Menu
in

Fogápolás gyermekeknél

Fogápolás gyermekeknél

Fogmosás naponta! Nem könnyű dolog, hogy megkedveltessük a mindennapos fogápolást gyermekünkkel, hamar hatalmi harcok színhelye lehet a fürdőszoba.

Mindez megelőzhető, ha a napi rutint korán és kényszer nélkül vezetjük be. Szem előtt kell tartani, hogy minél korábban alakul ki a fogmosás szokása, annál kisebb a lehetőség, hogy kialakuljon a fogszuvasodás és annál nyugodtabb a látogatás a fogorvosnál.

Már az első fogakat is naponta kell fülpiszkálóval, vagy textil pelenka csücskével és vízzel tisztítani. Az első pépek sőt az anyatej vagy a tápszer is tartalmaz szénhidrátot és cukrot, ezek pedig károsítják a fogakat.

Amikor a tejfogak zöme kibújt, kapja meg a saját puhasörtéjű babafogkeféjét szemünk fénye és vegye kezdetét a napi fogmosás rutinja.

A következő alapszabályokra figyeljünk oda:

– Kis fejű fogkefét válasszunk, amely a kicsi korának megfelelő.

– A fogkefe sörtéje legyen puha és lekerekített, hogy ne sértse fel az érzékeny ínyt, illetve az épp kibújt fogakat.

– Fontos a kényelmes – háromszög- nyél, amelyet a gyerek könnyen meg tud fogni.

– Rendszeresen (2-3 havonta) cseréljük le a fogkefét, és ne hagyjuk, hogy egymás fogkeféjét használják a testvérek.

Ha a fogmosásba belecsempészünk egy kis játékot, például egy dalt, nagyobb a vonzerő. Nagy szerepet játszik a szülő, mint példakép. Ha gyermekünk hozzászokik, hogy szülei is rendszeresen mosnak fogat étkezések után, akkor nem lesz megkérdőjelezhető ugyanez az elvárás felé is.

Hiába tanítottuk meg a megfelelő technikát, rendszeresen ellenőrizzük a fogmosást, ilyen korban még ezek az információk hamar elvesznek még.

Fogápolás gyermekeknél

Tippek és trükkök

– Ha lehet, minél többször mossunk fogat este a gyerekkel együtt, akár az egész család, így ez is egy vicces esti program lesz mindenkinek és erősíti a közösség-tudatot.

– Állítsunk be egy órát, akár egy konyhai vekkert kedves állatfigurával, így megadva azt az intervallumot, amíg ténylegesen a fogmosással kell foglalkozni. Ez egyben fejleszti az összpontosítási képességét.

– Nyugodtan hagyjuk, hogy egyszer-egyszer a gyerek is megmossa a fogunkat. Ezzel erősítjük a figyelmét és könnyebben hagyja, hogy mi is megpucoljuk az övét.

– Egyszer a jobb kézzel, egyszer a bal kézzel mosson fogat. Kiváló koncentrációs, váltott agyféltekés feladat, különösen fiuknál ajánlott és az idő is gyorsabban repül.

– Szerezzünk be gyerekeknek való, a lepedéket elszínező tablettát, amellyel egyszer-egyszer ellenőrizhetjük a fogmosás eredményét.

A helyes fogmosással megelőzhetjük a fogorvostól való félelmet. Két éves kortól rendszeresen keressük fel a fogorvost gyermekünkkel, így a rutinná vált látogatások már nem is olyan félelmetesek. Keressünk olyan fogorvost, ahol szívesen foglalkoznak a kis páciensekkel, beengedik a szülőt is, garantált a nyugodt, kedves hozzáállás, a gyerek korának megfelelő magyarázatok, esetleg játékok. A kezdeti pozitív benyomás később is meghozza a gyümölcsét.

Exit mobile version