in

Üléseznek a magyar kardiológusok

2009 május 6-tól 9-ig, sok évtizedes hagyományt folytatva az egyik legnagyobb hazai orvosi konferenciára kerül sor Balatonfüreden, a Magyar Kardiológusok Társaságának rendezésében. Mintegy 2000 résztvevőre számítanak.


A szívinfarktus és a koszorúsér eredetű halálozás még mindig az európai átlag többszöröse Magyarországon.

Hazánkban még mindig a szív és érrendszeri betegségek okozzák az elhalálozások több, mint felét. Az európai átlaghoz képest még mindig két és félszeres a koszorúsér eredetű halálozás Magyarországon. Azonban az orvosi és társadalmi erőfeszítés hatására a romlás megállt és a szívrohamok elleni küzdelem eredményesnek bizonyult.

A konferencia főbb témái és üzenetei:

– Hogyan tudják a magyar kardiológusok megőrizni a szívinfarktus halálozás csökkentésében elért nemzetközileg is elismert eredményeket a jelen gazdasági és társadalmi válság körülményei között?

– Okoz-e a válság a szívrohamok és a szélütések számában emelkedést hasonlóan az 1989-1992 közötti időszakhoz?

– Hogyan hat a forint leértékelődése és az ÁFA emelése a szívgyógyászok tevékenységére?

– Hogyan lesz lehetséges a beavatkozásra várakozók sorának növelése nélkül megmenteni a legsúlyosabb eseteket, a heveny szívinfarktusban szenvedőket?

– A szakemberek meg szeretnék őrizni az eddig elért eredményeket, amelyet az infarktus ügyeleti rendszer kialakítása érdekében tettek. Ezáltal az infarktus halálozásnak a drasztikus csökkenését sikerült elérniük. Szeretnének ezeket az eredményeket a válság alatt is megtartani, különösen azért, mert adott esetben talán még ennél is nagyobb szükség lesz a sürgős kardiológiai ellátásra, mint eddig.

– Felfedezték a koszorúsérbetegek olyan génjét, mely összefügg a fokozott halálozással katéteres tágításos beavatkozást követően. A gén egy májenzimet kódol. Azok, akiknek a lassabb típusú enzimet termelő kódjuk van (ez a populáció mintegy 20%-a), nehezebben tudják hasznosítani az egyik életmentő vérrög ellenes gyógyszert. Ennek a gyógyszernek a hiánya pedig a katéteres tágítást követően növeli a halálozási kockázatot. Ez az első olyan gén, melyet sikerült a koszorúsérbetegek között összefüggésbe hozni a fokozott halálozás esélyével.

– Felismerték, hogy a szívkatéterezés legszerencsésebb módja a csuklón keresztüli behatolás. Azok a betegek, akiknek érhálózata alkalmas erre a behatolásra (gyakorlott kézben ez a betegek négyötöde), ritkábban véreznek be és szenvednek el katéterezéssel kapcsolatos szövődményeket.

– Beszámolnak arról, hogy néhány központban hazánkban is megindult a ritmuszavarok katéteres, illetve katéterre szerelt ballonos fagyasztásos műtéttel történő kezelése, mely biztonságosabb az eddigi helyi hevítést alkalmazó technikáknál.

– Való igaz, hogy a daganatos megbetegedésekről szóló statisztikai adatok elszomorítóak, nagyon sokan halnak meg ebben a betegségben. Miközben ezen betegek zömét a legmodernebb technikával sem lehet megmenteni, addig a kardiovasculáris betegségek esetében, amelyek még ennél is gyakoribbak, megelőzéssel, vagy időben való beavatkozással a teljes gyógyulást is el lehet érni. Ennek érdekében az MKT megelőzési kampányokat indít (RizikóRiadó), hiszen a legnagyobb populációt, ezzel lehet leghatékonyabban és legköltségkímélőbben megmenteni, amely valljuk be össztársadalmi érdek.

