in

Hogyan mérhető a test savassága?

Hogyan mérhető a test savassága?
Hogyan mérhető a test savassága?

A test savasságára a vizelet pH értékéből, illetve annak változásából következtethetünk. Klinikai gyakorlatban alkalmazott módszert kis odafigyeléssel otthon is elvégezhetjük, ha vásárolunk olyan lakmuszpapírt, amely 4-9-es tartományban méri a pH értéket.

A módszer a következő: a tesztnapon 5 vizeletmintát kell vennünk és megmérnünk 6, 9, 12, 15 és 18 órakor. Étkezni ezen a napon csak a 6, a 12 és a 18 órai mintavétel után szabad.

Egészséges embereknél a reggeli vizeletben ürülnek ki az éjszaka kiválasztásra került savas anyagcseretermékek, ezért ilyenkor savasabb kémhatás mérhető. Étkezések után 2-3 órával viszont bázikus többlet keletkezik a szervezetben, ezt a 9 órai mintában lehet kimutatni.

A déli minta ismét kissé savasabb, a 15 órai lúgosabb, majd a 18 órai mintában ismét a savasabb anyagcseretermékek dominálnak normál esetben. A test sav-bázis egyensúlyának zavara esetén azonban ezek a változások lecsökkennek: a „lúgos” csúcsok eltűnnek vagy ellaposodnak. Ha a vizelet egész nap 5-ös pH érték körül marad, az azt jelenti, hogy a sav folyamatosan ürül ki a szervezetből, és a szervezetben nincs elég bázikus tartalék.

Ha valakinél fehérjetartalmú ételek fogyasztása mellett is 7-7,5 közötti pH érték mérhető reggel, illetve egész nap, az a savak kiválasztásának gátlására, a szabályozás hibájára utalhat, és ugyanúgy kezelésre szorul.

Hogyan mérhető a test savassága?

A cikk a 2008 november 13-i fórumbejegyzésünk átmásolt változata. A fórumot megszüntettük.

Hogyan lúgosítsuk magunkat?

Hogyan lúgosítsuk magunkat?

Miért nem bírják az ázsiaiak a tejet?

Miért nem bírják az ázsiaiak a tejet?