in

Szívünk ügye az egészség

Szívünk ügye az egészség
Szívünk ügye az egészség

A szívünk az egészségünk központja, amelynek már egy kis meghibásodása is nagy hatással lehet teljes szervezetünkre. Hazánkban kimagasló azon betegek száma, akik érintettek valamilyen szív-érrendszeri megbetegedésben, ezért szeptember 29-én a Szív Világnapján a szív-érrendszeri megbetegedések veszélyeire és egészségünk megőrzésére hívják fel a figyelmünket

Szívinfarktus, szívritmuszavar, szívelégtelenség, magas vérnyomás… Néhány a leggyakoribb szív-érrendszeri megbetegedések közül, amely Magyarországon közel 1 millió embert érint. A betegek száma folyamatosan nő, pedig, ha időben lépünk, néhány életmódbeli változtatással könnyen tehetünk a szívünk egészségéért. Csökkenthetjük olyan rizikófaktorok kialakulását, amelyek súlyos megbetegedésekhez vezethetnek.

Sokat tehetünk szívünkért és egészségünkért, ha odafigyelünk az alábbi javaslatokra:

  • a dohányzás az egyik legfontosabb befolyásolható rizikótényező – a dohányzásról való leszokás után már néhány hét múlva érezhetők annak pozitív hatásai!
  • mozogjunk rendszeresen, minimum 30 percet naponta;
  • fogyasszunk tápanyagban és rostokban gazdag ételeket – mellőzzük a zsíros, nehéz fogásokat, együnk sok zöldséget és gyümölcsöt;
  • figyeljünk a testsúlyunkra;
  • ellenőriztessük rendszeresen a koleszterinszintünket és a vérnyomásunkat;
  • lehetőség szerint kerüljük a stresszt – próbáljunk meg minél több fizikai és szellemi kikapcsolódást beiktatni az életünkbe.

Miért kell áttérni az egészséges életmódra és kizárni a rossz szokásokat?

Mert a szív-érrendszeri megbetegedések fő okozói az életmódbeli tényezők. A szívbetegségek következtében az ember fizikai teljesítőképessége romlik, fáradékony, gyenge lesz, súlyosabb esetben pedig élethosszig tartó ápolásra szorul és az életkilátásai is romlanak. Emellett a szív betegségei számos szövődményt, a stroke és a szívinfarktus mellett akár például vesebetegséget is okozhatnak.

Változtatni azonban sosem késő, még akkor sem, ha már bekövetkezett a baj. Egy ponton túl azonban az olyan szívbetegségek esetében, mint például a szívritmuszavar, az egészséges életmód nem jelent teljes megoldást, de javítja a beteg állapotát. Ilyenkor az életmódbeli változtatások mellett gyógyszeres kezelésre is szükség van. Például a pitvarfibrilláció esetében – amely a szívritmuszavar egyik leggyakoribb fajtája –, véralvadásgátló terápia alkalmazása ajánlott. Ez csökkenti a stroke kialakulásának kockázatát és biztonságosabbá teszi a betegséggel való együttélést. Szerencsére az újgenerációs véralvadásgátló készítmények már egyszerűen szájon át szedhetőek. Alkalmazásuk kevesebb szövődménnyel jár, mint a hagyományos terápiáké.

Azonban a legmodernebb készítmények mellett is fontos, hogy mindannyian odafigyeljünk szívünk egészségére. Sajnos ma Magyarországon 45%-kal magasabb a szív-érrendszeri megbetegedésben elhunytak száma, mint bármelyik más EU tagállamban.

Éljünk egészséges életet a szívünk érdekében, és ne feledjük, a szívünk sosem pihen, gondoljunk rá minden nap!

További hasznos információkat találhatnak a megelőzésről a www.szivvelastrokeellen.hu weboldalon!

Szívünk ügye az egészség

Teljes értékű élet pitvarfibrilláció ellenére

Teljes értékű élet pitvarfibrilláció ellenére

Gyógyítsa mesével a beteg gyerekeket!

Gyógyítsa mesével a beteg gyerekeket!