in

Hogyan lehet egyszerűbb a tűzifa hasogatása?

Hogyan lehet egyszerűbb a tűzifa hasogatása?
Hogyan lehet egyszerűbb a tűzifa hasogatása?

A nyár a fafeldolgozási munkálatok egyik fő időszaka. Sokan ilyenkor rendelik meg és készítik elő a télire szánt tüzelőt, de egy bográcsozós vagy nyársalós kerti partin is nélkülözhetetlen a szabadtéri sütéshez, főzéshez, nem beszélve a kempingezésről.

A tűzifa hasogatása azonban sokak szemében eléggé hálátlan feladat, lévén nehéz fizikai munkáról van szó. Néhány egyszerű trükkel azonban megkönnyíthetjük a dolgunkat.

A keményebb rönkökhöz használjunk hasítóéket!

Aki valaha aprított már fát, az szinte biztosan találkozott már azzal a kellemetlen helyzettel, amikor a fejsze feje beleragad a rönkbe, és alig-alig lehet csak kihúzni. Ezt viszont könnyen elkerülhetjük azzal, ha igénybe vesszük egy a Fiskars&Gerber termékek webáruházában kapható hasítóék segítségét a művelethez.

Az apró eszköz használata roppant egyszerű: miután már keletkezett egy repedés a rönkben, állítsuk bele az éket, majd ennek a tetejére sújtsunk le a fejszével! Az ék minden egyes ütés hatására beljebb csúszik, míg a farönk ketté nem reped. A fémből készült eszköz nagyon jól bírja a erős ütéseket, így nem kell tartani a megsérülésétől vagy az eldeformálódásától.

Az ék használata még egy esetben jól jöhet: ha már megtörtént a baj, és a fejsze beleszorult a rönkbe, akkor tegyük mellé az éket a repedésbe, és üssük meg erősen akár egy kalapáccsal vagy más, erre alkalmas eszközzel! Az ék kitágítja a repedést annyira, hogy ki tudjuk belőle szabadítani a fejszét, és már folytathatjuk is a favágást, további bosszankodás nélkül.

Használat előtt mindig élezzük meg a fejszét!

A már említett rönkbe szorulás a rossz fejformájú és nem kellően éles fejszék sajátossága. Ha azonban az eszköz pengéje megfelelően meg lett élezve, akkor még a keményebb fafajtákat is viszonylag könnyű elhasítani velük.

Ezért használat előtt mindig tisztítsuk és élezzük meg egy kicsit a pengét, pláne akkor, ha az eszköz már régen (mondjuk tavaly nyáron) volt utoljára használatra fogva! Ha szükséges, menet közben is élezzünk utána, de ez esetben érdemes elgondolkodni egy új fejsze vásárlásán, hisz az már rég nem optimális, ha folyton korrigálni kell a szerszám élét.

A Fiskars kínálatában szerencsére ezekből sincs hiány, így a hasítóék mellé akár rögtön egy fejsze is bekerülhet a kosárba.

A megfelelő méretű fejszével dolgozzunk!

A fahasogatást már az az apró tény is sokkal nehezebbé teheti, ha a művelethez használt fejsze mérete nem megfelelő számunkra. Ha túl rövid vagy túl hosszú a nyele, netán túlságosan súlyos a feje, akkor máris sokkal kimerítőbb lesz vele dolgozni.

Ideális esetben a fejsze nyele olyan hosszú, hogyha közvetlenül a fej alatt fogjuk meg, akkor a vége pont a vállunkig ér. A súlya pedig akkor megfelelő, hogyha alkarból mozdulva egy kézzel is könnyen, erőlködés nélkül fel bírjuk emelni.

Persze ha mások szerszámával kell dolgoznunk, akkor ezeket a kritériumokat nem mindig lehet teljesíteni, de ha saját használatra vásárolunk fejszét, akkor az említett két paramétert teszteljük le az eszköz kiválasztása előtt!

A lufik elengedhetetlen kellékei a partiknak

A lufik elengedhetetlen kellékei a partiknak

Hogyan zajlik egy konténeres sittszállítás?

Hogyan zajlik egy konténeres sittszállítás?