in

Ezért menj el te is – mit deríthetnek ki a laborvizsgálatok?

Ezért menj el te is - mit deríthetnek ki a laborvizsgálatok?
Ezért menj el te is - mit deríthetnek ki a laborvizsgálatok?

Szerencsére egyre kevesebben, de még mindig elég sokan kerülik az éves egészségügyi szűréseket azzal a kifogással, hogy “Amiről nem tudok, az nem fáj”.

Ha így lenne az egészségügy se lenne ennyire leterhelve. A fenti állítás azonban módosítást igényel: “Amiről nem tudunk, az nem fáj”… egy ideig, de utána akár kétszer annyira is rossz lehet.

Ez nem azt jelenti, hogy hetente érdeklődjünk házi orvosunknál, hogy egészségesek vagyunk-e, de évente egyszer legalább egy nagyrutin laborvizsgálattal egybekötött háziorvosi látogatást érdemes beiktatni. Ha pedig bármilyen panaszt tapasztalunk súlyosságának mértékétől függően, ne várjunk a végletekig, érdeklődjünk akár telefonon, e-mailben háziorvosunknál, milyen laborvizsgálatot ajánl, amelynek eredményével aztán felkereshetjük őt. Miért pont laborvizsgálatot mondtunk?

És pontosan melyikre mikor érdemes menni? Megkérdeztük a Centro-Medical csapatát!

“A vér nem válik….”

… se vízzé, se más megtévesztő anyaggá! A testünkben folyamatosan áramló piros, folyékony kötőszövet a benne oldott anyagokkal, a benne keringő részecskékkel részletgazdag képet adhat egészségügy állapotunkról. Ezen “képalkotáshoz” csupán egy-egy laborvizsgálaton kell részt vennünk. Pontosan melyiken? A válaszért egyeztessünk kezelőorvosunkkal, hogy elkerüljük a felesleges tűszúrásokat és pénzkiadást!

Viszont előzetesen érdemes megismerkedni a legfőbb laborvizsgálatokkal, hogy bármelyikre is utaljon be bennünket kezelőorvosunk, legyen fogalmunk róla, hogy mit fognak vizsgálni, és mi lehet a háttérben.

A teljesség kedvéért!?

laborvizsgalatA hematológiai laborvizsgálathoz tartozik az úgynevezett teljes vérkép, ami annyira nem is teljes, ugyanis csupán a vér alakos elemeinek számát és arányát vizsgálja (kvantitatív és kvalitatív vérkép). Ezek pedig a következő értékek:

 • Haematocrit (Hct)
 • Haemoglobin-tartalom (Hgb)
 • Erytrocyta (vvt; RBC)
 • Thrombocytaszám (PLT)
 • Leukocytaszám (FVS; WBC)

Hematológiai laborvizsgálatot önmagában nagyon ritkán készíttetnek, legáltalánosabban a kis- és nagyrutin laborvizsgálatok részeként találkozhatunk vele.

A “rutinos” laborvizsgálatok: Klinikai kémiai vizsgálatok

Legtöbbször a kis- és nagyrutin laborvizsgálatokról hallottunk, kisrutin esetén egy teljes vérképet készítenek kiegészítve a vércukor-, vérkoleszterinszint vizsgálatával, valamint a legfontosabb máj és epe laborvizsgálati paraméterekkel.

A nagyrutin ennek egy tovább bővített változata: egy kisrutin kiegészítve a következő laborvizsgálati értékekkel:

 • Elektrolitok
 • Enzimek
 • Plazmafehérjék
 • Lipidek
 • Mikro- és makroelemek
 • Sav-bázis egyensúly
 • Szénhidrátok
 • Karotin
 • Bilirubin
 • Húgysav
 • Ammónia
 • Kreatinin

Ezek a paraméterek azonban laboronként kis mértékben eltérhetnek. A kis- és nagyrutin laborvizsgálatokat általános éves szűréskor, illetve valamely krónikus állapot esetén elrendelt ellenőrzéskor szokták kérni. Ezen laborvizsgálatokra elvárt, hogy éhgyomorral érkezzünk a valid eredmények érdekében.

Véralvadási vizsgálatok

A véralvadás biomarkereinek vizsgálatát jelenti, vagyis a vérzési-, véralvadási-, prothrombin- és thrombin időt elemző laborvizsgálat, amelyre nem szükséges éhgyomorral érkezni, viszont érdemes előtte bőségesen folyadékot fogyasztani.

Ilyen laborvizsgálatot bizonyos gyógyszerek szedésének megkezdése, műtétek, vagy egyéb invazív beavatkozások előtt szoktak kérni, de nehezen gyógyuló sebek esetén is érdemes megnézetni a véralvadási paramétereket.

Endokrinológiai laborvizsgálatok

A hormonok testünk szorgos hírvivői, melyek mennyisége nagyon sokat elárul szervezetünk egészségügyi állapotáról. Vannak unisex hormonok, melyek mindkét nemben előfordulnak, és az egyén fenntartását szolgálják. Valamint a nemi hormonok, melyek feladata elsősorban, de nem kizárólagosan a nemi jelleg kialakításához, és a fajfenntartáshoz kapcsolódik.

A hormonok szintje időszakosan, gyakran egy napon belül is jelentősen változik, ezért az ilyen laborvizsgálatok esetén különös figyelmet kell fordítani arra, hogy mely napokon, hány óra magasságában veszik le a vért a pácienstől. Az endokrinológai laborvizsgálatokat számtalan tünet indokolhatja.

Mikrobiológiai laborvizsgálatok

Immunrendiagnosztikát valamint egyes fertőző betegségek detektálását jelenti. Gyulladás, tipikus betegségtünetek esetén szokták kérni az elvégzését.

Allergia és ételintolerancia vizsgálatok

Az utóbbi években, évtizedekben az allergiás, ételintoleranciával küszködők száma jelentősen megugrott. Ezt sokan sokféleképpen magyarázzák, de a lényegen sajnos egyelőre nem változtattak a hipotézisek. Ezért aki észlel magán bárminemű allergiás reakciót, figyeljen még jobban, hogy az allergia, illetve ételintolerancia laborvizsgálatot minél célzottabban lehessen elvégezni.

Csak pár csepp vér, és szinte mindent megtudhatunk a bennünk zajló folyamatokról. Az emberi szervezet csodálatos: nem titkolózik, csak meg kell tanulni érteni a nyelvét. A laborvizsgálatok egy nagyszerű kommunikációs csatorna szervezetünk, és tudatunk között. Éljünk vele évente legalább egyszer!

Ezért menj el te is – mit deríthetnek ki a laborvizsgálatok?

Íme az egyik legkülönlegesebb barber shop Budapesten

Íme az egyik legkülönlegesebb barber shop Budapesten

25.000 üveg Béres Csepp az egészségügyben dolgozóknak

Nehéz időszak előtt állunk – Béres adomány az egészségügynek