in

Cukorbetegség kezelése

Cukorbetegség kezelése
Cukorbetegség kezelése

Hermányi Zsolt, a Bajcsy-Zsilinszky-kórház osztályvezető főorvosa felhívta a figyelmet a cukorbetegség megelőzésének és kezelésének számos már meglévő és új terápiás eljárására.

“Új terápiás eljárások is segítik a cukorbetegség kezelését” címmel Hermányi Zsolt vasárnap az M1 aktuális csatornán kifejtette: a cukorbetegség két típusa más megközelítési módszert igényel.

1-es típusú cukorbetegség:

Az általában fiatal korban kialakuló kór esetén az immunrendszer idegenként kezeli az inzulint termelő béta sejteket, amelyek ezáltal elpusztulnak, így a nem termelődő inzulint valamilyen módon pótolni kell.

A betegség kezelésére megjelentek az analóg vagy modern inzulinok, amelyekkel a beteg a saját életéhez igazíthatja az inzulinterápiát. Egy újfajta módszer pedig az immunválaszt tudja gyengíteni, segítve a betegség kialakulásának megelőzését.

2-es típusú cukorbetegség:

Ez már bonyolultabb, a sejtek nem tudják felvenni az inzulint, úgynevezett inzulinrezisztencia alakul ki.

A 2-es típus számára rendelkezésre állnak a kevert inzulinok, amelyek könnyen beadhatóak, és használatuk javítja az anyagcserehelyzetet. A betegek testsúlya a terápia alatt is tud csökkenni, és megszünteti az alacsony vércukor veszélyét.

A cukorbetegséget éhgyomori, valamint terheléses vércukorérték-méréssel szűrik. Magyarországon jelenleg mintegy 900 ezer cukorbeteg szerepel a nyilvántartásban, és valószínűleg 400 ezren még nem is tudnak a betegségükről. A páciensek 10 százaléka 1-es, a döntő többség pedig 2-es típusú beteg – ismertette a főorvos.

Dr.Hermányi Zsolt
Dr.Hermányi Zsolt

Hermányi Zsolt szerint bármely típusnál a megelőzés része lehet a szűrővizsgálat, különösen a 45 év feletti, túlsúlyos embereknél, valamint ha a családban halmozottan fordult elő cukorbetegség. Kockázati tényező az is, ha valakinek nagyon alacsony vagy magas volt a születési súlya.

Cukorbetegség kezelése

Szülés akár 40 fölött?

Szülés akár 40 fölött?

Teljesen el tudják tüntetni a HIV-vírust az emberi szervezetből

Teljesen el tudják tüntetni a HIV vírust az emberi szervezetből