in

Mit kell tudni a porckopásról

Mit kell tudni a porckopásról
Mit kell tudni a porckopásról

Dr. Bakanek György: MEGKÉRDEZTÜK:MI A PORCKOPÁS (ezúttal videóval)

Előfordul, hogy valakinek 20 évesen is gondot jelent egy lépcső megmászása. Ennek oka a porckopás. Ez általában nem a fiatalokra jellemző. Idősebb korban azonban sok embert érint. Az évek múlásával az emberi test fokozatosan elhasználódik. Ez különösen igaz az ízületekre. A magyar lakosság 7 százaléka szenved ebben a betegségben. Az arthrosis, vagyis a porckopás, amikor a porcok recsegnek, ropognak, nagy fájdalmakkal jár.

Dr. Bakanek György orvos, életmód-szaktanácsadó:

„Az ízületek rettenetes terhelésnek vannak kitéve, már 10 kiló túlsúlytól. Gondoljuk el: az ember egy nap megtesz 10 ezer lépést, nagyjából ennyit megteszünk. 10 ezerszer 10 kiló, az 100 tonna. Tehát, egy ember 10 kilós súlyfölösleggel 100 tonnát rak ízületeire rá naponta.”

A porckopás elsősorban a csípőt, a térdet, a lábakat és a kezeket érinti.

Dr. Bakanek György orvos, életmód-szaktanácsadó:

“Ha nem sportolunk, nincs kellő izomzatunk, akkor a két ízület, ami egymásra roskad, nincs a kettőt áthidaló izomzatnak tónusa, mert az izomtónus a 2 területet elveszi egymástól és ez így mozog szépen, tehát tud dolgozni. Ha nincs kellő tónus, akkor egymásra roskad és nyírja egymást.”

Az ízületekben két csontvég illeszkedik össze. Ahhoz, hogy ezek zökkenőmentesen mozogni tudjanak a feszülőket porc borítja. Ez a porc mintegy  megzsírozza a csontokat. Így válik lehetővé mozgatásuk. A porc azonban az idő múlásával fogyni kezd, az az kopik.

A porckopás a 70 év felettiek 100 százalékát, a túlsúlyosok közül minden második embert érint. Mégsem csupán az ő betegségük. A porc állapotát ugyanis a mozgásszegény életmódon kívül a túlzott igénybevétel is veszélyezteti. A versenyszerűen sportolók esetében az aktív és megerőltető mozgás a porc túlzott megterhelésével jár. Ezért az ő esetükben a porcot védő szalagokra különösen vigyázni kell.

Dr. Bakanek György orvos, életmód-szaktanácsadó:

“Én az embereket két csoportra osztom. Akinek eddig már fájt a dereka és akinek majd fog. Nagyon egyszerű, hogy ez miért van. Meg kell változtatni a táplálkozást, le kell csökkenteni a túlsúlyt. Meg kell erősíteni az adott ízületeket körülvevő kis izmokat és megfelelő mennyiségű folyadékot kell, hogy igyunk.”

A porc átlagosan csak 3 mm vastag és az ízületekben lévő folyadékokból táplálkozik. A porckopást lényegében helyi anyagcsere okozza, az az amikor a porc nem kap elegendő táplálékot. Ennek pedig súlyos következményei vannak.

Dr. Bakanek György orvos, életmód-szaktanácsadó:

“Ha valaki 3 liter folyadékot megiszik egy nap, megtelnek folyadékkal a kis korongok, elemelik egymásól a csigolyákat és megszűnt a derékfájás. Na most, ha ezt kiegészítjük egy jó minőségű étrendkiegészítővel, amiben kollagén, hiarulonsav, msn, tehát kén tartalmú vegyület van, esetleg egy kis plusz C-vitamin, ami a kollagén rostokat erősíti, akkor egy komplex porckészítményt kapunk, amelyek ezekkel az előbb említett életmódtanácsokkal együtt alkalmazva, tehát a mozgás, a bő folyadék, a lúgosító táplálkozás és a túlsúly rendezése. Ezekkel együtt ez a komplex készítmény elősegíti azt, hogy azok a szövetek, amelyek termelése olajozza a szervezetet, ezek termelése fokozódjon, az ízületi felszín regenerálódjon, helyreálljon és megszűnjenek az ízületi fájdalmak.”

Súlyos porckopás esetén az ízületi felszínt pótolni kell. Ilyenkor általában protézist ültetnek a csontba. A kezdeti stádiumban azonban van más megoldás is. Egy magyar orvosokból álló csapat kifejlesztett egy olyan étrendkiegészítőt, ami nem csak a kialakult betegségre lehet gyógyír, hanem a megelőzésre is.

Dr. Samu Antal gyógyszerész, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének alelnöke:

„Lehet ajánlani sportolóknak, például lehet ajánlani olyan idősebb betegeknek, akiknek már elkoptak az idő előrehaladtával ugye az ízületei. Gyakorlatilag kiegészítő terápiaként azt lehet mondani, hogy mindenkinek ajánlható nyugodt szívvel, hiszen ez a készítmény nagyban elősegíti az egyéb más: akár gyógyszeres kezelés kiegészítője is lehet.”

A bajt tehát jobb megelőzni, hiszen az egészségünk mindennél többet ér.

Forrás: FreePress független hírügynökség

Megnyílt a Quintess Tudásközpont

Megnyílt a Quintess Tudásközpont

Mit kell tudni az aranyérről?

Mit kell tudni az aranyérről