in

A Hay-diéta javítja a test kémiai állapotát

A Hay-diéta javítja a test kémiai állapotát
A Hay-diéta javítja a test kémiai állapotát

Dr. William Howard Hay 1911-ben vezette be az étel csoportosítás elméletét. 16 év orvosi praxis után a saját egészsége elkezdett romlani, olyan tünetei lettek, mint magas vérnyomás, Brigths-szimdróma, ami egyfajta vesebetegség, amit ma úgy ismerünk, hogy akut vagy krónikus vesegyulladás és szívtágulás.

Mivel a szívtágulásra abban az időben még nem volt ismert gyógymód, Dr. Hay úgy gondolta, hogy a tüneteket saját maga fogja kezelni. Abból indult ki, hogy az egészségügyi problémáinak egyetlen kiváltó oka van éspedig a teste kémiai egyensúlyának megbomlása.

Elkezdett „vissza az alapokhoz” étkezni, ahogy ő hívta, ami abból állt, hogy az élelmiszereket csak és kizárólag a természetes formájukban fogyasztotta, és fehérjét a keményítővel nem keverte az étrendjében. A kémiai egyensúly megbomlása az elsavasodás következménye, azaz a testünk az emésztés folyamán több savat termel és raktároz el, mint amennyit el tud távolítani.

Az étrendi változások mellett Dr. Hay kiemelte az általános életmódváltozás, a friss levegő és a mozgás fontosságát. Az étkezési szabályok alapja: keményítőt és cukrot nem lehet együtt fogyasztani fehérjékkel és savas gyümölcsökkel. Az étrend nagyobb részét zöldségek, saláták és gyümölcsök kell, hogy adják.

Fehérjét, keményítőt és zsírokat csak igen kis mennyiségben és kizárólag teljes kiőrlésű, feldolgozatlan keményítőt szabad használni. És végül minden más csoportba tartozó étel fogyasztása között minimum 4 órát kell várni. Ez összefoglalva úgy ismert, mint az étel csoportosító étrend.

A savas ételek a fehérjében gazdag a húsok, halak, tejtermékek, a lúgos ételek a szénhidrátban gazdag keményítőt tartalmazó ételek, mint a rizs, gabonafélék és a krumpli.

A Hay- étrend néhány egyszerű szabályát követve visszafordíthatóak a krónikus és előrehaladott egészségügyi problémák. Úgymint a székrekedés, az emésztési zavarok és az ízületi gyulladások. Szintén hasznos lehet az asztmás és allergiás betegek számára. Segíthet a természetes súlycsökkenésben, ami által szintén csökkennek a túlsúly által okozott egészségügyi kockázatok, mint a cukorbetegség, epekő és a koszorúér betegségek.

A Hay-diéta javítja a test kémiai állapotát

A zsír lehúzása okos döntésekkel

A zsír lehúzása okos döntésekkel

Ételekkel a depresszió ellen

Ételekkel a depresszió ellen