megérett, abba lehet beültetni az implantátumot.

„Sokkal jobban járunk, ha nem várjuk meg, amíg teljesen felszívódik a csontszövet egy fog elvesztését követően, hanem mielőbb pótoljuk, mert utána jóval nehezebb építkezni” – tanácsolja Dr. Czinkóczky Béla.

Dr. Czinkóczky Béla
Dr. Czinkóczky Béla

Bio:

Dr. Czinkóczky Béla az elrontott és speciális implantációs esetek szakértője, szájsebész, fogszakorvos, a Magyar Fogorvosok Implantológiai Társasága elnökségi tagja. Igazságügyi orvosszakértő.

A Semmelweis Egyetem Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet, Implantológia osztályvezető főorvosa.

Több hazai implantológiai témájú szakkönyv társszerzője, a Magyar Fogorvos című szakmai folyóirat Implantológia rovatának szerkesztője. Rendszeresen jelennek meg publikációi és szakmai témájú fordításai. Hazai és külföldi kongresszusok, akkreditált továbbképzések és szakmai fórumok rendszeres előadója.

Részt vesz a magyar fogorvosok graduális és posztgraduális implantológiai képzésében, továbbképzésében, fogászati implantációs klinikai programokban, valamint a legújabb termékek és protokollok fejlesztésében, pre-klinikai tesztelésében és véleményezésében.

Fogorvosi diplomáját a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerezte 1993-ban, majd 1996-ban általános orvos diplomát szerzett. Fog- és szájbetegségek-, konzerváló fogászat és fogpótlástan-, valamint szájsebész szakorvos.

Fogászati csontpótlás, mint rutineljárás

[/indeed-social-locker]

Szerinted a csokoládé rontja a fogakat?