in

Teljesen el tudják tüntetni a HIV vírust az emberi szervezetből

Teljesen el tudják tüntetni a HIV-vírust az emberi szervezetből
Teljesen el tudják tüntetni a HIV-vírust az emberi szervezetből

Legalábbis izraeli orvosok ezt állítják. A jeruzsálemi Héber Egyetem két tudósa az AIDS vírust az emberi szervezetből kiirtó gyógyszert ígér, amelynek hamarosan megkezdődnek a klinikai tesztjei.

Állítólag három hónapon belül el tudják kezdeni a klinikai kísérleteket. Azt remélik, hogy igazolni tudják az emberi sejttenyészetekben már sikerrel vizsgázott gyógyszer eredményességét. A két tudós (Ábrahám Lojter és Aszaf Fridler professzorok) módszere szakít az AIDS-et okozó vírusok számát minimálisra leszorító “koktélok” módszerével. Ezzel szemben a vírus teljes kiirtását, és így a gyógyulást ígérik a betegeknek.

Az új megközelítés a sejtek önpusztító mechanizmusára épít. A módszer a vírus DNS-ét sok példányban viszi át a hordozó sejtbe, és ezzel aktivizálja az önpusztítást. Ehhez olyan peptideket fejlesztettek ki, amelyek stimulálják ezt a folyamatot.

A kikísérletezett peptidek más létező gyógyszerekkel is kombinálva ígéretes eredményeket hoztak a HIV vírussal megfertőzött sejttenyészetekben. Nem csak a fertőzés szűnt meg, hanem a fertőzött sejtek is elpusztultak kéthetes kezelés után. A vizsgálatok azt mutatták, hogy az eljárás után nem lehetett fertőzött sejteket találni.

Eredményeiket az AIDS Research and Therapy című újságban tették közzé. Az izraeli AIDS munkacsoport 28 éve HIV pozitív ügyvezető igazgatója, Ynetnek Jichák Lévy szerint: “Ez ezúttal érdekes áttörésnek ígérkezik. Kifejezetten drámai fejlemény, ha egyszer elérte a klinikai kísérletek szintjét”

Azonban a területen dolgozó tudósok egy része szerint a felfedezés nem tekinthető jelentős előrelépésnek.

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4750903,00.html

MTI 2016. január 11.

Teljesen el tudják tüntetni a HIV vírust az emberi szervezetből

HIV

Cukorbetegség kezelése

Cukorbetegség kezelése

Vérellátó: növelni kell a véradók számát

Vérellátó akciók