in ,

Veszélyes lehet: gyógyszerek és étrend-kiegészítők együttes alkalmazása

Veszélyes lehet: gyógyszerek és étrend-kiegészítők együttes alkalmazása
Veszélyes lehet: gyógyszerek és étrend-kiegészítők együttes alkalmazása

Amikor vényköteles, vagy vény nélkül kapható gyógyszereket kapunk/szedünk számos esetben előfordulhat, hogy vitamint, ásványi anyagot vagy egyéb étrend-kiegészítőt is fogyasztunk. Gondolt-e már arra bárki, hogy mindezek együttes alkalmazása veszélyekkel is járhat?

Az amerikai gyógyszerhatóság, az FDA orvosszakértője, Robert Mozersky szerint: “egyes étrend-kiegészítők fokozhatják, mások csökkenthetik a gyógyszerek hatásait.”

Egyes étrend-kiegészítők megváltoztathatják a gyógyszerek felszívódását, lebomlását, kiürülését, ennek köszönhetően megváltozik maga a gyógyszerhatás is. Így meg kellene változtatni a gyógyszer/ek napi adagját is, ami nyilván önkényesen veszélyes lenne, orvosi konzultáció nélkül.

Szélsőséges esetben ez akár az életet is veszélyeztető tünetekhez vezethet. Egy élő példa: A HIV fertőzés, AIDS ellen alkalmazott gyógyszerek, vagy egyes szívbetegségek, a depresszió és egyéb betegségek gyógyszereinek hatását csökkentheti az orbáncfű, melynek készítményei az utóbbi években igen népszerűvé váltak. Adott esetben súlyos mellékhatás, állapotromlás állhat be a betegen.

Más példa: a warfarin (régi, közismert, vényköteles véralvadásgátló), a ginkgo biloba növényi kivonata, az aszpirin és az E-vitamin egyaránt véralvadásgátló hatású szerek. Ha valaki ezeket esetleg rendszeresen együttesen fogyasztja (pl. warfarint, mert orvosi előírás, és mellette multivitamin részeként E-vitamint), súlyosabb esetben vérzés, esetleg vérzéses stroke is előfordulhat.

Az étrend-kiegészítők népszerűek, igen széles körben alkalmazzák őket világszerte elsősorban vitaminok, ásványi anyagok, enzimek, növényi hatóanyagok, aminosavak stb. Az amerikai CDC (Betegségellenőrző Hatóság) által végzett nemzeti vizsgálat 2005-2008-ban kimutatta, hogy a mintegy 72 millió (!) résztvevő amerikai kb. 34%-a fogyasztott valamilyen étrend-kiegészítőt gyógyszerrel együttesen.

Az emberek jelentős része azért szedi az étrend-kiegészítőket, mert ezekkel próbálja étkezését egyensúlyba hozni. Hangsúlyozzuk, hogy az étrend-kiegészítő fogyasztása NEM helyettesíti az étkezést, az egészséges, változatos táplálkozást!

Sokan úgy vélik, hogy a “természetes” anyagok, mondjuk növényi hatóanyagok, vagy a halolaj nem lehet ártalmas. Az FDA idézett szakértője ezt mondja: “ami természetes eredetű egyáltalán nem biztos, hogy mindig ártalmatlan is.” Pl. számos testsúlycsökkentő készítményre mondják, hogy természetes, növényi eredetű, de a hatóanyagok bizony kölcsönhatásba léphetnek az együtt szedett gyógyszerekkel, és a fent említett veszélyek könnyen előfordulhatnak.

Gyermekkorban különösen veszélyes lehet a gyógyszerek és étrend-kiegészítők együttes alkalmazása. A szülőknek érdemes és fontos tudni, hogy a gyermeki szervezet lebontó mechanizmusai nagyon egyediek, más-más életkorban másképpen, más sebességgel működnek. Itt is fennáll a kölcsönhatások veszélye!

Más teljesen életszerű példa egy műtéti beavatkozás. Az étrend-kiegészítők egy része kölcsönhatásba kerülhet a műtét kapcsán (előtt-alatt-után) alkalmazott szerekkel, altatószerekkel, nyugtatókkal, izomellazítókkal, stb. Ezért javasolt a műtét ismert időpontja előtt kb. 2-3 héttel abbahagyni az étrend-kiegészítők szedését, így elkerülhetőek a káros kölcsönhatások, a pulzus, a vérnyomás eltérései, az esetleges vérzésveszély.

Terhesség, szoptatás idején szedett étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban mindig előzetes egyeztetés szükséges a kezelőorvossal, háziorvossal.

Mit tesz az FDA és mi a helyzet hazánkban az étrend-kiegészítőkkel?

Az amerikai gyógyszerhatóság ismeri az étrend-kiegészítőket gyártó és fogalmazó cégeket, és a piacra kerülő termékeket bejegyzi és elvégzi minőség-ellenőrzését is (vagyis, hogy nincsen benne szennyezés, megfelel bizonyos minőségi követelményeknek, helyes szöveg van a címkén, stb.) Az alkalmazással kapcsolatos ún. klinikai hatásosságot azonban nem vizsgálják.

Nálunk az OÉTI (Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet) végzi az étrend-kiegészítők bejegyzését, az ún. notifikációt, azonban itt minőség-ellenőrzés vagy hatásosság-ellenőrzés nem történik.

Amit érdemes mindig átgondolni

Ha valaki gyógyszer/eke/t és étrend-kiegészítőket együttesen kíván, tervez szedni, érdemes néhány dolgot átgondolni ennek megkezdése előtt:

  • Az orvosi rendelőbe vigyük magunkkal a gyógyszerlista mellett az étrend-kiegészítők felsorolását is, beleértve a napi dózisokat. Van, aki inkább egy szatyorba mindent bedob és elviszi az orvoshoz, ez kevésbé jó megoldás…
  • Ha megszokott napi gyógyszereink, és már ismert étrend-kiegészítőink mellé szeretnénk egy újat beilleszteni, ezt előzetesen beszéljük meg orvosunkkal.
  • Az orvosnak említsük meg azt is, ha egészségi állapotunkban valamilyen változás állt be, főként a terhesség, szoptatás, bármely újabb betegség, vagy műtét kapcsán.

Szerző: dr. Székely Gábor

Forrás: Egészségkalauz

Strepfen szopogató tabletta

Strepfen szopogató tabletta

Az LG adományából vált klimatizálttá az Ilka utcai Bethesda Gyermekkórház

Az LG adományából vált klimatizálttá az Ilka utcai Bethesda Gyermekkórház