in

A GE ‘biotikus’ embert fejleszt a biológiai fenyegetések leküzdésére

1,1 millió dolláros projekt keretében fiziológiai alapokra épülő „virtuális emberi lényt” fejleszt ki a GE Global Research az amerikai Védelmi Minisztérium számára.


A Biotikus Ember (Biotic Man) elnevezésű, két éves kutatás keretében olyan számítógépes modellt terveznek, amely drámai mértékben felgyorsíthatja a harcmezőn vagy a civil területeken bekövetkező biológiai támadások elleni gyógyszerek kifejlesztését. A szoftver számítási modellek segítségével méri egy gyógyszer emberi szervezetre gyakorolt hatását már jóval a klinikai kipróbálás előtt.

A GE technológiai fejlesztésekkel foglalkozó egysége, a GE Global Research a Védelmi Minisztérium által meghirdetett Transzformációs Egészségügyi Technológiák Kezdeményezés (TMTI) keretében kezdte meg új kutatásait, hogy megoldásokat találjon a biológiai fenyegetések leküzdésére.

A Biotikus Ember projektben a kutatók az eredetileg a GE Global Research által már kidolgozott programot fogják továbbfejleszteni. A Fiziológiai Alapú Farmakokinetikus (PBPK) szoftver számításai segítségével a GE kutatói modellezik a bakteriális, vírusos és egyéb fertőzéseket okozó anyagok emberi szervezetre gyakorolt hatását. A módosított szoftverrel azt fogják szimulálni, hogyan hatnak az új antibiotikumos vagy vírusölő gyógyszeres kezelések egy konkrét fenyegetés ellen. A szoftver azt is pontosan bemutatja, milyen fiziológiai változások mennek végbe egy égési sérülést vagy traumát elszenvedett, illetve egy műtéten frissen átesett, életveszélyes állapotban lévő páciens szervezetében, így segítve a gyógyszeres kezelés hatékonyságának felmérését a különböző kezelési helyzetekben.  A már folyó kutatási témát az USA Védelmi Minisztériumának egyik osztálya, a Védelmi Fenyegetést Csökkentő Ügynökség (DTRA) által adott megrendelés is tovább segíti.

„A GE Biotikus Ember projektjének lényege a gyorsaság. Célunk, hogy meggyorsítsuk az új biológiai fenyegetések kezelésére szolgáló gyógyszerek kifejlesztését” – mondta John Graf, a GE Global Research projektjének vezető kutatója. „Az új szoftverrel jelentős eredmények érhetőek el a gyógyszeriparban is, mivel lényegesen olcsóbbá és gyorsabbá teheti az új gyógyszerek kifejlesztését. A továbbfejlesztett szoftver segítéségével a kutatók virtuális, biztonságosabb környezetben, pontosabb mennyiségi adatokkal tesztelhetik, illetve fejleszthetik ki a gyógyszeres kezeléseket”.

Jelenleg a gyorsabb, hatékonyabb gyógyszerfejlesztés fő akadályát egyrészt a biztonsági kérdések jelentik, másrészt pedig az, hogy egy gyógyszer esetleges hatástalansága nem állapítható meg az embereken történő kipróbálás előtt, vagy akár a klinikai kipróbálás kezdetén. Ezek a korlátok jelentős mértékben növelhetik a tesztelési költségeket. Mennyiségi adatokkal, a főbb összetevők meghatározásával és hatékonyabb kísérletekkel megfelelőbb döntéseket lehet hozni, melynek eredményeként akár nagyobb hatékonyság vagy költségmegtakarítás is elérhető.

A GE jövőképe egy “korai egészség” modell, melynek középpontjában a betegségek korai felismerése, valamint a páciensek hatékonyabb diagnosztizálását, kezelését és gondozását lehetővé tevő hathatósabb módszerek kidolgozása áll. A gyógyszerfejlesztést szolgáló új szoftverek kifejlesztése is a diagnosztizálás és a gyógykezelés egyre növekvő összekapcsolását mutatja.  A Biotikus Emberhez hasonló eszközök értékes információkat és adatokat biztosítanak a gyógyszergyárak számára az új betegségekről, illetve arról, hogy gyógyszereik milyen hatást érnek el eme betegségekkel szemben.

A GE Healthcare és a Pfizer konferenciát rendez a kardiovaszkuláris betegségek korai felismeréséről és megelőzéséről

A kardiovaszkuláris betegségekről rendezett konferencia résztvevői megállapították, hogy csak egy közös összefogás eredményezheti a várható élettartam növekedését