in

Megnyílt a Quintess Tudásközpont

Megnyílt a Quintess Tudásközpont
Megnyílt a Quintess Tudásközpont

A preventív orvoslás személyre szabott életmód fejlesztéssel megnöveli az egészségben töltött évek számát és csökkentheti az egészségügyi rendszer finanszírozási problémáit


(Budapest, 2011. 10. 24.) – A Magyar Tudományos Akadémián Elizabeth Blackburn Nobel díjas tudós részvételével és köszöntő beszédével nyitották meg a Quintess Tudásközpontot. Az „egészségünk jövőjéért és jövőnk egészségéért” mottóval működő nonprofit szervezet missziója a legkorszerűbb, tudományosan igazolt egészség-megőrzési és -fejlesztési módszerek meghonosítása hazánkban. Falus András akadémikus, a szervezet elnöke, bejelentette a területen kiemelkedő eredményeket elérő alkotókat jutalmazó Francis Crick díj megalapítását is.

Eddig hazánkban nem, és a világban is csak elvétve létezett olyan egészségügyi intézmény, amely teljes egészében a preventív medicinára és az emberi élet teljes idejére kiterjedő egészség-megőrzési és -fejlesztési programokra fókuszálna. A Quintess Tudásközpont ismeretterjesztő programokat, akkreditált és pontszerző egyetemi képzéseket, tudományos konferenciákat szervez majd.

Ezeket gyakorlati képzési lehetőségekkel egészíti ki, valamint az ún. rendszerszemléletű megelőző és gyógyító tevékenység népszerűsítésével támogatja a modern, megelőzésre fókuszált életmód iránti érdeklődés növelését. A Quintess Tudásközpont folyamatosan követi a kapcsolódó tudományterületek legfrissebb eredményeit, és azt kívánja elérni, hogy az előremutató tudományos eredmények minél előbb megjelenjenek a hazai és a nemzetközi gyakorlatban is. Ennek érdekében a szervezet számos hazai és nemzetközi intézménnyel működik együtt.

Az intézmény megalapítását az inspirálta, hogy még mindig nem tudatosodott megfelelően szakmai körökben, a közvéleményben és a politikai közgondolkodásban, hogy az utóbbi években tudományos igazolást nyert a környezet és az életmód meghatározó szerepe számos súlyos betegség megelőzésében és lefolyásában. Ma már bizonyított tény, hogy az életmód fejlesztésével a betegségek jelentős része valóban megelőzhető, sőt akár génjeink működése is módosítható, amely által maga az öregedés is bizonyos mértékig lelassítható.

Elizabeth Blackburn a 2009. évi orvosi Nobel-díjat a biológiai öregedés molekuláris mechanizmusainak feltárásáért kapta. Kimutatta, hogy bizonyos életmód-és táplálkozásbeli változások, magatartásbeli, pszichológiai tényezők, valamint sejtszintű folyamatok között bizonyított, befolyásolható kapcsolat létezik. A Blackburn asszony kutatásaira is építő számos életmód megújító program közül azok emelkednek ki, amelyek komplexen támaszkodnak a fizikai, fiziológiai és lelki tényezőkre. Ezek a programok tudományosan igazoltan lassítják, sőt, vissza is fordítanak bizonyos kóros folyamatokat és elősegítik az egészséges öregedést.

„Az Elizabeth Blackburn eredményein és a Dr. Dean Ornish kutatásain alapuló preventív orvoslás társadalmilag hasznos és költségcsökkentő megoldás. Emellett az egyes emberek számára kevesebb lemondással és időráfordítással, személyre szabott módon ér el jobb általános egészségi állapotot és magasabb életminőséget”, véli Filippo Ongaro, a rendszerszemléletű medicina nemzetközileg is elismert szaktekintélye, a Quintess Tudásközpont orvosigazgatója.

Filippo Ongaro szerint nem véletlen, hogy az Egyesült Államokban már társadalombiztosítási támogatást is élvez a Dr. Dean Ornish által meghonosított, tudományosan igazolt életmód fejlesztési módszertan.

Noha a magyar egészségügy rövidtávon feltehetően más prioritásokkal küszködik, a prevenció fontosságát és pénzügyi hasznosságát immáron a hazai szakma, a politika és a közvélemény sem vitatja. A Quintess Tudásközpont tekintélyes szakmai háttérrel hathatós támogatást nyújt majd az új szemlélet elterjesztése érdekében. A Tudásközpont azt is célul tűzte ki, hogy a közeljövőben nyilvános szakmai, interdiszciplináris dialógust kezdeményez az orvostudomány fejlődésével kapcsolatos és tevékenységével is összefüggő dilemmákról, a hagyományos orvoslást megújítani kívánó szakmai kezdeményezésekről.

Mit kell tudni a Quintess Francis Crick díjról?

Az évi 5000 Euro összegű Quintess Francis Crick díjat a Quintess Tudásközpont egy független testület döntése alapján adományozza minden év októberében. Olyan hazai vagy külföldi személy kapja majd, aki különösen kimagasló teljesítményt ért el az egészségkultúra, egészségmegőrzés, a rendszerszemléletű orvoslás és az ismeretterjesztés területén. A zsűri három terület jeles képviselői közül választhat: orvos, pedagógus, vagy tudományos újságíró lehet a díjazott. A Quintess Tudásközpont elnökségének meggyőződése, hogy a díj segít majd időről-időre ráirányítani a közvélemény és a különféle szakterületek képviselőinek figyelmét a korszerű módszerekre, gyakorlatokra az egészségmegőrzés területén.

A szív-érrendszeri megbetegedések főbb rizikófaktorai

Mit kell tudni a porckopásról

Mit kell tudni a porckopásról