in

Fogászati csontpótlás, mint rutineljárás

Fogászati csontpótlás, mint rutineljárás
Fogászati csontpótlás, mint rutineljárás

Ma már olyan esetekben is beültethető fogászati implantátum, amikor nincs megfelelő csontszövet egy baleset, vagy hosszan tartó foghiány miatt. Ilyenkor a fogászati csontpótlás lehet a megoldás, ami ma már rutineljárásnak számít.

„Akkor van csontpótlásra szükség, amikor egy fog hiányzik és a helyén a rendelkezésre álló anatómiai szituáció valamiért nem megfelelő. Ahhoz, hogy erre a területre implantátumot lehessen beültetni, a csontot pótolni kell” – mondta be dr. Czinkóczky Béla – az elrontott és speciális implantációs esetek szakértője.

Ha kihúznak egy fogat és a hiány hónapokig fennáll, a fog helyén az állcsont elsorvad, összehúzódik, elvékonyodik. Ez azon túl, hogy esztétikai problémát is okozhat, azt lehetetleníti el, hogy ebbe a területbe implantátum kerüljön beültetésre.

Ugyanaz a működési elv tapasztalható itt is, mint az izmoknál. Ha begipszelnek egy végtagot és azt hosszú hónapokig nem tudja a beteg használni, az izmok elsorvadnak. A fogak és állkapocscsont esetében is ugyanez történik. Ha nem használják, nincs funkcióban, azaz nincs rágás, akkor terhelés nélkül elsorvad.

[indeed-social-locker sm_list=’fb,tw,li,go1′ sm_template=’ism_template_1′ sm_list_align=’horizontal’ sm_display_counts=’false’ sm_display_full_name=’false’ locker_template=3 sm_d_text='<h2>Ez a tartalom megosztás ellenében olvasható</h2> <strong>Ritkán teszünk ilyet, de ez a tartalom megérdemli a megosztást!</strong> Sokan vágynak az egészségre és lehet, hogy a megosztásoddal Te magad segítesz valakit fontos információhoz. (Regisztrált olvasóink belépés után megosztás nélkül olvashatják a cikket!) <p style=”text-align: center;”><strong>Köszönjük a segítségedet!</strong></p>’ not_registered_u=1 enable_timeout_lk=1 sm_timeout_locker=30 ism_overlock=’default’ ]

Az elsorvadás néhány hónap alatt kialakulhat, és bár egyénenként változó, fél év leforgása alatt gyakorlatilag teljesen leépül a csont.

A szakértő hangsúlyozza, hogy a csontszövet életkortól függetlenül felszívódik, ha nincs terhelés alatt, a biológiai folyamatok a végkifejletet nézve ugyanazok, hajlamtól függően hosszabb vagy rövidebb idő alatt, de a sorvadás bekövetkezik.

Mivel pótolható a csont?

A csontpótlás elvégzésére két fajta megoldás létezik hazánkban. Az egyik módszer, amikor saját csontot alkalmaznak a csont építéséhez. Ez történhet szájon belülről vagy a szervezet más részéből  kivett csontszövettel. A szájon belüli megoldás az egyszerűbb. Ilyenkor állcsontot ültetnek be arra a területre, ahol a pótlás szükséges, és egy beavatkozást, jó esetben egy sebet kell csak a betegnek átélnie.

Ha a csontpótlás szájon belül nem oldható meg, például olyan nagy mennyiségű szövetet kell pótolni, klasszikusan a csípőlapát, a térd alatt a lábszár, illetve a fejtető azok a helyek, ahonnan csontot lehet kivenni.

A másik módszernél, szintetikus vagy fél szintetikus csontpótló anyagot használnak. Ennek a verziónak nagy előnye, hogy nem kell plusz sebet ejteni sem a szájban, sem a szájon kívül. Hátránya viszont, hogy ezeknek az anyagoknak a biológiai tulajdonságai kicsit különböznek az emberi csonttól, ebből következően, a pótlások sikeressége, a volumene, a mérete elmarad a saját csonttól.

fogaszati-csontpotlas-beepites-utan

Minél előbb annál jobb

A csontpótlás lényege, hogy alapvetően olyan területet töltünk fel, amelyet szeretnénk, hogy átépülne, becsontosodna és állcsont lenne belőle. Bármely módszert alkalmazva, a végeredmény egy szövet azonos csont. A folyamat azonban lassú, a csontszövet 4-6 hónap alatt regenerálódik. Ha az új terület megérett, abba lehet beültetni az implantátumot.

„Sokkal jobban járunk, ha nem várjuk meg, amíg teljesen felszívódik a csontszövet egy fog elvesztését követően, hanem mielőbb pótoljuk, mert utána jóval nehezebb építkezni” – tanácsolja Dr. Czinkóczky Béla.

Dr. Czinkóczky Béla
Dr. Czinkóczky Béla

Bio:

Dr. Czinkóczky Béla az elrontott és speciális implantációs esetek szakértője, szájsebész, fogszakorvos, a Magyar Fogorvosok Implantológiai Társasága elnökségi tagja. Igazságügyi orvosszakértő.

A Semmelweis Egyetem Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet, Implantológia osztályvezető főorvosa.

Több hazai implantológiai témájú szakkönyv társszerzője, a Magyar Fogorvos című szakmai folyóirat Implantológia rovatának szerkesztője. Rendszeresen jelennek meg publikációi és szakmai témájú fordításai. Hazai és külföldi kongresszusok, akkreditált továbbképzések és szakmai fórumok rendszeres előadója.

Részt vesz a magyar fogorvosok graduális és posztgraduális implantológiai képzésében, továbbképzésében, fogászati implantációs klinikai programokban, valamint a legújabb termékek és protokollok fejlesztésében, pre-klinikai tesztelésében és véleményezésében.

Fogorvosi diplomáját a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerezte 1993-ban, majd 1996-ban általános orvos diplomát szerzett. Fog- és szájbetegségek-, konzerváló fogászat és fogpótlástan-, valamint szájsebész szakorvos.

Fogászati csontpótlás, mint rutineljárás

[/indeed-social-locker]

Szerinted a csokoládé rontja a fogakat?

Legionella baktérium

Legionella baktérium: Mostantól vizsgálni kell!

Indiso

Indiso egészségügyi eredmények, külföldön is felfigyeltek rá