in

Mi a különbség a Zeaxantin és az Astaxanthin között?

Mi a különbség a Zeaxantin és az Astaxanthin között?
Mi a különbség a Zeaxantin és az Astaxanthin között?

A Zeaxantin és az Astaxanthin karotinoidok. Ezek olyan pigmentvegyületek, amelyek felelősek egyes gyümölcsök, zöldségek és tenger gyümölcsei élénk színéért.

A karotinoidok antioxidánsként hatnak, és nagy mennyiségű bevitelük csökkentheti a különféle egészségügyi problémák, például a rák és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Mindkét karotinoid étrendkiegészítőként elérhető, de szedése előtt érdemes megkérdezni az orvosát, ha Ön rendszeres gyógyszeres kezelés alatt áll.

Funkcióik a testben

A szervezetben a Zeaxantin a makulában koncentrálódik, amely a retina közepén található terület. Egy másik, Lutein néven ismert karotinoiddal együtt a Zeaxantin védi a makulát a kék fény hullámhosszától, amely károsíthatja a szemet.

Antioxidáns funkciója tisztán tarthatja a szemlencsét az oxidáció megakadályozásával.

Ezzel szemben az Astaxanthin nem halmozódik fel egyetlen testrészben sem. Jelenléte gátolja a szabad gyökök azon képességét, hogy károsítsák a sejtek genetikai anyagát és a sejtszövetet.

A Zeaxantinnal ellentétben úgy gondolják, hogy az Astaxanthin nem véd egy adott szervet vagy területet.

Fogyasztásuk során tapasztalható lehetséges egészségügyi előnyök

A Zeaxantin jelenléte a retinában segíthet a korral járó makuladegeneráció elleni védelemben. Az erről szóló cikk a The Journal of Nutrition című folyóiratban jelent meg 2002-ben.

Az Archives of Ophthalmology 2008-ban közzétett tanulmánya pedig kimutatta, hogy a Zeaxantin, a Lutein és az E-vitamin magas étrendi bevitele a szürkehályog kialakulás kockázatának jelentős csökkenésével járt.

Számos tanulmány, köztük a Molecules and Cells 2003-ban végzett kutatásai azt mutatják, hogy az Astaxanthin gátolja a sejtgyulladást. Hozzá kell tenni, hogy ezek a kutatások laboratóriumi körülmények között szerzett tapasztalatokat mutatnak, de még nincs elegendő bizonyíték arra, hogy az Astaxanthin tényleg képes gátolni a sejtgyulladást emberekben.

Mi az ajánlott bevitel mennyisége?

Nos, egyelőre nincs határozott érték ajánlott napi adagra olyan karotinoid vegyületekre, mint például a Zeaxantin és az Astaxanthin. A kutatásokban felhasznált Zeaxantin mennyisége alapján az Amerikai Optometriai Szövetség szerint egészséges felnőtteknek előnyös lehet, ha naponta körülbelül 2 milligramm karotinoidot fogyasztanak.

Az Astaxanthinra összpontosító kutatók 4-16 milligramm közötti dózist használtak tanulmányaikban, de még nincs elegendő kutatás arra vonatkozólag, hogy mi az optimális beviteli mennyiség belőle.

A legjobb élelmiszerforrások

A Zeaxantin a sötétzöld, leveles zöldségekben található a leginkább, és megtalálható még a sárga vagy narancssárga színűekben is.

zeaxantin forras

Ilyenek például a kukorica, a zöldbab, a brokkoli, a spenót, a sárgarépa, a narancs és a narancslé, a mandarin, a leveles saláta, az őszibarack és a borsó. Ami pozitívum, hogy ezekben a növényekben általában a Luteinnel együtt található meg a karotinoid.

Egy csésze adag főtt kelkáposzta közel 24 milligramm Zeaxantint és Luteint tartalmaz, 1 csésze főtt spenót pedig 20 milligrammot.

Az Astaxanthin rózsaszín árnyalatot ad a garnélaráknak, a lazacnak és más tenger gyümölcseinek. 10 deka csendes-óceáni lazac akár 5 milligramm Astaxanthint is tartalmazhat, szemben az atlanti lazaccal, mely ugyanekkora adagban körülbelül csak 1 milligrammot tartalmaz.

astaxanthin forras

Mi a különbség a Zeaxantin és az Astaxanthin között?

Gondoskodó ajándék lehet a masszázsfotel

Gondoskodó ajándék lehet a masszázsfotel

A zöld tea 4000 éves titkai

A zöld tea 4000 éves titkai