in

Idiopátiás tüdőfibrózis

Idiopátiás tüdőfibrózis
Idiopátiás tüdőfibrózis

Új terápiás eredményekről számoltak be az idiopáthiás tüdőfibrózis (IPF) kezelésével kapcsolatban az Amerikai Mellkasi Társaság (ATS) 2016-os éves konferenciáján.

Az IPF a tüdő hegesedését (fibrozisát) okozza, ezért nehézlégzéshez vezet. Mivel a hegesedés miatt a tüdő nem tudja megfelelően ellátni oxigénnel a létfontosságú szerveket és emiatt a betegek számára gyakran a mindennapi tevékenységek elvégzése is nehézséget okoz. A vizsgálatok eredményei szerint az új gyógyszer a hegesedésben szerepet játszó jelátviteli utak gátlásával késlelteti a betegség előrehaladását és lassítja a légzésfunkció romlását.

A konferencián bemutatott INPULSIS®-vizsgálatok eredményei megerősítették a gyógyszer hatékonyságát, biztonságosságát és tolerálhatóságát. Az 52 héten át tartó vizsgálatokban több mint ezer beteg vett részt. Az így kapott eredmények pedig alátámasztották a gyógyszer széles körben tapasztalt klinikai hasznát. A vizsgálatból kiderült, hogy függetlenül a betegség súlyosságától, a készítmény 43%-kal csökkentette a betegség első akut fellángolásának kockázatát, valamint 40%-kal a betegség romlásának kockázatát.

Az idiopátiás tüdőfibrózis jelentős rokkantságot okozó, halálos kimenetelű betegség. Egyre több embert érint világszerte. A betegség előrehaladása változó és megjósolhatatlan, a betegségben szenvedők tüdőfunkciója fokozatosan és visszafordíthatatlanul romlik. A betegség terápiájának fontos célja tehát a tüdőfunkció hanyatlásának lassítása. És természetesen az akut súlyosbodások kockázatának csökkentése. Jelenleg az idiopátiás tüdőfibrózis betegségben szenvedők közül már mintegy 10 ezer beteget kezelnek világszerte ezzel a gyógyszerrel. Magyarországon mintegy 1100 beteg lehet, akik közül – a már hazánkban is elérhető terápiának köszönhetően – egyre többen kapnak megfelelő ellátást.

Idiopátiás tüdőfibrózis

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0
Jelentősen nőtt a szervdonorok száma

Jelentősen nőtt a szervdonorok száma

Nem pörkölt-nokedli bázison alapuló étkezésem

Nem pörkölt-nokedli bázison alapuló étkezésem