in

Új divat: a vízipipa. Veszélyesebb, mint a cigaretta.

Új divat: a vízipipa. Veszélyesebb, mint a cigaretta.
Új divat: a vízipipa. Veszélyesebb, mint a cigaretta.

Új divat hódít Európában a fiatalok között, ez pedig a vízipipa. Németországban a 10-15 (!) év közötti fiatalok harmada elismerte egy felmérés alkalmával, hogy barátaikkal rendszeresen élvezik az úgynevezett Shishast.

Új divat hódít Európában a fiatalok között, ez pedig a vízipipa. Németországban a 10-15 (!) év közötti fiatalok harmada elismerte egy felmérés alkalmával, hogy barátaikkal rendszeresen élvezik az úgynevezett Shishast. Az egészségügyi szakemberek mindenesetre óvnak attól, hogy ezt a tendenciát elbagatelizáljuk.

Ügyes hirdetési stratégiáknak köszönhetően sok fiatalt elcsábít a friss gyümölcs a csomagoláson, a különböző ízesítések, mint például a sárgadinnye és a mentalevél. A vízipipa nem annyira dohányízű, sokkal inkább érződik a hozzáadott gyümölcsaroma. Ez nagyon vonzó a nem dohányzók számára is. A Shisha-bárok hangulata, a színes falak, a kényelmes ülőpárnák, a kellemes orientális zene miatt a fiatalok még kíváncsibbak lesznek.

Ennek ellenére a vízipipa nem veszélytelen alternatívája a cigarettának, hiszen sokkal több káros anyag jut a szervezetbe, mint a filternélküli cigarettánál. A WHO adatai alapján egy Shisha-ülés alkalmával annyi füst jut a szervezetbe, mint száz(!) filternélküli cigaretta elszívásakor. A víz által lehűtött füstöt sokkal mélyebbre tüdőzi le az ember, mint a meleg cigarettáét. A következmény: a nikotinkoncentráció a vérben sokkal magasabb, mint a cigaretta szívásakor. A nikotin a bűnös a függőség kialakulásánál. Az orvosok meglátása szerint, ezért nagyon veszélyes a fiatal kezdő dohányosok számára. A másik rizikót a különböző fertőzések jelentik, mint például a herpesz és a hepatitis különböző formái, amelyet a közösen használt vízipipa szipkáján keresztül lehet elkapni. A külföldről importált dohány sok esetben szintén nem az Európában megszokott minőségű, szennyezett lehet a megengedett mennyiséget meghaladva többek között kátránnyal.

A felmérések szerint a legtöbb fiatal nincs tudatában annak, hogy a vízipipa élvezete milyen káros. Ezért Európában egyre több helyen azt szorgalmazzák, hogy a cigarettához hasonlóan tüntessék fel a csomagoláson az összetételt és helyezzenek el a veszélyekre felhívó mondatokat.

Új divat: a vízipipa. Veszélyesebb, mint a cigaretta.

Magas vérzsírszintet csökkentő diéta

Mindenkinek a megfelelő ásványvizet!

Mindenkinek a megfelelő ásványvizet!