– Statisztikai adatok szerint régiónkban a népesség minden csoportjában javultak az elmúlt másfél évtizedben az életkilátások, amely részben az egészségügyi ellátás növekvő hatékonyságának az eredménye, és nem utolsó sorban magának a prevenciónak.

– Mind Magyarországon, mind az Európai Régióban az akut miokardiális infarktus és a cerebrovaszkuláris mortalitás csökkenése a meghatározó a kardiovaszkuláris és az általános halandóság kedvező változásában. Számokra lebontva a heveny szívizominfarktus-halálozás évi száma 15 ezerről 9 ezer alá esett. Ennek a világraszóló eredménynek a hátterében a hazai azonnali szívkatéteres infarktusellátás rendszerének kialakítása áll. Ma évente mintegy 10000 ember kap infarktus miatt sürgősségi szívkatéteres életmentő kezelést éjjel és nappal.

– Vannak olyan szívcentrumok, ahol közel három-négy hónapos várólista van, amely veszélyezteti a betegek gyors ellátását. Egyébként jelenleg tizenhat szívkatéteres labor működik az országban, ezek közül tizenegy üzemel huszonnégy órás rendszerben. A területi lefedettség jónak mondható, azért még egy-két „fehér folt” található. Gyula és környéke ilyen, hiszen Szegedtől és Debrecentől is messze, kb. száz kilométerre található. A szakmailag ideálisnak tartott távolság maximum hatvan km, ugyanis a mentő még ekkora utat képes „időben” megtenni.

– A Magyar Kardiológusok Társasága szerint a szívinfarktus szívkatéteres gyógyítását a teljes lakosság számára hozzáférhetővé kell tenni, és biztosítani kell a korlátmentes finanszírozását.

– A jelenlegi gazdasági válság elősegítheti a szívbetegségek kialakulását. Mint Dr Kiss Róbert Gábor a Társaság főtitkára egy rádióriportban mondotta „erről mi szakemberek is vitatkozunk, mondván hogyha ’89-es társadalmi krízis így megmutatkozott a halálozás emelkedésében, hogyha egy földrengés is befolyásolja a szívinfarktusok számának az emelkedését, akkor elképzelhető, hogy a jelenlegi válság sem múlik el nyomtalanul. Én arra számítok, hogy átmenetileg romlani fog a megbetegedések száma, vagy legalábbis a javulás üteme lassulni fog, a gazdasági és társadalmi válság mentén a következő 1-2 évben. „

– A tudományos ülésen téma lesz a gyermek és a felnőtt szívtranszplatáció kérdése. Köztudott, hogy a felnőtt szívátültetés jobban ismert és több tapasztalatot felhalmozó kezelési mód, míg a gyermek- és csecsemő-szívátültetés még mindig ritkaságnak számít kontinens-szerte, nem beszélve a donorok megtalálásának nehézségeiről és a műtét komplikáltságáról.

– A Magyar Kardiológusok Kongresszusán külön blokkban foglalkoznak az élsportolók kardiológiájával. Ennek azért is van aktualitása, mivel az elmúlt években drasztikusan megemelkedett a pályán, vagy a versenyszezonban bekövetkező hirtelen halálesetek száma, ami orvosilag több esetben szívproblémákkal magyarázható. Sajnos, ezek nem mostanában kezdődtek, és nemcsak a hazai sportvilágot érintik. Csak az elmúlt 15 évben számos megmagyarázhatatlan tragédia történt. Ugyanakkor a szülők körében a szomorú esetek hallatán félelem uralkodott el, sokan félnek a sportpályák közelébe engedni a gyermeküket.

A kongresszus vendége lesz Kemény Dénes, aki maga is több előadást tart az élsport és az egészség összefüggéseiről.

Jelentem

Ön mit gondol erről?

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Loading…

0

A szívinfarktus és a koszorúér eredetű halálozás még mindig az európai átlag többszöröse Magyarországon

Sinol orrspray, a forradalmian új megoldás fejfájásra

Sinol orrspray, a forradalmian új megoldás fejfájásra