in

Véradók Napja

Véradók Napja
Véradók Napja

November 27-e a Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére 1988 óta a Véradók Napja Magyarországon.

Sokszoros véradók, több éve a véradásszervezésben tevékenykedők,  véradóbarát munkahelyek valamint a véradó-mozgalom támogatói részesülnek a Véradók Napja alkalmából hazánk legnagyobb humanitárius szervezete és az Országos Vérellátó Szolgálat elismeréseiben.

A koronavírus-járvány kapcsán fennálló veszélyhelyzet miatt idén az ünnepélyes központi díjátadó nem kerül megrendezésre. A kitüntetések kihirdetése azonban természetesen nem marad el.

A Magyar Vöröskereszt honlapján, a www.voroskereszt.hu/elismeresek felületen a szervezet november 27-én 10:00-tól óránként teszi közzé a 69 idei díjazott listáját és rövid méltatását. Először a Pro Vita díj, majd a „Véradó Mozgalomért” Ezüst Emlékérem, a Véradóbarát Munkahely kitüntetés, a Véradásszervezés támogatásáért elismerő oklevél végül pedig a Véradó mozgalomban kifejtett tevékenységért járó támogatói oklevél kerül kihirdetésre.

A két, véradásért felelős szervezet közösen terjesztette fel az Emberi Erőforrások Minisztériuma felé azt a 20 véradót, akik a legrangosabb elismerésben, a Pro Vita díjban részesülnek. Mellettük az Országos Vérellátó Szolgálat javaslatára további 2 őssejt donor kapja meg a kitüntetést.

Véradók Napja
Véradók Napja

A „Véradó Mozgalomért” Ezüst Emlékérem kitüntetést idén 19-en érdemelték ki az elmúlt évben végzett kiemelkedő önkéntes véradásszervezői munkáért. További 19 munkahely képviselői pedig a Véradóbarát Munkahely kitüntetésben részesültek. Utóbbi díjra azok a cégek és szervezetek jogosultak, amelyek rendszeresen teret adnak a munkahelyi véradásoknak, és dolgozóikat is arra ösztönzik, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a társadalmi felelősségvállalás e formájában.

Oklevéllel ismernek el a véradásszervezés támogatásért 3 vérellátásban dolgozó egészségügyi szakembert. További 8 támogatói oklevelet pedig azoknak a szervezeteknek és magánszemélyeknek osztanak ki, akik hozzájárultak a véradás ügyének népszerűsítéséhez.

A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat hangsúlyozza, hogy

vérre a koronavírus-járvány idején is szükség van.

A véradások a jelenlegi veszélyhelyzet alatt is folyamatosak, a biztonsági előírások megtartásával.

Véradók Napja
Véradók Napja
Depresszió: Van kiút?

Depresszió: Van kiút?

Májműtét 50 km távolságból – most még állatokon

Májműtét 50 km távolságból – most még állatokon