in

Tovább lúgosodom… :)

tovabb lugosodom 1

Korábban már említettem, hogy 2007 májusában voltam egy ESG vizsgálaton. Miközben a savtalanítás témakörben nyomoztam, villant csak belém, hogy ez a vizsgálat éppen a különböző szervek pH értékét méri, tehát a legideálisabb eszköz a savasodás kimutatására. Ezért 2008 februárjában megint elmentem egy ESG vizsgálatra (ez még a SuperGreens szedése előtt volt).

A vizsgálat számomra rendkívül pozitív eredményt hozott: a tavaly májusi méréshez képest az állapotom sokat javult, tovább lúgosodom, köszönhetően annak, hogy betartottam a program által javasolt étkezési előírásokat.

Javult a gerincem állapota, ahol a nyakban meszesedést, az összes többi csigolyánál csontritkulást talált a tavalyi vizsgálat (idén csak az utolsó három csigolyánál mutatott némi csontritkulást). Javult az emésztőszerveim, a vesém és a pajzsmirigyem állapota is. Milyen tényezők járultak ehhez hozzá:

  1. Nem eszem fehér kenyeret, és igyekszem minél kevesebb fehér búzaliszttel készült élelmiszert enni.
  2. Áttértünk otthon a szűrt ozmózis víz fogyasztására. A vizsgálat megnyugtatott annak vonatkozásában, hogy a szűrt csapvíz fogyasztása biztosan nem fokozta a savasodást. Korábban sem csapvizet ittunk, hanem ásványvizet, viszont a főzéshez és teakészítéshez csapvizet használtunk. Amióta viszont van fordított ozmózis vízszűrőnk, a főzéshez is ilyen vizet fogyasztunk.
  3. Tavaly három hónapon keresztül szedtem a Proenzi 3-at (glukozamin-szulfát és kondroitin-szulfát tartalmú). Ez egyébként nem csak a gerincem, de az ízületeim állapotán is javított.
  4. Augusztus óta szedem a Scitec Vita-X-et, ami ásványi anyagokat is tartalmazó multivitamin készítmény. Nagy dózisú, jóval nagyobb, mint a szokásos patikai multivitaminok.
  5. Október óta megint rendszeresen lejárok legalább héten kétszer másfél órát edzeni konditerembe. Az edzések 20 perc/félóra kardiózásból állnak (ezek után benevezhetnék egy vizes póló versenyre, ugyanis folyik rólam az izzadság), a többi közepes/kisebb súlyokkal való súlyzózás.

Miért lényegesek ezek a tényezők? Lassan felfogtam, hogy a savtalanítás kettős folyamat. Egyik oldalról biztosítani kell a lúgosító ásványi anyagok bevitelét és csökkenteni a savasító ételekét, a másik oldalon viszont biztosítani kell a szervezetből a savak eltávozását. Ez utóbbi alapvetően két csatornán tud távozni: a vesén és a bőrön keresztül vizelet és izzadság formájában. De mind az izzadáshoz, mind a vizelethez vízre van szükség. Tehát innunk kell, minimálisan két liter tiszta vizet naponta! Ez a minimális mennyiség, ami télen fogadható el akkor, ha nem izzadunk.

Ha sportolunk, és e miatt leizzadunk, ezzel arányosan a folyadékbevitel mennyiségét is fokozni kell. Egyes szakértők azt mondják, hogy 20 kilónyi testsúlyra egy liter vizet kell meginni, ami az én 80 kilós súlyom mellett napi 4 liter víz elfogyasztását jelenti. Ennyit azért én sem ittam, de az elmúlt egy hónapban átlagosan napi 2,5-3 liter vizet (ebből 2 litert SuperGreens-el) elszürcsöltem, és érzem is jótékony hatását, érzem, hogy lúgosodom.

A savtalanításhoz nagyon lényeges az aerob jellegű mozgás, illetve sporttevékenység, ami annyira legyen intenzív, hogy jó alaposan leizzadjunk. Az aerob edzés folyamán viszonylag mérsékelt erőkifejtést végzünk hosszabb időn keresztül, hogy a vér megfelelő mennyiségű oxigént legyen képes szállítani az izmokba, és a szervezet zsírokat és szénhidrátokat használ fel az energiaigény kielégítésére.

Az izomlázzal járó nagyobb megterhelés azért nem előnyös, mert ez szintén savasodással (a tejsav izmokban való felgyülemlésével) jár, ilyenkor megint fokozni kell a lúgosító szerek alkalmazását, de legalábbis megfelelő kalcium és magnézium bevitelről kell gondoskodni.

Időközben arra is rájöttem, hogy a neten legalább tíz, de inkább 15 féle lúgosító szert lehet kapni. Ezek között vannak természetes, növényi alapúak, de vannak ásványi anyagokból készültek is. Választék tehát van, de melyiket érdemes szedni, melyiktől lúgosodom jobban?

A kérdés megválaszolását már csak azért sem érdemes elkapkodni, mert a savtalanítást nem kúraszerűen kell végezni, hanem mint a multivitaminok szedését, életünk szerves részévé kell tennünk. Tehát egyáltalán nem mindegy, hogy az általunk választott savtalanító szernek mi a havi költsége, mennyire egyszerű elkészíteni, és mennyire tudjuk beilleszteni napi tevékenységi körünkbe. Legközelebb erről írok …

Tovább lúgosodom… 🙂

A cikk a 2008 július 17-i fórumbejegyzésünk átmásolt változata. A fórumot megszüntettük.

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0
Mozgás, krétapor, szódabikarbóna, savtalanítás…

Mozgás, krétapor, szódabikarbóna, savtalanítás…

savtalanitas lugositas 1

Ok, akkor mit és mennyiért?