in

Mit kell tudni az aranyérről

Mit kell tudni az aranyérről?
Mit kell tudni az aranyérről?

Aranyér (nodus haemorrhoidalis): egy csomó véredény, amely a végbélnyálkahártya alatt helyezkedik el.

Ez az érhálózat és vaszkuláris puffer pótolhatatlan szerepet játszik a végbél normális működésében, a székletvisszatartásban és a megfelelő székletürítési mechanizmusokban. A végbélnek és a végbél nyálkahártyájának finom erei és idegi hálói vannak, amelyek testünk egyik legérzékenyebb területe. Amikor az érpárnát rögzítő kötőszövet megnyúlik, az érhálózat kitágul, és az aranyérpárna lecsúszik, és kinyúlik a végbélcsőből.Vérzési rendellenességnek nevezzük.

A fejlődő aranyér visszafordíthatatlan, kezelés nélkül kényelmetlenséget okoz, és okozhat súlyosabb szövődményeket is.

Rektális panaszok esetén: nemcsak aranyér okozhat ilyen tüneteket, hanem nyálkahártyagyulladás és fekélyek, a végbél jó- és rosszindulatú daganatai is.

A vastagbélrák azonban gyógyítható betegség, amely korai stádiumban észlelhető. Ezért nagyon fontos, hogy a betegek a lehető leghamarabb orvosi vizsgálaton essenek át.

A rektális tükörkép-nem fájdalmas, néhány perc alatt elvégezhető, és pontos, megnyugtató eredményeket ad. Gyakori tapasztalat azonban, hogy a betegek nem hajlandók orvosukhoz fordulni a végbél kellemetlenségei miatt. Beszélje meg a kellemetlen tüneteket orvosával, és mutassa meg a fájdalmas területet.

Az aranyér a leggyakoribb betegség a végbél körül.

A fejlett országok felnőtt lakosságának közel 50% -a rendelkezik bizonyos fokú vérzéses betegséggel, amely közbetegségnek tekinthető.

Helyük alapján megkülönböztetünk külső és belső aranyérhálózatokat. A belső aranyér szakemberrel könnyen diagnosztizálható, míg a külső aranyér látható csomóként jelenik meg, amely tapintható a végbélnyíláson.

A cél az eredeti állapot megőrzése (megelőzés), valamint az érpárna és a végbélnyálkahártya integritásának megállapítása a betegség azonosítása után, a betegség kiküszöbölése érdekében.

Az alábbi videót érdemes végignézni a témában:

Mit kell tudni a porckopásról

Mit kell tudni a porckopásról

Debreceni orvosi siker - állami- és magánforrásból

Debreceni orvosi siker – állami- és magánforrásból