in

Vajon milyen tünetei vannak a Candida gomba túlszaporodásának?

Vajon milyen tünetei vannak a Candida gomba túlszaporodásának?
Vajon milyen tünetei vannak a Candida gomba túlszaporodásának?

Kevéssé valószínű, hogy nem hallottál még a Candida gombáról, már csak azért is, mert a reklámok egy része ennek a betegségnek a kezelésével kapcsolatos szereket népszerűsíti. Ettől függetlenül sokan nem tudják, hogy pontosan milyen problémát okozhat a Candida és milyen tünetei lehetnek.

Cikkünkben megpróbáljuk feltárni, hogy milyen szerepet játszik a Candida jelenléte a szervezetünkben. Az Aesthetica Orvosi Központban végzett szűrővizsgálat segíthet abban, hogy könnyebben azonosíthassuk a probléma okát. Egyébként azt érdemes tudni, hogy a gomba természetes módon mindenki szervezetében megtalálható. A probléma okát a túlszaporodás jelentheti, de nézzük részletesebben mindezt!

A Candida gomba szaporodása

Alapvetően nem okoz egészségügyi gondot a Candida gomba jelenléte a szervezetünkben, mely megtalálható a nyelőcsőben, torokban, bélben, nemi szakaszban és a szájban is. Elsősorban az immunrendszer gyengülése miatt indulhat el egy negatív folyamat, melynek végeredményeként súlyos betegségek is kialakulhatnak.

Nőknél többször fordul elő a túlszaporodás, mely gyakran a hüvely környékének gyulladásos megbetegedését okozza. De nemcsak tipikusan női betegségről beszélhetünk, hanem férfiaknál is megjelenő problémáról van szó. Hiszen az antibiotikum kúra miatt legyengült szervezetben is elterjedhet vagy a túlzott húsfogyasztás is okozhatja, ugyanis az antibiotikummal kezelt állatokból a gyógyszer bekerülhet az emberi szervezetbe. A mesterséges cukor vagy adalékanyagok bevitele a PH-szint bomlásához vezethet, ami táptalajt nyújt a gomba szaporodásának.

A tünetekről

A tüneteket tekintve számtalan variációját ismerjük, ezért sem egyszerű beazonosítani, hogy Candida gombával állunk-e szemben. Javasolt a szűrővizsgálaton részt venni, így biztosan megállapítható a túlszaporodás, és a kezelés is elindulhat.

A kellemetlen lehelet, erős hajhullás, krónikus hasmenés vagy székrekedés, viszkető bőrpanaszok, éjszakai verejtékezés, hullámzó kedélyállapot, bélproblémák, puffadás külön-külön is lehet tünete a gombának. Ezenkívül az állandó éhségérzet, diéta mellett is hízás, gyakori felfázás, migrén, kimerültség és levertség és még sok egyéb panasz is előfordulhat. A joghurt, kefir, savanyú káposzta fogyasztásával elindulhatunk a gyógyulás útján.

Kezelés

A változatos tünetek miatt érdemes az egyszerű szűrővizsgálaton részt venni, melyet a torokban és a szájban lévő váladék vizsgálatából áll, nők esetében még további lehetőség a hüvelyváladék tesztelése.

Miután beigazolódott, hogy valóban túlszaporodott szervezetünkben a Candida gomba, mit tehetünk? Elsősorban speciális diéta bevezetésével tudunk korlátot szabni a folyamatnak. Sajnos ehhez elég nagy önuralom és kitartás szükséges, hiszen az összes szénhidrát és cukor fogyasztásáról le kell mondanunk. A probiotikumok is segítenek helyreállítani a bélflóra egyensúlyát, illetve az orvos által felírt gyógyszereket szintén alkalmazhatjuk.

A leggyakoribb kérdések és válaszok a fehérjepor fogyasztással kapcsolatban

A leggyakoribb kérdések és válaszok a fehérjepor fogyasztással kapcsolatban

Akad, ami folyton változó világunkban is örök: a gyémánt pontosan ilyen

Akad, ami folyton változó világunkban is örök: a gyémánt pontosan ilyen