in

Jelentősen nőtt a szervdonorok száma

Jelentősen nőtt a szervdonorok száma
Jelentősen nőtt a szervdonorok száma

Jelentősen nőtt a szervdonorok száma Magyarországon, tavaly 497 szervátültetést végeztek, ezek közül 40 élődonoros műtét volt. Hangzott el a Magyar Transzplantációs Társaság elnökétől szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Szederkényi Edit elmondta, a tavaly decemberi első sikeres magyarországi tüdőátültetést követően az idén már hét ilyen műtét történt. Magyar betegeken eddig Bécsben végeztek tüdőtranszplantációt, tavaly 21 magyar beteg kapott új tüdőt az osztrák fővárosban.

A szakember kifejtette, a transzplantációk száma is emelkedett a donációból fakadóan. Tavaly 343 veseátültetés történt, míg ez év első felében már 178-at végeztek, az élődonoros műtétek száma negyven volt.

Májátültetést 89 esetben hajtottak végre tavaly, ez duplája az előző évi műtéti számnak. 2015-ben 51 szívátültetést végeztek. Ezek közül hármat gyermek esetében, míg kombinált vese- és hasnyálmirigy-transzplantációra 13 esetben került sor tavaly – ismertette Szederkényi Edit.

Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szervkoordinációs igazgatója a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy tavaly 178 megvalósult donáció történt, a 178 elhunyt donorból 562 szervet távolítottak el. A donáció növekedése elsősorban az Eurotransplanttal történő együttműködés eredménye, a szervezethez Magyarország 2013-ban csatlakozott teljes jogú tagként.

Az elhunyt donorok háromnegyedénél az agyhalálhoz vezető ok hátterében agyi érkatasztrófa áll. Tehát nem traumás eredetű az agyhalál kialakulása az esetek többségében – tette hozzá.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a magyar csapat jól szerepelt a szervátültetettek és művesekezeltek Európa-bajnokságán. A csapat az összesített pontversenyben második helyen végzett 24 ország közül. Berente Judit, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke beszámolt arról, hogy a Finnországban július 10. és 17. között rendezett viadalon nyolc sportágban – asztalitenisz, atlétika, bowling, darts, petanque, tenisz, tollaslabda, úszás – mérhették össze erejüket a szervátültetésen átesettek. A versenyzők 35 arany-, 32 ezüst- és 28 bronzéremmel zárták a megmérettetést.

Szalamanov Zsuzsanna, a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért kuratórium elnöke arról beszélt, hogy idén is megrendezik október második szombatján a szervdonáció és transzplantáció világnapját. A rendezvény célja a szolidaritás és támogatás kifejezése a szervátültetésre váró betegek és családtagjaik iránt, valamint a donáció és ezáltal a transzplantációk számának növelése.

Magyarországon a feltételezett beleegyezés elve érvényesül, tehát ha valaki életében írásban nem tiltakozott szervei kivétele és felhasználhatósága ellen, akkor a halála után a szervei átültethetők.

Mihály Sándor ezzel kapcsolatban elmondta, Magyarországon elsősorban a hozzátartozók mondanak nemet a szervadományozásra. Európai felmérések szerint a donációk 30 százaléka hiúsul meg a család bele nem egyezése miatt, és ez a szám Magyarországra is igaz. Az elmúlt években nincs változás az arányokban – tette hozzá.

Magyarországon 1973, az első vesetranszplantáció óta 8957 szervátültetést végeztek el.

Hír: MTI

Magyar Transzplantációs Társaság: http://www.transzplant.hu/info.aspx?sp=3

Országos Vérellátó Szolgálat: http://www.ovsz.hu/

Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért: http://www.transalap.hu/

Magyar Szervátültetettek Szövetsége: http://www.trapilap.hu/

Jelentősen nőtt a szervdonorok száma

Sav-bázis

Segítség! Besavanyodtam! Avagy: testünk sav-bázis egyensúlya

Idiopátiás tüdőfibrózis

Idiopátiás tüdőfibrózis