in

Teljes értékű élet pitvarfibrilláció ellenére

Teljes értékű élet pitvarfibrilláció ellenére
Teljes értékű élet pitvarfibrilláció ellenére

Gyakran érzi, hogy erőteljesebben és szabálytalanul ver a szíve? Indokolatlan légszomjat és mellkasi fájdalmat is érez? Szokatlanul gyorsan elfárad?

Ezen tünetek pitvarfibrillációra utalhatnak. Sajnos napjainkban ez a betegség egyre gyakoribb és a kor előrehaladtával az érintettek aránya folyamatosan nő. Nagyon fontos ezért, hogy tisztában legyünk a pitvarfibrilláció tüneteivel és kezelési lehetőségeivel, ugyanis megfelelő terápia mellett ezzel a betegséggel is teljes értékű életet lehet élni.

Először azonban nézzük meg, mi is áll ennek a ma már népbetegségnek számító kórnak a hátterében. Pitvarfibrilláció kialakulásakor a szív pumpafunkciója nem működik megfelelően, emiatt a pitvarokban lévő vér egy része nem áramlik át a kamrákba, hanem a pitvarban marad.

Ez azért veszélyes, mert az ott maradt vér megalvadhat és vérrög keletkezhet belőle, amely a vérkeringésbe jutva elzárhatja az ereket és akár stroke-ot is okozhat. A pitvarfibrillációban szenvedők 5-ször nagyobb eséllyel kapnak stroke-ot, de a pitvarfibrilláció egyéb szívbetegségek előfutára is lehet.

Mit tehetünk, ha már kialakult a ritmuszavar?

Igaz, a pitvarfibrilláció nem igazán súlyos betegség, de nem szabad orvosi kezelés nélkül hagynunk. Szerencsére ma már rengeteg mód van arra, hogy teljes életet éljünk úgy, hogy közben a szívünket is kíméljük:

  • Természetesen a mozgásról ebben az esetben sem szabad megfeledkezni. A testmozgás jótékony hatással van a testsúlyra, a stresszre és a szorongásra is, amikre pitvarfibrilláció mellett oda kell figyelni. Pitvarfibrilláló betegeknek nem szabad megerőltető intenzív mozgást végezni, mert negatív hatása lehet, ezért ideális sport lehet például a jóga. A mozgásfajta kiválasztásánál mindenképpen egyeztetni kell a szakorvossal.
  • A megfelelő testmozgás mellett a másik alaptétel – mint minden betegség esetén – az egészséges táplálkozás. Szívbetegségeknél alacsony zsír és só tartalmú diéták ajánlottak. Az alacsony zsírtartalmú ételek szintén segítenek szinten tartani a testsúlyt és a koleszterinszintet, az alacsonyabb sótartalmú ételek pedig a vérnyomásra hatnak kedvezően. Fogyasszon több teljes kiőrlésű ételt, zöldséget és gyümölcsöt. Szokjon le a dohányzásról és ritkán fogyasszon alkoholt.
  • A pitvarfibrillációban szenvedők esetében azonban szükséges a szívfrekvencia helyreállításáról is dönteni, majd a tromboembóliás kockázat gyógyszeres csökkentése áll a terápiás ténykedés középpontjában, amelyet véralvadásgátló adásával oldalnak meg. Szerencsére ma már kezelések széles választéka áll rendelkezésre – például már léteznek olyan vérhígítók, amelyek napi rendszerességgel és állandó adagban, szájon át szedhetőek, ezáltal jelentősen megkönnyítve a terápia betartását a betegek számára.

A betegségről és a stroke megelőzésről bővebb információt a www.szivvelastrokellen.hu weboldalon található.

Teljes értékű élet pitvarfibrilláció ellenére

Ingyenes életmódfesztivált rendeznek szeptember utolsó vasárnapján

Ingyenes életmódfesztivál lesz szeptember utolsó vasárnapján

Szívünk ügye az egészség

Szívünk ügye az egészség