in

Stroke rehabilitáció

Stroke rehabilitáció
Stroke rehabilitáció

Az új mozgásérzékelővel ellátott gyakorlóeszköz javítja a szélütéses (stroke) betegek rehabilitációját


A mozgásérzékelő technológiát széles körben használják a szórakozást szolgáló hollywoodi filmek és a számítógépes játékok készítésénél, de most a tudományos munkatársak reménye szerint segíthet javítani a stroke betegek egészségét is.

A stroke Magyarországon évente kb. 50.000 embert érint, és 18.000 ember halálát okozza, így hazánkban a harmadik leggyakoribb halálok.

A halálozási arány tekintetben vezető helyen állunk a világon. A hazai szélütéses betegek átlagéletkora ráadásul 5-10 évvel alacsonyabb mint a Nyugat-Európai országokban.*

A szélütést követően a pácienseket világszerte a rendszeres rehabilitáció végzésére buzdítják, hogy ezzel javítsák életminőségüket, és segítsék őket az önálló élethez való visszatérésben. Ennek ellenére a kórházból való távozás után sok beteg nem részesül olyan rehabilitációs ellátásban, amelyre szüksége lenne.

Kutatók ezért kifejlesztettek egy olyan mozgásérzékelő rendszert, amelyet úgy terveztek meg, hogy lehetővé tegye a páciensek számára rehabilitációs gyakorlataik rendszeres és hatékony elvégzését otthonukban, javítva ezzel általános egészségügyi helyzetüket is.

A Philips által kifejlesztett technológia alapját olyan érzékelők képezik, amelyeket a beteg felsőtestén és karjain helyeznek el. Ezek az érzékelők vezeték nélküli jelátvitellel kapcsolódnak egy konzolhoz, amely a gyógytornászok által személyre szabott napi gyakorlatokra van programozva. Miközben a páciensek végrehajtják gyakorlataikat, a mozgás megjelenik egy TV képernyőjén, így láthatják, mennyire jól hajtják végre azokat, és azonnali visszajelzést kapnak azzal kapcsolatban, hogyan javíthatják teljesítményüket. Az egység a beteg fejlődésére vonatkozó információkat eljuttatja a gyógytornászhoz, az pedig szükség szerint megváltoztathatja a gyakorlatokat, segítve ezzel a páciens ösztönzését.

A technológiát, amelynek fejlesztésében az Ulsteri Egyetem, a Bathi Egyetem és a Sheffield Hallam Egyetem vett részt, jelenleg betegek otthonában tesztelik Angliában.

A prototípusokat jelenleg tesztelik és fejlesztik a berlini Charité Egyetem Orvosi Központjában Németországban, és a Hoensbroek rehabilitációs központban (Stichting Revalidatie Limburg (SRL)) Hollandiában.

„Az idősebb szélütéses betegek csökkent mozgási és mentális képességeik miatt nehezen javulnak a kórházon kívül folytatott terápiáktól” – mondja Dr. Steinhagen-Thiessen professzornő, a berlini Charité Egyetem Orvosi Központja Geriátriai Kutatócsoportjának vezetője. „A Philips kutatóintézetével közösen fejlesztett rendszer lehetővé teszi idősebbek számára gyakorlataik saját otthonukban való elvégzését, és lehetővé teszi a terapeutáknak, hogy egyidejűleg egyszerre több páciens felügyeletét is elvégezzék. Ez utóbbi azért is fontos, mert az idősebbek aránya folyamatosan nő a fiatalokéhoz képest.”

További információ:

Blazsevácz Péter

Philips Magyarország Kft.

Telefon: +36 1 382-1720

E-mail: peter.blazsevacz {kukac} philips.com

Igaz Ágnes

Philips Magyarország Kft.

Telefon: +36 1 382-1723

E-mail: agnes.igaz {kukac} philips.com

A Royal Philips Electronics

A hollandiai Royal Philips Electronics (NYSE: PHG, AEX: PHI) a világ egyik vezető vállalata, amely az egészségügy, a világítástechnika és az életstílus területén nyújt emberközpontú, innovatív termékeket, szolgáltatásokat és megoldásokat a “sense and simplicity” márkaüzenet jegyében. A hollandiai székhelyű Philips körülbelül 123.800 főt alkalmaz a világ több mint 60 országában. A 2007-ben 27 milliárd Eurós forgalmat elérő cég piacvezető pozíciót tölt be az orvosi diagnosztikai képalkotó eljárások és betegmegfigyelés, az energiahatékony világítástechnikai megoldások, illetve a személyes jó közérzethez kapcsolódó életstílus-termékek terén. A Philips hírei a www.philips.com/newscenter internetoldalon találhatóak meg.

 

Véleményezze a cikket!

Amennyiben Ön már regisztrált olvasónk, akkor lépjen be és írja meg véleményét!

Amennyiben Ön még nem regisztrált oldalunkon, de szeretne hozzászólni, úgy kérjük kattintson ide a regisztrációhoz >>

EKG berendezést, de milyet?

Ultrahang fejlemények