in

Mozgás, krétapor, szódabikarbóna, savtalanítás…

Mozgás, krétapor, szódabikarbóna, savtalanítás…
Mozgás, krétapor, szódabikarbóna, savtalanítás…

A teljesítmény mérésére úgy gondoltam a legmegfelelőbb módszer a kardióedzés. Ennek során a gép méri a szívveréseim számát, és ennek megfelelően növeli vagy csökkenti a teljesítményt.

Az én koromnak (40 év) megfelelő pulzusszám állóképesség növelő edzésekhez a 153. Ezért úgy döntöttem, hogy hetente egyszer, vasárnap délelőtt kardióedzést végzek a következő módon: futószalagon 25 percet futok fix 153-as pulzusszámmal.

Arra ügyeltem, hogy a futások előtt két órával ne egyek semmit. A vasárnapi időbeosztásom (felkelés, reggeli, stb.) ráadásul nem is változik, így azonos körülmények állnak rendelkezésre az összehasonlításhoz.

A szedés időszakában minden vasárnap feljegyeztem a 25 percnyi futás alatt megtett távolságot. Első alkalommal 4,9 km volt, a harmadik alkalomra felment 5 kilométerre. Ez bizony körülbelül 2 százalék növekedés, ami gyakorlatilag szinte semmi. Vagyis nálam a SuperGreens szedése nem hozott számottevő teljesítményjavulást. Később próbát tettem a Basica Sport lúgosító készítménnyel, amit kimondottan sportolóknak készítenek, ezzel sem értem el mérhető eredményeket.

A savtalanítással kapcsolatos kérdéseim java részére végül egy harmadik könyv adott választ. Címe: Kurt Tepperwein: Savtalanítás. Több helyen hivatkoznak rá, de mivel a szerzőtől alapvetően az általam ki nem állhatott ezoterikus életmód tanácsadó szösszenetek jelentek meg, ezért először nem is gondoltam rá hogy elolvassam. Mivel azonban olyan ismerőseim is ajánlották, akiknek a véleményére adok, mégis megvettem.

A Savtalanítás könyvet végül is én is mindenkinek csak ajánlani tudom. A szerző értelmesen és világosan írja le, hogy a savak felhalmozódása hogyan okoz károkat a szervezetben, és hogy mi kompenzálja ezt. A könyvből világosan kiderül, hogy itt nem egyszerűen lúgokra van szükség, hanem megfelelő arányban adagolt alkáli fémek (kalcium, magnézium, nátrium, kálium) vegyületeire. Ezek vízben többnyire lúgos kémhatásúak, de vannak savas változataik is (pl. a citrátok), amelyek viszont lebomlás után már a bélben lúgosítanak. Vagyis a szervezetben lévő savasság ellensúlyozására nem egyszerűen lúg kell, hanem ásványi anyagok.

Tepperwein leír egy báziskeveréket, amit patikában mindenki el tud készíttetni. Ebből fél kiló 900 forintba kerül, és ha a reggeli pH érték mérés bárkinél 5-ös értéket mutat, azonnal fel is lehet oldani belőle egy teáskanálnyit egy pohár vízben és éhgyomorra meginni. A recept a következő:

Natrium phosphoricum 10,0
Kalium bicarbonicum 10,0
Calcium carbonicum 100,0
Natrium bicarbonicum 80,0
Magnesium carbonicum 50,0

A feloldott bázispornak leginkább kréta íze van, bár a háttérben érezhető a szódabikarbóna jellegzetes íze kis mértékben. Arra ügyeljünk, hogy étkezés előtt és után 1-2 órával ne fogyasszuk a keveréket, mert elég hatásosan semlegesíti a gyomorsavat, így az étel emésztetlen marad.

Később a Nők Lapja Café fórumán találtam egy topikot, amit egy olyan egy hölgy indított, akinek sikerült kigyógyulnia reumatikus betegségéből a báziskeverék segítségével. http://www.nlcafe.hu/forum/?id=1057&fid=441&topicid=120568&bw=1&forumuser=&step=3&page=1

Ezen a fórumon megemlítenek néhány weboldalt, ahol végre én is válaszokat találtam kérdéseimre. Ezek közül messze a legjobb a következő: http://www.vitalitas.hu/olvasosarok/online/komplementerm/2001/1/savas.htm

Ez a cikk tökéletesen leírja a kötőszövet funkcióját, savasodásának folyamatát, a savasodás fokozatait, és azt is, hogy pontosan hogyan kell a vizeletminta segítségével a mérést elvégezni.

A mérés lényege, hogy egy napon keresztül minden vizeletminta pH értékét mérjük meg, és az eredményeket jegyezzük fel. Egészséges embereknél a reggeli vizeletben ürülnek ki az éjszaka kiválasztásra került savas anyagcseretermékek, ezért ilyenkor savasabb kémhatás mérhető. Az étkezések hatására a vizelet pH értéke emelkedni kezd, normál esetben egészen 7-7,5 pH értékig. Az ebéd előtti minta ismét kissé savasabb, az ebéd utáni lúgosabb, majd a vacsora előtti ismét savasabb.

A test sav-bázis egyensúlyának zavara esetén azonban ezek a változások lecsökkennek: a „lúgos” csúcsok eltűnnek vagy ellaposodnak. Ha a vizelet egész nap 5-ös pH érték körül marad, az azt jelenti, hogy a sav folyamatosan ürül ki a szervezetből, és a szervezetben nincs elég bázikus tartalék. Ha valakinél fehérjetartalmú ételek fogyasztása mellett is 7-7,5 közötti pH érték mérhető egész nap, az a savak kiválasztásának gátlására, a szabályozás hibájára utalhat, ugyanúgy és ugyanolyan kezelésre szorul: báziskeverék és sok víz fogyasztása.

Egy másik nagyon jó cikk a savtalanítás témakörében: http://www.vitalitas.hu/olvasosarok/online/komplementerm/2001/3/komment.htm

Ezt a cikket azért érdemes átolvasni, mert tanácsokat ad arra vonatkozóan is, hogy a táplálékok összetétele mellett hogyan befolyásolhatjuk a savasító/lúgosító hatást magával az ételek elkészítésével. Merthogy míg a rántás, habarás, mikrohullámú sütés-főzés, az étel túlhevítése, túlfőzése, olajban vagy zsírban sütése, konzerválása, többszöri melegítése fokozza a savasító hatást, a párolás, a nyers zöldségek fogyasztása, a roston sütés segít a savtalanításban.

Ebben a cikkben (és a Tepperwein könyvben) le van írva egy bázikus fürdő is, amelynek az a lényege, hogy 10 deka szódabikarbónát kell tenni egy kádnyi fürdővízhez, melynek így a pH-ja 8,5 körül lesz és egy órán keresztül a testmeleg vízben kell fürdeni, feküdni. Ennek az a lényege, hogy a bőrön keresztül így a lúgos víz kioldja a bőr alatti kötőszövetekben felgyülemlett savakat. Ezt nem próbáltam ki, azon egyszerű oknál fogva, hogy nincs itthon kádam, de ha legközelebb olyan helyre utazok, ahol van, akkor viszek magammal szódabikarbónát, és letesztelem a hatást.

Mozgás, krétapor, szódabikarbóna, savtalanítás…

A cikk a 2008 július 15-i fórumbejegyzésünk átmásolt változata. A fórumot megszüntettük.

Na, melyik löttyöt igyam?

Na, melyik löttyöt igyam?

tovabb lugosodom 1

Tovább lúgosodom… :)