in

Miért nem bírják az ázsiaiak a tejet?

Miért nem bírják az ázsiaiak a tejet?
Miért nem bírják az ázsiaiak a tejet?

Na, ez egy másik érdekes téma! A címben szereplő kérdésnek az oka egészen hétköznapi. Hiányzik egy enzim a szervezetükből, a laktáz, amely a laktóz lebontásáért felelős.

Sokan nem tudják, de nem csak az ázsiaiak szervezetéből, hanem a legtöbb magyarnál is hiányzik ez az enzim, sokan így támasztják alá a magyarok vándorlását. A laktáz felelős azért, hogy a szervezet a tejcukrot lebontsa és feldolgozza. A csecsemők szervezete elő tudja állítani ezt az enzimet, de ez is megszűnik kb. 3-3,5 éves kor körül. Amennyiben hiányzik, akkor a tejcukor elkezd erjedni a vastagbélben és ez olyan tünetekhez vezet, mint pl. a kólika, a felfúvódás és hasmenés.

Nemcsak az ázsiaiak az egyetlenek, akik csak gyerekkorukban rendelkeznek az ilyen enzimmel, a legtöbb emlős – mint amilyen az ember is – szervezete, nem képes egy bizonyos idő után megfelelően feldolgozni a tejet.

Az észak és közép-európaiak kivételek, és ezt a tudósok az eltérő társadalmi fejlődésnek tudják be. Amíg az adott társadalom nem ismerte a tejgazdálkodást, a felnőtteknek nem is jutott eszükbe lehetséges táplálékként a tej fogyasztása. Így a kisgyermekkor utána a felnövő egyed lassan elvesztette képességét, hogy ezt az enzimet előállítsa.

A távoli keleten élő emberek majd 12 ezer évvel ezelőtt eljutottak abba a fejlődési stádiumba, amikor elkezdtek állatokat tenyészteni és a tejüket fogyasztani. Hamar észrevették, hogy a friss állati tej nem esik jól nekik. Mivel a tej nem az egyedüli kalciumforrásuk volt, ezért nem is építették be mindennapi étrendjükbe. Elegendő kalciumban gazdag zöldség került az asztalukra, fogyasztottak nagy mennyiségben tengeri halat és ezzel sok D-vitaminhoz is hozzájutottak, a napfény segítségével pedig a szervezetük is elég D-vitamint állított elő.

Észak-Európában más volt a helyzet: ott a tejgazdálkodás hamar elterjedt, hiszen, különösen a téli hónapokban szűkölködtek a fent említett alapanyagokban. Mint megfelelő kalciumforrás, így maradt az állati tej. Genetikailag az észak-európaiak azzal reagáltak, hogy felnőve szintén képesek előállítani a laktáz nevű enzimet, így az állati tej fogyasztása nem jelent kihívást a szervezetüknek.

Miért nem bírják az ázsiaiak a tejet?

A cikk a 2009 június 10-i fórumbejegyzésünk átmásolt változata. A fórumot megszüntettük.

Hogyan mérhető a test savassága?

Hogyan mérhető a test savassága?

Ingyenes életmódfesztivált rendeznek szeptember utolsó vasárnapján

Ingyenes életmódfesztivál lesz szeptember utolsó vasárnapján