in

Kávé és a szívritmus

Kávé
Kávé

Kiderült egy nagy számú résztvevőn végzett svéd kutatásból, hogy a kávé és a kávéivás nem növeli a szívritmuszavar kockázatát. Pontosítva persze ez úgy hangzik, hogy a mérsékelt kávéivás nem növeli a szívritmuszavar leggyakoribb formájának kockázatát, mert a két dolog között nincs összefüggés.

A tudósok ennek kiderítéséhez 250 ezer embert vontak a kísérletbe. A kísérlet eredményeit a phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál a BMC Medicine orvosi szaklapjában jelentették meg.

A tanulmány szerint a mérsékelt kávéfogyasztás csökkenti a szívkoszorúér-betegségek és a szélütés kockázatát. A szívritmuszavar leggyakoribb formája az atriális (pitvar) fibrilláció (AF).

Jellemzője a szabálytalan, gyakran túl gyors szívverést okozó zavar. Ezt próbálták összekötni a koffeinfogyasztással, de nem lehetett egyértelműen bizonyítani,  hogy a sok kávé növeli az AF kockázatát.

Susanna Larsson, a svéd Karolinska Intézet munkatársa, a tanulmány vezető szerzője azt mondta, hogy nem találtak kapcsolatot a sok kávé fogyasztása és az AF esélyének növekedése között. Ebből következik tehát, hogy aki szereti a kávét, nyugodtan ihatja, ha nem esik túlzásokba. A kutatásban – mely 1997-ben kezdődött – 41 881 férfi és 34 594 nő adatait vizsgálták meg. A vizsgált személyek bevallásuk szerint átlagosan napi három csésze kávét ittak és a kutatás ezt követte soron 12 éven keresztül.

Hogy ezalatt hánynál alakult ki AF? A férfiak közül 4311-nél, a nők közül 2730-nál. Még a legtöbb kávét fogyasztók esetében sem volt összefüggés a kávémennyiség és a szívritmuszavar között.

Hozzá kell tenni, a kávéfogyasztási adatok a résztvevők önbevallásán alapultak, és minden elemzett tanulmány Svédországban vagy az Egyesült Államokban készült, ezért az eredmények nem általánosíthatók. Bővebben angolul itt olvashat róla:

http://medicalxpress.com/news/2015-09-link-coffee-consumption-common-irregular.html

Egyébként meg ma van a Kávé Napja világszerte! Olvasson róla többet!

Kávé és a szívritmus – a mérsékelt kávéfogyasztás

Brachyterápia

Brachyterápia! Modern sugárterápiás eszköz a PTE onkoterápiás intézetében

Nyilvánosak a kis forgalmú patikák működési célú támogatásai

Kérjen bátran tájékoztatást gyógyszerészétől!