in

Ultrahang fejlemények

Az Európában március 7-én bemutatott új technológia segíti a kórházakat abban, hogy megbirkózhassanak azzal a kihívással, amelyet a különösen túlsúlyos páciensek vizsgálata jelent


A túlsúlyos betegek növekvő aránya ösztönözte annak az új eszköznek a kifejlesztését, amely lehetővé teszi a klinikusok számára, hogy jobban „keresztül lássanak” a különösen vastag zsírrétegen, jobb diagnózist biztosítva az elhízott betegek esetében.

Az új technológia, amelyet ma először Európában vezettek be, kiküszöböli az ultrahang hullámok torzítását, amely akkor jön létre, mikor az áthalad a páciens bőre alatt és a belső szervek körül lévő vastag zsírrétegen.

Az eredmény tisztább és élesebb kép még a legmélyebben fekvő szervek esetén is. Ez javítja a letapogatás hatékonyságát és pontosságát ennél a bonyolult pácienscsoportnál. Az új Philips eszköz belső tesztjei azt mutatják, hogy így a vizsgálati idő akár 38 százalékkal rövidül. Ráadásul az esetek akár 69 százalékában nincs többé szükség későbbi vizsgálatokra a nem megfelelő képminőség miatt.

Az új C5-1 PureWave vizsgálófej – ami a rendszernek az a része, amely kibocsátja és fogadja is az ultrahangokat – ma került bemutatásra Európában az Európai Radiológiai Kongresszuson (European Congress of Radiology – ECR) Bécsben. Az eszköz, amely a már meglévő Philips iU22 ultrahang rendszerrel üzemel, úgy került kialakításra, hogy megkönnyítse az egészségügyi személyzet számára a túlsúlyos páciensek ellátását, segítve ezzel a kezelési költségek csökkentését.

Az elhízás mértéke egész Európában növekszik, és ez új kihívásokat jelent az egészségügyi rendszerek számára. A Nemzetközi Elhízástudományi Társaság (International Association for the Study of Obesity) 2007-es tanulmánya azt mutatja, hogy az EU tagállamok közül Németországban találhatók a leginkább elhízott férfiak és nők. Itt a nők 59,9, a férfiak 75,4 százaléka túlsúlyos. A magyar felnőtt lakosságból a nők 49, a férfiak 56 százaléka elhízott.

A Philips készülékének Észak-Amerika és Európa hat különböző régiójában történt tesztelése során csapatokat kértek fel 50-75 technikailag nehezen vizsgálható páciens ultrahangos vizsgálatára a C5-1 PureWave vizsgálófejjel. A legtöbben a vizsgálati idő jelentős különbségéről számoltak be, egyikük esetében a csökkenés mértéke elérte a 38 százalékot. A megfelelő képminőség elérésével el lehetett hagyni a kiegészítő CT és MR vizsgálatokat az esetek 69 százalékában.

A C5-1 PureWave vizsgálófej csak egyike azoknak a lehetőségeknek, amelyekkel a Philips megoldást nyújt a modern életmódból eredő olyan kihívásokra, mint például az elhízás, segítve ezzel a páciensek gondozását, és megfelelve az egészségügyi intézmények megváltozott igényeinek. A Philips nyitott MRI készüléket is gyárt úgynevezett Panoráma HFO egységgel, amely lehetővé teszi a klausztrofóbiás páciensek vizsgálatát. A nyitott elrendezésből a túlsúlyos betegek ellátása is profitál, hiszen ők a hagyományos készülékekbe nem férnének bele. A cég forradalmi PET/CT rendszere a Gemini TF a túlsúlyos páciensek teljes test vizsgálatát képes elvégezni kevesebb mint 10 perc alatt, holott ugyanez a vizsgálat hagyományos készülékek esetén 15 percet vagy még több időt vehet igénybe.

További információ:

Blazsevácz Péter

Philips Magyarország Kft.

Telefon: +36 1 382-1720

E-mail: peter.blazsevacz {kukac} philips.com

Igaz Ágnes

Philips Magyarország Kft.

Telefon: +36 1 382-1723

E-mail: agnes.igaz {kukac} philips.com

A Royal Philips Electronics

A hollandiai Royal Philips Electronics (NYSE: PHG, AEX: PHI) a világ egyik vezető vállalata, amely az egészségügy, a világítástechnika és az életstílus területén nyújt emberközpontú, innovatív termékeket, szolgáltatásokat és megoldásokat a “sense and simplicity” márkaüzenet jegyében. A hollandiai székhelyű Philips körülbelül 123.800 főt alkalmaz a világ több mint 60 országában. A 2007-ben 27 milliárd Eurós forgalmat elérő cég piacvezető pozíciót tölt be az orvosi diagnosztikai képalkotó eljárások és betegmegfigyelés, az energiahatékony világítástechnikai megoldások, illetve a személyes jó közérzethez kapcsolódó életstílus-termékek terén. A Philips hírei a www.philips.com/newscenter internetoldalon találhatóak meg.

Véleményezze a cikket!

Amennyiben Ön már regisztrált olvasónk, akkor lépjen be és írja meg véleményét!

Amennyiben Ön még nem regisztrált oldalunkon, de szeretne hozzászólni, úgy kérjük kattintson ide a regisztrációhoz >>

 

Stroke rehabilitáció

Stroke rehabilitáció

Az antioxidánsok