in

Brachyterápia! Modern sugárterápiás eszköz a PTE onkoterápiás intézetében

Brachyterápia
Brachyterápia

Korszerű, ún. brachyterápiás eszközzel bővült a PTE Klinikai Központ Onkoterápiás Intézetének eszközparkja. A tumor közvetlen közelében ható, úgynevezett közelterápiás berendezés hatékonyan alkalmazható kiegészítő kezelésként egyes daganattípusok esetén.

A brachyterápiás eljárás lényege, hogy a daganatot nem testen kívülről sugározzák be a szakemberek, hanem egy úgynevezett applikátor segítségével a beteg testébe, a daganat közvetlen közelében helyezik el a sugárforrást. A kezelés általában 7-8 percet vesz igénybe, de a pontos időtartam és az alkalmazott sugárdózis nagyban függ a tumor fajtájától és az előrehaladottság stádiumától – mondta Dr. Lőcsei Zoltán, a PTE Klinikai Központ Onkoterápiás Intézetének sugárterápiás szakorvosa. – A közelterápiás eljárás legfontosabb előnye, hogy a hagyományos sugárkezelésnél kevesebb mellékhatással jár, mivel a sugárzás a sugárforrás közelsége miatt számottevően alacsonyabb mértékben károsítja a tumort körülvevő, egészséges szöveteket. – tette hozzá.

Lőcsei doktor hangsúlyozta, hogy az eljárás a jellegénél fogva nem alkalmas minden daganattípus kezelésére. Leggyakrabban a fej-nyaki tumorok, valamint a méhben és a prosztatában kialakult rosszindulatú elváltozások gyógyítására használják, de egyes bőr-tumorok terápiájára is megfelelő. A brachyterápia a legtöbb esetben nem egyedüli, hanem kiegészítő terápia, amelyet más gyógymódokkal – pl. külső sugárkezelés, kemoterápia – kombinálnak a kezelőorvosok.

Az új berendezés országosan is csak néhány nagyobb kórházban érhető el. Az eljárás további előnye, hogy a kezelést végző orvos a terápia során egy ultrahangos eszközt is használ, melynek segítségével úgy veszi célba a daganatot, hogy nincs szükség CT-vizsgálatra, s ezzel még kisebb sugárdózis éri a beteget. Beszerzésére a TIOP-2.2.6-12/1A-2013-0001 kódszámú, „Janus Pannonius Program – Dél-Dunántúli Regionális Onkológiai Centrum kialakítása Pécsett” nevű európai uniós projekt keretében került sor. A Baranya és Tolna megyét ellátó berendezéssel jelenleg havi 10-15 beteget kezelnek, de szükség esetén ez az esetszám növelhető.

Brachyterápia! Modern sugárterápiás eszköz a PTE onkoterápiás intézetében

Fényterápia

Magyar fejlesztés adhat új lendületet a fényterápiás gyógyításnak

Kávé

Kávé és a szívritmus